Πως ο Ερντογάν… έσπασε τη στάμνα, ο ταλαντούχος λαϊκιστής Αλέξης, το “θαύμα” της Eurostat, η νόμιμη αδικία των τραπεζών και άλλες ιστορίες

    Ένα κρίσιμο ραντεβού για την Ευρωπαϊκή οικονομία – με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα – θα έχουν οι υπουργοί  Οικονομικών στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας.

    Στη σύνοδο αυτή θα εξεταστεί σε πρώτη φάση η πρόταση της Κομισιόν για την αύξηση του ανώτερου ποσοστού του χρέους που οφείλει να έχει μια χώρα, από το 60% του ΑΕΠ, στο 90% ΑΕΠ, αλλά και μια διαφορετική (πιό ευέλικτη) πορεία που οφείλουν να ακολουθήσουν οι υπερχρεωμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

    Η επικείμενη συζήτηση σημιουργεί θεμιτές προσδοκίες στο υπουργείο Οικονομικών ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να έχει μια λιγότερο “επώδυνη” δημοσιονομική πορεία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που θα της επιτρέψει να εξασφαλίσει περισσότερους πόρους για να χρηματοδοτήσει τόσο την ανάπτυξη όσο και την στήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.

    ***

    Πολλές φορές πάει η στάμνα στη βρύση, αλλά μόνο μία σπάει: η λαϊκή θυμοσοφία ταιριάζει γάντι στην κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία εξαιτίας της άφρονος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου της χώρας.

    Θυμάστε που πριν από περίπου ένα χρόνο η Τουρκία επιχειρούσε, στο πλαίσιο της πολλαπλής επίθεσης φιλίας που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε εξαπολύσει προς διάφορες χώρες της ευρύτερης περιοχής, να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο; Ε, καλό είναι να ξεχάσουμε την επιχείρηση αυτή, καθώς το εγχείρημα μοιάζει να βυθίζεται αύτανδρο και οι σχέσεις των δύο χωρών να μπαίνουν σε πάγο.

    Συγκεκριμένα, ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Σαμέχ Σουκρί ξεκαθάρισε, στη διάρκεια συνέντευξής του στο Al Arabiya, ότι το Κάιρο διακόπτει κάθε συνομιλία με την Άγκυρα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη Λιβύη. […] Αυτό παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν γίνει στο παρελθόν γι’ αυτό και η Αίγυπτος διακόπτει κάθε επαφή με την Τουρκία».

    Αφορμή για την «έκρηξη» της Αιγύπτου στάθηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες και η πρόσφατη συμφωνία των δύο χωρών για τους υδρογονάνθρακες, καθώς το Κάιρο θεωρεί ότι υπογράφτηκε από μια “ανυπόστατη κυβέρνηση” στην Τρίπολη. (Η οποία βεβαίως θίγει τη συμφωνία για την ΑΟΖ μεταξύ Καϊρου και Αθήνας…)

    ***

    “Θαύμα, θαύμα!”. Θα μάθατε ίσως ότι υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα στο 9,8% για τον Οκτώβριο, από 12,1% τον Σεπτέμβριο,σύμφωνα με τη Εurostat. Αντίθετα στην Ευρωζώνη (μ.ό) ο δείκτης επιταχύνθηκε στο 10,7% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα.

    Η υποχώρηση αυτή έφερε τη χώρα μας στη 12η θέση των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης και οφείλεται κυρίως στην κάμψη των τιμών των καυσίμων και ειδικά του φυσικού αερίου το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, που συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ωστόσο τα πράγματα στην Ευρώπη είναι “σκούρα” και αυτό επηρεάζει και την ελληνική οικονομία. Ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό όλων των εποχών, ενώ η οικονομία της Ένωσης έχασε τη δυναμική της – ενισχύοντας τους φόβους ότι μια ύφεση είναι πλέον αναπόφευκτη. (Σύννεφα παντού γύρω μας…)

    ***

    Στη φθινοπωρινή του έκθεση, το ΔΝΤ προβλέπει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο 3,2% φέτος και στο 2,7% το 2023, ενώ τον Ιούλιο προέβλεπε ανάπτυξη 2,9% και τον Ιανουάριο εκτιμούσε ότι η παγκόσμια οικονομία θα «έτρεχε» με ρυθμούς 3,8%. Στην έκθεση, διακρίνει 25% πιθανότητες υλοποίησης ενός δυσμενούς σεναρίου, με ανάπτυξη ακόμη και κάτω από το 2% το 2023. Περίπου το ένα τρίτο των εθνικών οικονομιών κινδυνεύουν να βρεθούν σε ύφεση το 2023, ενώ η οικονομίες σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Κίνα θα αναπτυχθούν με χαμηλότερους ρυθμούς από τις αρχικές εκτιμήσεις.

    Στην Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο, μιλά για ανάπτυξη κοντά στο 6%, το 2022, χωρίς κανείς να αποκλείει το γεγονός και αυτή η πρόβλεψη να ξεπεραστεί.

    Οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία και το 2022 οδηγούν το ΔΝΤ στην εκτίμηση ότι Ελλάδα θα παρουσιάσει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις οικονομικές πιέσεις που θα υποστεί η Ευρώπη, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον τριγμών μακράς διαρκείας (Economic Outlook 11/10)

    ***

    Ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας ταλαντούχος λαϊκιστής, το γνωρίζουμε. Οτι θα διεύρηνε τη γνωστή πρόζα του και στα ζητήματα της εθνικής άμυνας είναι ενδεικτικό για το που μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος στην απελπισία του.

    Χθες μάλιστα, κατά την επίσκεψή του στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανιστεί ως… υπέρμαχος της ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, κατηγορώντας, μάλιστα, την Κυβέρνηση για «απαξίωση» αυτού του, πολλαπλά κρίσιμου για την πατρίδα μας, τομέα. Και αυτά, όταν είναι γνωστή η απόλυτη αδράνεια της κυβερνητικής του θητείας, για τον εξοπλισμό της χώρας και την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

    ***

    Η αλήθεια είναι ότι η άμυνα της χώρας είχε μείνει χωρίς θωράκιση – λόγω της μνημονιακής κρίσης και της “αμέλειας” σειράς κυβερνήσεων. Οι εξελίξεις την τελευταία τριετία, με τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ (και τις ανάλογες κρίσιμες προμήθειες) είναι καταιγιστικές. Η Αμυντική βιομηχανία ήταν επίσης τραγικά παραμελημένη, επί χρόνια, κυρίως λόγω εγκληματικής πολιτικής ανοησίας (η ΕΑΒ μάλιστα επί ΣΥΡΙΖΑ είχε μετατραπεί σε …parking παλαιών αεροσκαφών). Χωρίς να γίνονται θαύματα, κάτι κινείται τώρα στον τομέα της βιομηχανίας άμυνας (στον οποίο , πρέπει να πούμε, ότι η Τουρκία δεν πιάνεται):

    • Η ΕΑΒ μπορεί σήμερα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις για την υλοποίηση της αναβάθμισης 83 μαχητικών αεροσκαφών F16 στην εκδοχή Viper, εντός των χρονοδιαγραμμάτων και των ποιοτικών απαιτήσεων της κατασκευάστριας εταιρείας, την απεμπλοκή του προγράμματος αναβάθμισης των P-3 “Orion” του ΠΝ και τη συντήρηση των αεροσκαφών C-130, για τα οποία δεν υπήρχε έως πρότινος ούτε καν Σύμβαση.
    • Ήδη ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΘΑ η υπογραφή δώδεκα συνολικά συμβάσεων μεταξύ ελληνικών εταιρειών αμυντικού υλικού με τους γαλλικούς Ομίλους “NAVAL GROUP”, “THALES” και “MBDA” για το πρόγραμμα των φρεγατών FDI Belh@rra HN.
    • Τα δύο ελληνικά ναυπηγεία, μετά από χρόνια απαξίωσης, έχουν ήδη εισέλθει στο δρόμο της εξυγίανσης, με ορατή την προοπτική να αναλάβουν ναυπηγικό έργο του ΥΠΕΘΑ.
    •  Η συμμετοχή της Ελλάδας στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα στον αμυντικό τομέα μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας EDF (European Defence Fund) βρίσκεται μέσα στις πέντε υψηλότερες θέσεις επί του συνόλου των χωρών που συμμετέχουν.

