Κριστίν Λαγκάρντ: Η παγκόσμια οικονομία βελτιώνεται και στόχος μας είναι ο πληθωρισμός να επανέλθει στο 2%

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν μπορεί να δεσμευτεί σε έναν προκαθορισμένο αριθμό μειώσεων των επιτοκίων

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, αλλά η ανάκαμψη είναι εύθραυστη και αβέβαιη επισημαίνει σε ανακοίνωση της η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστιν Λαγκάρντ που υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της Τράπεζας ο πληθωρισμός που εξακολουθεί να προβλέπεται ότι θα παραμείνει υπερβολικά υψηλός για μεγάλο διάστημα να επανέλθει στο στόχο του 2%.

Οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί

«Από τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές έχουν βελτιωθεί λόγω της σταδιακής άμβλυνσης των παγκόσμιων συμφορήσεων στον εφοδιασμό, της μείωσης των τιμών της ενέργειας και της ανάκαμψης της κινεζικής οικονομίας μετά την άρση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει επίσης υποχωρήσει από την κορύφωσή του το καλοκαίρι του 2022, υποστηριζόμενος από τη χαλάρωση των περιορισμών της προσφοράς, καθώς και από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των προηγμένων οικονομιών.

Ωστόσο, οι προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν εύθραυστες εν μέσω συνεχιζόμενης αβεβαιότητας, η οποία τροφοδοτείται από τον αδικαιολόγητο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, και το ενδεχόμενο να επανεμφανιστούν πιέσεις στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και τροφίμων, οδηγώντας σε νέες αιχμές τιμών και υψηλότερο πληθωρισμό.», αναφέρει χαρακτηριστικά η Λαγκάρντ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές

Και εξηγεί: «Οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και η ισχυρή αύξηση των μισθών, ιδίως στις προηγμένες οικονομίες, υποδηλώνουν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές. Ταυτόχρονα, άλλοι παράγοντες που ενδέχεται να επιταχύνουν τον αποπληθωρισμό περιλαμβάνουν: τις επίμονα αυξημένες εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, την πτώση των τιμών της ενέργειας και την αποδυνάμωση της ζήτησης, η οποία οφείλεται εν μέρει και σε μια ισχυρότερη επιβράδυνση της τραπεζικής πίστης ή σε μια ισχυρότερη από την προβλεπόμενη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.»

Στόχος η επιστροφή στο 2%

Υπογραμμίζοντας δε τις προθέσεις της ΕΚΤ αναφέρει: «Καθώς ο πληθωρισμός προβλέπεται να παραμείνει υπερβολικά υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο να αυξήσει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης, με αποτέλεσμα η συνολική αύξηση από τον Ιούλιο του 2022 να ανέλθει στις 350 μονάδες βάσης. Οι αυξήσεις αυτές υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%.

Παρακολουθούμε στενά τις τρέχουσες εντάσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε όπως απαιτείται για τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη ζώνη του ευρώ. Ο τραπεζικός τομέας της ζώνης του ευρώ είναι ανθεκτικός, με ισχυρή κεφαλαιακή θέση και ρευστότητα. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη της πολιτικής μας μάς εξοπλίζει πλήρως για να παράσχουμε στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ζώνης του ευρώ, αν χρειαστεί, και να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής».

Καμία δημοσίευση για προβολή