“Κύριε Τσίπρα πηγαίνετε διακοπές χωρίς άγχος”.Ο Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών.

Τέσσερα θέματα που κρίνουν τις εκλογές: Τι μας αποκαλύπτει η τελευταία δημοσκόπηση της χρονιάς

H χθεσινή μετωπική αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή, ήταν απολύτως αποκαλυπτική των προθέσεων αλλά και της στρατηγικής που χαράσσει η κυβέρνηση για το επόμενο, κρίσιμο διάστημα, όπως επίσης και της δυσκολίας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξεύρεση αντιπολιτευτικού βηματισμού που θα οδηγήσει σε μείωση της δυσθεώρητης δημοσκοπικής διαφοράς από τη ΝΔ.

Η κυβερνητική στρατηγική 

  • Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε οριστικά τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών προτρέποντας τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να πάει “διακοπές χωρίς άγχος”. Με την στάση του αυτή, θέλησε να κάνει και την αντιδιαστολή με την τακτική που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διακρίνεται από λαϊκισμό και έλλειψη ευθύνης.
  • Περί ανασχηματισμού δεν μίλησε, αλλά είναι σαφές ότι στον κατάλληλο χρόνο, είτε στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της εξουσίας, είτε πριν από την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, θα τον κάνει.
  • Εξήγγειλε φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, δίνοντας το στίγμα της κοινωνικής ευαισθησίας σε μία συγκυρία που η κοινωνία έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα από την πανδημία του κοροναϊού.
  • Ανέδειξε σε υπ αριθμόν 1 προτεραιότητα για την κυβέρνηση την προετοιμασία για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 32 δις ευρώ που αναμένει η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε, εφόσον πάρει το πράσινο φως η Κομισιόν.
  • Η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι το ποσό για την Ελλάδα δεν θα διαφοροποιηθεί δραματικά και έδωσε ήδη το σήμα για τη διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου απορρόφησης και αξιοποίησης των κονδυλίων.

Η στρατηγική Τσίπρα και η απάντηση της κυβέρνησης

  • Ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να ισχυριστεί ότι η χώρα δεσμεύτηκε στο Eurogroup σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για το 2021. Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι το Eurogroup επιβεβαίωσε ακριβώς το αντίθετο, ότι η δημοσιονομική ευελιξία, που ισχύει για όλα τα κράτη – μέλη, περιλαμβάνει και τους στόχους οι οποίοι είχαν τεθεί για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας (πλεονάσματα 3,5%).
  • Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να αποδομήσει την κυβερνητική ρητορική, υποστηρίζοντας ότι η οικονομία πήγαινε πολύ άσχημα πριν τον κοροναϊό και ότι τα μέτρα τα οποία έχει πάρει η Κυβέρνηση είναι ανεπαρκή. Ο κ. Μητσοτάκης αντέτεινε μια σειρά από επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι η αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει αδύναμη. Συγκεκριμένα,  μνημόνευσε τον Δείκτη Οικονομικής Εμπιστοσύνης που  εκτινάχθηκε μετά τις εκλογές, αλλά και τα επιτόκια δανεισμού της χώρας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δανείστηκε για τελευταία φορά με 10ετές επιτόκιο (στις 12.3.2019). με επιτόκιο 3,9%. Μόλις πριν λίγες μέρες, σε συνθήκες πανδημίας, μεγάλης οικονομικής κρίσης, η χώρα δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%.
  • Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την  Κυβέρνηση ότι με την πολιτική της οδήγησε την οικονομία σε  ύφεση από το 4ο τρίμηνο του 2019. Ο πρωθυπουργός του απάντησε ότι ο ισχυρισμός αυτός  είναι ψευδής, διότι δεν υπήρξε ύφεση, στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά ανάπτυξη 1%. Και το πρώτο τρίμηνο του 2020, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%, όταν ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη Ευρωζώνη ήταν 3,6%.Η Ιταλία είχει ύφεση 5,1%, η Ισπανία 4,1%, η Γερμανία 2,2% και η Γαλλία 5,8% Η Ελλάδα είχε τέσσερις φορές μικρότερη συρρίκνωση από το μέσο ευρωπαϊκό όρο. Αυτό ακριβώς σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει στο 2020 με μεγάλη αναπτυξιακή ορμή και η απόδοσή της τους πρώτους δύο μήνες του 2020, ήταν πολύ καλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
  •  Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για ανεπάρκεια των μέτρων στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός απέρριψε την κριτική με στοιχεία και αριθμούς. Οπως είπε, με το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης η Κυβέρνηση θωράκισε το Σύστημα Υγείας διαθέτοντας 280 εκατομμύρια ευρώ. Έδωσε έκτακτο επίδομα σε όλους τους εργαζόμενους στο Σύστημα συνολικού ύψους 90 εκατ. ευρώ. Έκανε 4.300 προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών. Διπλασίασε, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, τις κλίνες εντατικής θεραπείας. Από τις 565 ξεπέρασε τις 1.000. Και έχει ήδη, δρομολογήσει σχέδιο, ώστε να φτάσουμε εντός των επόμενων μηνών, στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
  • Σε ό,τι αφορά τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων: Οκτακόσιες πενήντα χιλιάδες επιχειρήσεις και 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι, τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας. Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και δόθηκε έκτακτη αποζημίωση 800 ευρώ σε υπαλλήλους και επαγγελματίες και 600 ευρώ σε επιστήμονες, που συνεχίστηκε αναλογικά και το Μάιο.. Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές. Μειώθηκαν τα τα ενοίκια για πληττόμενους. Μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, φορολογικών και ασφαλιστικών. Παρατάθηκαν ως το Σεπτέμβριο, σε πρώτη φάση, τα επιδόματα ανεργίας, όπως και εκείνα 120.000 αυτοαπασχολούμενων στον κλάδο του τουρισμού.
  • Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, μετά το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ, διατίθενται 7 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας σε επιχειρήσεις με την εγγύηση σε ύψος 80% του ελληνικού Δημοσίου. Επιπλέον από την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχουν ήδη ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις, ενώ ξεκινά τώρα δεύτερο κύκλος ώστε συνολικά να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Καμία δημοσίευση για προβολή