    ***

    «Χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα της ενεργειακής κρίσης σε συνέντευξή του στο κρατικό τηλεοπτικό κανάλι LRT της Λιθουανίας.

    Αλλά θέλω να είμαι πολύ σαφής: μέχρι να καταφέρουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση, θα εξακολουθήσει να είναι πολύ δύσκολο για τα κράτη μέλη να συνεχίσουν να στηρίζουν τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους μέσω των εθνικών προϋπολογισμών. Ως εκ τούτου, χρειαζόμαστε μία ευρωπαϊκή λύση το συντομότερο δυνατό».

    ***

    Η νόμιμη αδικία. Σαφέστατο μήνυμα προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αύξηση των αποδόσεων που προσφέρουν στους πελάτες τους στέλνει με συνέντευξή του στο Capital.gr, (Σπύρος Δημητρέλης)  o Αλέξης Πατέλης. Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού τονίζει ότι, σε διαφορετική περίπτωση, κινδυνεύουν να χάσουν πελάτες προς όφελος τραπεζών του εξωτερικού και χρηματοπιστωτικών εταιρειών που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών – Fintech.

    Ο κ. Πατέλης τονίζει επίσης ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό των αποταμιευτών αλλά και των δανειοληπτών, σε μια περίοδο που αυξάνονται τα επιτόκια, καθώς το αυξημένο κόστος χρήματος “θα μας επηρεάσει όλους”. (Δεν μας λέει βέβαια πως θα το πράξει ακριβώς σε συνθήκες ελεύθερης οικονομίας. Με νέα επιδόματα “τραπεζικής αδικίας”; …)

    ***

    Τι σημαίνει ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου για μια χώρα: Oι CEO της Google, της Microsoft, της Adobe, του Twitter, της Mastercard, της Pepsi, της IBM, της Albertsons, της Nokia, του Palo Alto, της Arista, της Deloitte (και άλλων πολλών πολυεθνικών)
    και τώρα ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου είναι όλοι Ινδοί.

    Η Ινδία ως χώρα και οι Ινδοί ως άνθρωποι έχουν δώσει προτεραιότητα στις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο και ως αποτέλεσμα αυτού οι πολίτες της διαπρέπουν σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης προσπάθειας σε όλο τον κόσμο.

    Η ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου τους δεν περιορίζεται σε πνευματικές αναζητήσεις, αλλά έχουν επίσης καταπληκτική εργασιακή ηθική και υψηλά επίπεδα ακεραιότητας, προσόντα ανεκτίμητα για τους υποψήφιους εργοδότες.

    Κουίζ: Ως λαός, τι διδάγματα μπορούμε να αντλήσουμε από αυτό, καθώς προσπαθούμε να αναπτύξουμε τη χώρα μας σε μικρο και μακροοικονομικό επίπεδο; (Συμβολή στη στήλη από τον φίλο αναγνώστη Κώστα Μαχαίρα)

    ***

    Μάρα Μεϊμαρίδη, λογοτέχνης: “Στην προηγούμενη ζωή είχα γεννηθεί ως χόρτο, αλλά ξαναέγινα άνθρωπος. Είναι πολύ σπάνιο αυτό”. (Το ίδιο σπάνιο, Κυρία μου, είναι να διατηρείται η προτέρα διανοητική ικανότητα κατά τη μετάλλαξη του χόρτου σε Homo…)

    Θήτα Ευγενικός

    Καμία δημοσίευση για προβολή