Κρισιμο ραντεβού για το χρέος στο Eurogroup. Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα και άλλες υπερχρεωμένες χώρες

Κρισιμο ραντεβού για το χρέος στο Eurogroup. Τι σχεδιάζεται για την Ελλάδα

Ένα κρίσιμο ραντεβού για την Ευρωπαϊκή οικονομία – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα – θα έχουν οι υπουργοί  Οικονομικών στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

Στη σύνοδο αυτή θα εξεταστεί σε “πρώτη συζήτηση” η πρόταση της Κομισιόν για την αύξηση του ανώτερου ποσοστού του χρέους που οφείλει να έχει μια χώρα, από το 60% του ΑΕΠ στο 90% ΑΕΠ, αλλά και η μια διαφορετική (πιό ευέλικτη) πορεία που οφείλουν να ακολουθήσουν στη δημοσιονομική πολιτική οι υπερχρεωμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Λιγότερο “επώδυνη” δημοσιονομική πορεία

Η επικείμενη συζήτηση σημιουργεί θεμιτές προσδοκίες στο υπουργείο Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει μια λιγότερο “επώδυνη” δημοσιονομική πορεία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να χρηματοδοτήσει τόσο την ανάπτυξη της οικονομίας όσο και την στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στηρίζεται, σύμφωνα με τις διεθνείς και εγχώριες αναλύσεις,  κυρίως στη σύνθεση και την ωρίμανση του.

Το δημόσιο χρέος βρίσκεται σήμερα στα επίπεδα του 170% του ΑΕΠ, χωρίς τις κρατικές εγγυήσεις στα 19 δισ. ευρώ. Είναι λιγότερα επικίνδυνο από το 2009 (όταν μπήκε στα Μνημόνια η Ελλάδα), καθώς ποσοστό άνω του 70% βρίσκεται πλέον στα χέρια των πιστωτών. Εχει, επίσης, χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο της αγοράς και μεγάλη διάρκεια.

Το ταμειακό απόθεμα (39 δισ. ευρώ) και o μέσος χρόνος ωρίμανσης άνω των 18 ετών, μειώνουν τους άμεσους κινδύνους. Όμως, η διατήρηση της εμπιστοσύνης των πιστωτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.

Σημαντικά τα δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης

Πρόσφατα ο S&P ανέφερε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τα σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα της κυβέρνησης και την ευνοϊκή διάρθρωση του χρέους. Ομως, χτυπά καμπανακι και επισημαίνει ότι η άνοδος των πραγματικών επιτοκίων θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στα δημοσιονομικά επιβαρύνοντας την αύξηση του ΑΕΠ.

Στα επόμενα πέντε χρόνια, έως το το 2027, το ελληνικό χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί περίπου στο 150% (από 169% το 2022). Για να φτάσει στο 90% του ΑΕΠ χρειάζεται από το 2024 έως το 2036 βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα και το ΑΕΠ να κινείται στο +3%.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή