Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Ο παγκόσμιος συναγερμός και η παράξενη αποστασιοποίηση της Κίνας

Χούθι- Επίθεση σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Την ώρα που η παγκόσμια κοινότητα κινητοποιεί δυνάμεις και διπλωματία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλή των ανταρτών της Υεμένης, των Χούθι, για τη ναυσιπλοΐα και τους κινδύνους για τα πλοία που ταξιδεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα, η κινεζική κυβέρνηση εμφανίστηκε να απορρίπτει την έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προς το Πεκίνο να συνδράμει έναν διεθνή συνασπισμό στην προστασία της εμπορικής ναυτιλίας.

“Ασχοληθείτε οι υπόλοιποι”

Το Πεκίνο σηματοδότησε ότι δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση Prosperity Guardian του Πενταγώνου, για την παροχή ασφάλειας σε φορτηγά πλοία που απειλούνται από επιθέσεις των Χούθι. “Πιστεύουμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη, ιδίως οι μεγάλες χώρες με επιρροή, πρέπει να διαδραματίσουν εποικοδομητικό και υπεύθυνο ρόλο στη διατήρηση των ναυτιλιακών οδών στην Ερυθρά Θάλασσα με ασφάλεια“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν σε μια έμμεση αναφορά στο στρατιωτικό και διπλωματικό βάρος των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η αναφορά του Γουάνγκ σε “μεγάλες χώρες με επιρροή” αντανακλά την αναγνώριση από το Πεκίνο ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι και εταίροι τους μπορούν να συγκεντρώσουν, με ταχύτητα, πολύ μεγαλύτερη ναυτική δύναμη που είναι απαραίτητη για μια εκστρατεία προστασίας της θαλάσσιας ναυσιπλοΐας από ό,τι μπορεί σήμερα το Πεκίνο. Ο Γουάνγκ δεν αναφέρθηκε στο κατά πόσον το Πεκίνο θα χρησιμοποιήσει τη στενή σχέση του με το Ιράν, το οποίο παρέχει όπλα και χρηματοδότηση στους Χούτι, για να επιδιώξει τον τερματισμό αυτών των επιθέσεων.

Οι ΗΠΑ θέλουν την Κίνα, αλλά…

Οι επιθέσεις των Χούθι θα συνεχιστούν “είτε δημιουργηθεί είτε όχι ναυτική συμμαχία“, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, σύμφωνα με το Reuters. Έως και το 15% του παγκόσμιου εμπορίου διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα και οι επιθέσεις των Χούθι έχουν προκαλέσει την αλλαγή δρομολόγησης των φορτηγών πλοίων “προσθέτοντας εβδομάδες στην παράδοση βασικών αγαθών και υλικών, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου“, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο Μπλίνκεν εξέφρασε τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την “απαράδεκτη απειλή για τη θαλάσσια ασφάλεια και το διεθνές δίκαιο” των επιθέσεων σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ επανέλαβε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την κινεζική βοήθεια στην αστυνόμευση των περιοχών της Ερυθράς Θάλασσας όπου οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε φορτηγά πλοία. Οι επιθέσεις των Χούθι κατά της διεθνούς ναυτιλίας “βλάπτουν την Κίνα… οπότε ναι, θα καλωσορίζαμε την Κίνα να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην προσπάθεια να αποτρέψουμε αυτές τις επιθέσεις“, υπογράμμισε ο Μίλερ.

Παθητική στάση

Ωστόσο, φαίνεται ότι η δήλωση του Γουάνγκ αντανακλά την ευρύτερη παθητικότητα του Πεκίνου στην αντιμετώπιση των κρίσεων που έχουν κατακλύσει τη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς που έχει προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Μετά την επίθεση, το Πεκίνο έστειλε τον ειδικό απεσταλμένο του στη Μέση Ανατολή, Ζάι Τζουν, σε μια περιοδεία πολλών χωρών στην περιοχή με στόχο να “ηρεμήσει η κατάσταση“, ανέφεραν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τον Οκτώβριο.

Ο Ζάι ηγήθηκε των προσπαθειών του Πεκίνου για τη μεσολάβηση μιας συμφωνίας μείωσης της εχθρότητας μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας τον Μάρτιο. Αλλά η διπλωματική αποστολή του Ζάι απέκλεισε την προσέγγιση τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστινιακής Αρχής και συνίστατο κυρίως σε αόριστες εκφράσεις υποστήριξης για την “πολιτική διευθέτηση” των μακροχρόνιων παραπόνων που στηρίζουν την τρέχουσα βία.

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, ειδικός απεσταλμένος του προέδρου Τζο Μπάιντεν για τα ανθρωπιστικά ζητήματα της Μέσης Ανατολής, δήλωσε τον Οκτώβριο ότι το χάσμα αυτό μεταξύ ρητορικής και δράσης αντανακλά την ευαισθησία του Πεκίνου “στο να αναγκαστεί σε οποιοδήποτε διεθνές ζήτημα να λάβει θέση που θα μπορούσε να υποδηλώνει, έστω και έμμεσα, ότι η Κίνα υποστηρίζει ‘διεθνείς επεμβάσεις’ ή εφαρμογές του διεθνούς δικαίου“.

Καμία δημοσίευση για προβολή