Κυρώσεις στον… γάμο του καραγκιόζη: Η οικονομία της Ρωσίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%, λέει το ΥΠΟΙΚ της χώρας

Ρωσική οικονομία: Θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,8%, λέει ο ΥΠΟΙΚ της χώρας

Από την έναρξη της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα από τη Δύση, πολλοί αναλυτές έχουν προβλέψει ότι η ρωσική οικονομία βαδίζει αργά αλλά σταθερά προς την καταστροφή και την απαξίωση. Ωστόσο, τα νούμερα επιμένουν να τους διαψεύδουν.

Αναθεώρηση προς τα πάνω

Για παράδειγμα, το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας, σε μια εντυπωσιακή κίνηση, ανακοίνωσε ότι αναθεωρεί προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας για το 2024, υπολογίζοντας ότι τελικά θα “τρέξει” με ρυθμό 2,8% αντί της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%, όταν ετοιμαζόταν ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος.

Ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ δήλωσε σε κυβερνητική συνεδρίαση ότι “ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης παραμένει η εγχώρια καταναλωτική και επενδυτική ζήτηση“, προσθέτοντας ότι η αύξηση των λιανικών πωλήσεων προβλέπεται να φθάσει το 7,7% σε πραγματικούς όρους φέτος, από 6,4% το 2023.

Καλύτερα από τις προβλέψεις

Το ρωσικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,6% πέρυσι, ξεπερνώντας επίσης τις προσδοκίες του υπουργείου για επέκταση κατά 2,8%, καθώς η κυβέρνηση της Ρωσίας διοχετεύει μαζικές δαπάνες στην αμυντική βιομηχανία και ρίχνει χρήματα για τη στήριξη και θωράκιση των εγχώριων επιχειρήσεων που πλήττονται από τις κυρώσεις και την αποεπένδυση της Δύσης.

Η ρωσική οικονομία όχι μόνο έχει προσαρμοστεί στις νέες εξωτερικές οικονομικές συνθήκες, αλλά έχει επίσης αποδείξει την ικανότητά της να αναπτύσσεται βιώσιμα“, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στις προβλέψεις του. Εντόπισε την αυστηροποίηση των κυρώσεων και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ως βασικούς κινδύνους για τη Ρωσία.

Επιβράδυνση πληθωρισμού

Ο Ρεσέτνικοφ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στη Ρωσία είναι πιθανό να επιβραδυνθεί στο 5,1% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, εξακολουθώντας να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 4% της κεντρικής τράπεζας. Η ρωσική Κεντρική Τράπεζα διατηρεί υψηλά επιτόκια, καθώς οι επιθέσεις της Ουκρανίας σε ενεργειακές υποδομές ενισχύουν τους κινδύνους πληθωρισμού

Το υπουργείο προέβλεψε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% ετησίως το 2025 και το 2026. Η αύξηση των μισθών προβλέπεται επίσης να επιβραδυνθεί στο 3,6% το 2025 και στο 2,5% έως το 2027. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης της Ρωσίας είναι σχεδόν έξι φορές μεγαλύτερος από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της ΕΕ.

Και το ΔΝΤ

Και αν κάποιος θεωρήσει ότι η Μόσχα “μαγειρεύει” τα στοιχεία, ας λάβει υπόψη του ότι το -διόλου φιλικό προς τη Ρωσία- Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε μέσα στον μήνα προς τα πάνω την εκτίμησή του για την αύξηση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 0,6 της ποσοστιαίας μονάδας στο 3,2%, κάνοντας λόγο για “σημαντική” αλλαγή.

Αν υπάρχει μια… κεντρική ιδέα στα παραπάνω, αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Ρωσία φάνηκε έτοιμη να αποκρούσει τις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να αξιοποιήσει την προσαρμογή της παραγωγής της σε συνθήκες πολέμου για να κρατήσει “ζωντανή” και – κατά τα φαινόμενα, ακμαία – την οικονομία της.

Καμία δημοσίευση για προβολή