“Μόνο θετικό ο αντίκτυπο για την Ελλάδα από την διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία”, λέει η κυβέρνηση

Από 65 έως 140 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες θα περιλαμβάνει η ελληνική αποστολή που θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, χωρίς πάντως, να διευκρινίζεται αν στην ελληνική αποστολή πέρα από τους χειριστές του πυραυλικού συστήματος Patriot, θα συμπεριληφθεί και άλλο στρατιωτικό προσωπικό για τη φύλαξη της εγκατάστασης.

Το αίτημα για την ελληνική συμμετοχή στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχει υποβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε θετικά.

Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η  εξεταζόμενη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας διάθεση μιας πυροβολαρχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία αφορά στην προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας και δεν μπορεί να εκληφθεί ως εμπλοκή στη διαμάχη της με άλλες χώρες. Το Patriot είναι αμιγώς αμυντικό σύστημα και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί απειλή εναντίον άλλων κρατών.

Η διάθεση του συστήματος αεράμυνας μπορεί να έχει μόνο θετικό αντίκτυπο για τη χώρα μας. Συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια και στη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, ενώ αναδεικνύει το ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, ενισχύει τους δεσμούς της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, δείχνει τον πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία όσο και σε άλλες χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων σε θέματα άμεσου εθνικού ενδιαφέροντος.

Στην ίδια πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και η Ιταλία.

Για τη διάθεση η Πολεμική Αεροπορία είχε θέσει ως προϋπόθεση την ενεργοποίηση μιας πυροβολαρχίας που ήταν εκτός λειτουργίας και δεν χρησιμοποιείτο. Η πυροβολαρχία αυτή έχει τεθεί σε λειτουργία από τις 20 Ιανουαρίου.

Για τη λειτουργία και την προστασία του συστήματος που θα αποσταλεί στη Σαουδική Αραβία απαιτείται προσωπικό περίπου 130 ατόμων, με εκτιμώμενο κόστος 130.000 ανά μήνα. Το συνολικό κόστος της διάθεσης υπολογίζεται από 33 έως 45 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα τέθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ οι συζητήσεις με εκπροσώπους της Σαουδικής Αραβίας έγιναν στην Αθήνα στα μέσα Ιανουαρίου. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η απόφαση, η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Καμία δημοσίευση για προβολή