Πόλεμος στην Ουκρανία: O Πούτιν περιμένει τον Τραμπ για να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, εκτιμούν Ευρωπαίοι ηγέτες

Πούτιν-Τραμπ

Οι εκλογές του Νοεμβρίου του 2024 για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ δεν απασχολούν μόνο τους Αμερικανούς: αντιθέτως, φαίνεται ότι κι άλλοι ηγέτες παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την προεκλογική εκστρατεία και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ποντάρουν σε… αλλαγή του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Ένας από αυτούς φαίνεται ότι είναι και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος, περιμένει τις αμερικανικές εκλογές του 2024, ελπίζοντας να διαπραγματευτεί με τον Ντόναλντ Τραμπ για το μέλλον του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας χωρίς την εμπλοκή οποιουδήποτε ευρωπαϊκού κράτους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Τσεχίας Πετρ Πάβελ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν έχει καταστήσει απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι το αποτέλεσμα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει καταστήσει έτσι σαφές ότι για τον ίδιο, ο εταίρος για πιθανές διαπραγματεύσεις δεν είναι άλλος από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ούτε κάποια από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε ο Πάβελ σε συνέντευξή του σε ειδησεογραφικό ιστότοπο.

«Έχουμε πολλά μπροστά μας»

Ο Πάβελ προειδοποίησε ότι εάν ο Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Πούτιν θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί μαζί του «ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται η Ουκρανία ή η υπόλοιπη Ευρώπη». Σύμφωνα με τον Τσέχο πρόεδρο, τέτοιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Πούτιν και Τραμπ θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «κάποιου είδους συμβιβασμό που θα επαναφέρει νοητά τη Ρωσία στο καθεστώς του βασικού παίκτη και οι άλλοι θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συμβιβαστούν με αυτό».

Ο Πάβελ, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ πριν γίνει πρόεδρος της Τσεχίας τον Ιανουάριο του 2023, υποστηρίζει σθεναρά την Ουκρανία, αλλά εμφανίζεται αρκετά επιφυλακτικός για το πώς θα εξελιχθεί ο σημερινός πόλεμος της Ρωσίας στη χώρα, λέγοντας ότι ο κόσμος θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει «μια νέα κατάσταση». «Έχουμε πολλά μπροστά μας, διότι η εξέλιξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία δείχνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε σημαντικές εξελίξεις το επόμενο έτος. Και οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ότι δεν θα είναι με την καλύτερη έννοια του όρου όπως θα θέλαμε να είναι», τόνισε.

Χωρίς δεσμούς με την Ευρώπη

Τα σχόλια του Πάβελ απηχούν μια δήλωση που έκανε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ανέμενε «άσχημα νέα» από το ουκρανικό μέτωπο. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι αν επανεκλεγεί, θα επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα σε 24 ώρες. Από την πλευρά τους, αναλυτές στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι μια νίκη του Τραμπ είναι πολύ πιθανό να αποδυναμώσει τη θέση της Ουκρανίας και θα πρέπει να εκληφθεί ως ένα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία στην άμυνα.

Σε πολιτικό επίπεδο, με εξαίρεση τα ακροδεξιά κόμματα, οι κυρίαρχες ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις δεν έχουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Τραμπ. Συνήθως, οι Δημοκρατικοί ευθυγραμμίζονται με τους φιλελεύθερους και την κεντροαριστερά της ΕΕ και οι Ρεπουμπλικάνοι με την κεντροδεξιά της ΕΕ (ΕΛΚ). Ωστόσο, με τον Τραμπ στο τιμόνι, οι Ρεπουμπλικάνοι των ΗΠΑ δεν έχουν πλέον τους παραδοσιακούς φίλους τους από το ΕΛΚ στο πλευρό τους. Υπό τη σημερινή ηγεσία του ΕΛΚ, όλες οι σχέσεις με τους Ρεπουμπλικάνους έχουν παγώσει. Αυτή η απομόνωση περιλαμβάνει τη Διεθνή Ένωση Δημοκρατίας (IDU), η οποία προωθεί συντηρητικές πολιτικές σε όλο τον κόσμο και υποστηρίζει τον Τραμπ.

«Τον έχει στο τσεπάκι»

Πάντως, ο Πάβελ δεν είναι ο μόνος που πιστεύει ότι ο Πούτιν ποντάρει πολλά σε νίκη του Τραμπ. Η Φιόνα Χιλ, πρώην βοηθός εθνικής ασφαλείας του Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και ειδική στα θέματα της Ρωσίας, δήλωσε επίσης ότι «η προσδοκία ότι ο Τραμπ θα επιστρέψει είναι για τον Πούτιν κάτι το ευεργετικό, μπορεί να παίξει με αυτό. Μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως ένα είδος προειδοποίησης, να τρομάξει τους Ουκρανούς, τους Ευρωπαίους, τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πούτιν είναι αρκετά σίγουρος, δεδομένων των εμπειριών του με τον Τραμπ στο παρελθόν, ότι ο Τραμπ θα προσπαθήσει γρήγορα να επιλύσει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Η Χιλ προσέθεσε ότι «ο Πούτιν έχει τον Τραμπ “στο τσεπάκι του” εδώ και αρκετό καιρό, ξέρει πώς να τον χειραγωγεί. Ήταν πολύ καλός στην τέχνη της κολακείας με τον Τραμπ. Βλέπει τον Τραμπ ως πλεονέκτημα από πολλές απόψεις», ενώ παραδέχθηκε ότι το μπλόκο στα κονδύλια για την Ουκρανία από το Κογκρέσο και η γενικώς πιο ψυχρή αντιμετώπιση του πολέμου από την Ουάσινγκτον, έχουν επιτρέψει στον Πούτιν να αναθαρρήσει και να αρχίσει και πάλι να μιλά για ενδεχόμενη επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με το Κίεβο – αλλά πάντα με βάση τους όρους της Μόσχας.

Η Χιλ τόνισε ότι «εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι προσπαθούμε να διαπιστώσουμε με προσοχή και διακριτικά, να δούμε αν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δύση είναι έτοιμες να διαπραγματευτούν», προσθέτοντας ότι αυτό «υποδηλώνει ότι η Ρωσία θα ήθελε να δει αυτό το τέλος, αλλά εντελώς με τους όρους του Πούτιν: καμία επιστροφή εδαφών, δεδομένη διάθεση να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία μακροπρόθεσμα και σίγουρα καμία αποζημίωση». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι επειδή ο Τραμπ «μπορεί να είναι εξαιρετικός, απρόβλεπτος, ο Πούτιν θα πρέπει να βαδίσει πολύ προσεκτικά, στην πραγματικότητα, για να μην τον προσβάλει και να μην ξεπερνά τα όρια, καθώς ο Τραμπ ζει μόνο για τον εαυτό του».

Καμία δημοσίευση για προβολή