«Κρύο» και «ζέστη» από την Τουρκία: Ο Ακάρ χαμηλώνει τους τόνους, ο Ερντογάν επιμένει ότι «δεν ξαναμιλά» με τον Μητσοτάκη

Γιατί ο Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα επιστρέψουμε σε

Το ρόλο του «καλού» και του «κακού» αστυνομικού φαίνεται ότι αποφάσισε να παίξει η τουρκική ηγεσία, όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, μετά από ένα διάστημα διαρκούς κορύφωσης της έντασης.

Πιο διαλλακτικός ο Ακάρ

Τον ρόλο του… «καλού» φαίνεται ότι ανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, μετά το σύντομο τετ-α-τετ που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, στο πλαίσιο της υπουργική Συνόδου του ΝΑΤΟ, εμφανίστηκε πιο… διαλλακτικός και σε πιο χαμηλούς τόνους έναντι της Ελλάδας, λέγοντας ότι «ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Όπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες. Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας».

Ευθύνες στους… Έλληνες βουλευτές

Ο Ακάρ συνέχισε λέγοντας ότι «θεωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία». Ωστόσο, υπερασπίστηκε τη στάση του στην «κόντρα» με Έλληνες βουλευτές στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας ότι «κάναμε την ενημέρωση σε μια ευγενική, διπλωματική γλώσσα που επιλέχθηκε σωστά, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν: “Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς να λύσετε; Μιλώντας για αυτό, υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες απεμπλοκής και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας”, είπαμε. Από την άλλη, μια σύσκεψη που πήγε πολύ καλά, προσπάθησαν να την αποσπάσουν από τον σκοπό της, με τις αβάσιμες ερωτήσεις και τα σχόλιά τους».

Ο «σκληρός» Ερντογάν

Από την άλλη, ωστόσο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνέχισε στη «σκληρή» ρητορική που έχει υιοθετήσει εδώ και καιρό, καθώς, όταν ρωτήθηκε για το θέμα των ελληνικών νησιών και την πάγια απαίτηση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίησή τους, είπε: «Δεν αστειεύομαι! Μιλάω πολύ σοβαρά!». Παράλληλα, εξαπέλυσε και πάλι προσωπική επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον επί της ουσίας ανέντιμο: «Έχουμε πει ότι δεν θα ξανασυναντηθούμε μαζί τους αν δεν υπάρχει ένας τίμιος πολιτικός», ενώ επανέλαβε ότι «έχουμε τελειώσει με τις συνεδριάσεις του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου και δεν θα πραγματοποιήσουμε συνάντηση σε αυτό το επίπεδο φέτος. Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη αντίδραση γι’ αυτό». Μάλιστα, ο Ερντογάν κάλεσε την Ελλάδα «να προσέχει από εδώ και πέρα».

Ο… καφές του Τσαβούσογλου

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η «κοινωνική χειραψία», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την Πέμπτη, στο περιθώριο του Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών στην Οχρίδα. Φυσικά, δεν υπήρξε κάποια προσέγγιση ή αλλαγή κλίματος: απλώς, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο όρθιο, ενώ περπατούσαν σε έναν διάδρομο και, αφού χαιρετήθηκαν με οικειότητα, απευθυνόμενοι ο ένας στον άλλον με τα μικρά τους ονόματα, επελέγη ένα ασφαλές θέμα για ψιλοκουβέντα: ο καφές που έπινε ο Τσαβούσογλου, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν εσπρέσο.

Οι κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές ενδεχομένως να σηματοδοτούν μια πιο «προσεκτική» τακτική της Τουρκίας , ενόψει των δύο Συνόδων Κορυφής, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που έρχονται μέχρι το τέλος του μήνα. Όσον αφορά στη Σύνοδο της ΕΕ, η Άγκυρα αναμένει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί λεπτομεριακά στην τουρκική προκλητικότητα και αυτό που την ανησυχεί είναι το ενδεχόμενο νέων ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, πόσο μάλλον αν ληφθεί υπόψη ότι χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία δείχνουν ενοχλημένες από την τουρκική επιθετικότητα.

Ακόμα πιο δύσκολα αναμένεται να είναι τα πράγματα για την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου αναμένεται να υπάρξουν έντονες πιέσεις προς την Άγκυρα, ώστε να άρει τις επιφυλάξεις της σχετικά με την ένταξη της συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδίας. ΗΠΑ και πολλοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Άγκυρα κάνει «ανατολίτικο παζάρι» και προκαλεί τριμούς στη συνοχή του ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που η συμμαχία καλείται να εμφανίζει αρραγές μέτωπο έναντι της Ρωσίας. Μάλιστα πολλοί αναλυτές κατηγορούν τον Ερντογάν ότι λειτουργεί ως… πράκτορας του Πούτιν. Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία φαίνεται ότι επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις που η επιθετικότητά της έναντι της Ελλάδας προκαλεί.

Καμία δημοσίευση για προβολή