Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου- Τι θα αποφασιστεί για πληθωρισμό και ομόλογα-Πως επηρεάζεται η ελληνική οικονομία

EKT Ελλάδα

Τα «γεράκια» δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη και τα «περιστέρια» οφείλουν να είναι σε εγρήγορση.Αυτό είναι το σκηνικό που διαμορφώνεται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) οι αποφάσεις της οποίας επηρεάζουν άμεσα την ελληνική οικονομία, η οποία εν μέσω πανδημίας έχει άμεση ανάγκη στήριξης.

Σημείο καμπής ο Μάρτιος του 2022

Μόλις προχθές ο Philip Lane, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ,  σε συνέντευξη του στο Reuters, ανέφερε ότι η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023.

“Συνεπώς, επισήμανε ο κ. Lane, θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)”.

Τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα.

Η επόμενη μέρα για την Ελλάδα

Τι θα συμβεί όμως μετά τον Μάρτιο του 2022 και κατά πόσο η  ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ; Η επικεφαλής της κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ στο πρόσφατο παρελθόν είχα αναφέρει ότι θα υπάρξει  ένα μεταβατικό στάδιο ώστε να συνεχισθεί η ενίσχυση των ευρωπαϊκών οικονομιών και να μην αναγκασθούν οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε βίαια διακοπή των προγραμμάτων στήριξης σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Νέος κύκλος πίεσης από τα “γεράκια”

Η διαρροή χθες των πρακτικών της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 22 Ιουλίου δείχνει ότι ορισμένοι τραπεζίτες, πρωτοστατούντος του Γερμανού επικεφαλής της Bundesbank Γενς Βάιντμαν αλλά και ο Βέλγος ομόλογος  του Πιερ Βουνς έχουν διαφορετική άποψη για τη διαχείριση της κατάστασης και ειδικότερα όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού στις χώρες της ευρωζώνης. Μάλιστα δεν δίστασαν να διατυπώσουν με ιδιαίτερα έντονο τρόπο τη διαφωνία τους με ανεξάρτητους παρατηρητές να σημειώνουν ότι « η διατήρηση των ισορροπιών στους κόλπους του συμβουλίου γίνεται όλο και πιο δύσκολη όσο η οικονομική κρίση της πανδημίας απομακρύνεται».

Σημείο αιχμής είναι  το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αφού η πλειοψηφία και η Κριστίν Λαγκάρντ  εκτιμά ότι η ΕΚΤ πρέπει  να  κρατήσει ευέλικτη στάση έναντι της ενίσχυσης των τιμών «για ένα μεταβατικό διάστημα κατά το οποίο ο πληθωρισμός μπορεί να είναι μετριοπαθώς πάνω από τον στόχο». Δηλαδή πάνω από  το όριο του 2%. Η πλειοψηφία θεωρεί ότι  όχι μόνο να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο, δηλαδή τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο Μάρτιο, αλλά και πως θα ανεβάσει στροφές στο ρυθμό αγοράς ομολόγων για το τρέχον τρίμηνο σε σχέση με τους πρώτους μήνες της χρονιάς.

Στο επόμενο ραντεβού της ΕΚΤ, στις 9 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να δοθεί μία ακόμη μάχη αφού  τα «γεράκια»  επιμένουν πως πρέπει τουλάχιστον να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αγοράς ομολόγων δεδομένης της πτώσης των αποδόσεων στα ομόλογα και της αποδυνάμωσης του ευρώ. Θα αντέξουν τα «περιστέρια»;

Καμία δημοσίευση για προβολή