Μακρόν: Δεν αποκλείει αποστολή Δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία. Μητσοτάκης: Δεν υφίσταται ζήτημα για την Ελλάδα

Ουδείς εχέφρων άνθρωπος είναι δυνατόν να έχει αμφιβολία, ότι μια ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων στρατευμάτων της Δύσης στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τη Ρωσία σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε νέο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περιπλέκονται τα πράγματα στο μέτωπο στην Ουκρανία και αντί η Δύση να αναζητεί τρόπους να επιτευχθεί ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός που θα επιτρέψει την ανακωχή και την ειρήνη με τη Ρωσία, επιτείνει τις γεωστρατηγικές εντάσεις με επικίνδυνη αμφίσημη ρητορική που επιλέγει.

Τελευταίο παράδειγμα αυτής της προσέγγισης αποτελεί η πρωτοφανής χθεσινή δήλωση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, μετά την ολοκλήρωση διεθνούς συνόδου που οργάνωσε το Παρίσι προς υποστήριξη της Ουκρανίας, ότι “δεν μπορεί να αποκλειστεί ως επιλογή” η αποστολή χερσαίων Δυτικών στρατευμάτων σε Ουκρανικό έδαφος για να πολεμήσουν τη Ρωσία, κάτι που σχεδόν σίγουρα θα οδηγούσε σε Παγκόσμιο Πόλεμο Ρωσίας-Κίνας με τη Δύση. Τουλάχιστον ο Γάλλος πρόεδρος παραχώρησε, ότι “δεν υπάρχει συναίνεση” γι’ αυτό (την αποστολή Δυτικών στρατευμάτων), τηρώντας την επιλογή της “στρατηγικής αμφισημίας” για τους λόγους του, τονίζοντας για πολλοστή φορά πως η Δύση δεν είναι δυνατόν να επιτρέψει στη Ρωσία να νικήσει στην Ουκρανία, με σκοπό την σταθερότητα και ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο κ.Μακρόν αποκάλυψε πως μια ομάδα χωρών είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ουκρανία πυραύλους μέσου αλλά μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που θα είχε ιδιαίτερη στρατηγική σημασία στη σύγκρουση. Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχουσες χώρες στη διεθνή διάσκεψη των Παρισίων συμφώνησαν στην ανάληψη πρωτοβουλιών στους εξής πέντε τομείς: Ασφάλεια κυβερνοχώρου, ενίσχυση δυνατοτήτων άμυνας της Ουκρανίας ιδίως στα Βόρεια σύνορά της, η συμπαραγωγή όπλων και οπλικών συστημάτων, η παροχή μέσων και τεχνογνωσίας για τον καθαρισμό ναρκοπεδίων και η προστασία χωρών που αντιμετωπίζουν άμεση απειλή από τη Ρωσία (π.χ. Μολδαβία).

Σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, πρόκειται να αποφασιστούν μέτρα εις βάρος χωρών και εταιρειών που παρακάμπτουν τις Ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ένα ζήτημα που σε κάθε περίπτωση φαίνεται να αφορά και στη γειτονική Τουρκία. Όπως είπε, θα συγκληθεί διεθνής διάσκεψη για την Ουκρανία και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της αμυντικής ανεξαρτησίας της Ευρώπης.

Μητσοτάκης: Αποκλείει την αποστολή Ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε Ουκρανικό έδαφος

“Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, Eυρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας”, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε χθεσινές (διευκρινιστικές) δηλώσεις του, μετά τη διάσκεψη για τη στήριξη της Ουκρανίας στο Παρίσι.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός ανέφερε:

Δημοσιογράφος: Πέστε μας λοιπόν ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι συζητήσεις με τον πρόεδρο Μακρόν και με τους ομολόγους μας έχουν πάντα ξεχωριστό ενδιαφέρον, πόσω μάλλον όταν συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη βάρβαρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πιστεύω ότι επαναβεβαιώσαμε την ενότητά μας και την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε την Ουκρανία έτσι ώστε να μπορέσει να αμυνθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο απέναντι στη Ρωσική εισβολή. Νομίζω, ότι καταλήξαμε και σε ένα πλαίσιο το οποίο θα σας έλεγα ότι δεν αποκλίνει ιδιαίτερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το πώς μπορεί αυτή η βοήθεια, με πρακτικό τρόπο, να έχει πιο ουσιαστικό και χρήσιμο αποτέλεσμα για την Ουκρανία.

Από εκεί και πέρα, επειδή άκουσα και διάφορα σχόλια από συναδέλφους, ομολόγους μου, για ζητήματα τα οποία ενδεχομένως να συζητήθηκαν εντός της αίθουσας, θέλω να διαβεβαιώσω, ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποστολής δυνάμεων, Ευρωπαϊκών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, εντός της Ουκρανίας. Ένα ζήτημα το οποίο για την Ελλάδα δεν υφίσταται και πιστεύω, ότι δεν υφίσταται και για τη μεγάλη πλειοψηφία των ομολόγων μας.

Δημοσιογράφος: Τέθηκε θέμα Ευρωπαϊκού στρατού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα και νομίζω ότι αυτή η συζήτηση αποπροσανατολίζει και από την ουσία της προσπάθειάς μας να στηρίξουμε έμπρακτα αυτή τη στιγμή την Ουκρανία. Ευχαριστώ πολύ.

Καμία δημοσίευση για προβολή