ΜcKinsey: Αυτές είναι οι 4 αλλαγές που έφερε η πανδημία και διαμορφώνουν την επόμενη μέρα στο επιχειρείν

Abs 2019-nCoV RNA virus - 3d rendered image on black background. Viral Infection concept. MERS-CoV, SARS-CoV, ТОРС, 2019-nCoV, Wuhan Coronavirus. Hologram SEM view.
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

 

Έκθεση της  ΜcKinsey  για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, όπως επίσης και τον τρόπο διαχείρισης τους, εστιάζει  στην  έννοια του ρίσκου στην μετά κοροναϊό εποχή καθώς η πανδημία θα αφήσει το αποτύπωμα της  στην οργάνωση και λειτουργία όλων των επιμέρους οικονομικών πεδίων. Από την αγορά εργασίας και τις καταναλωτικές συνήθειες μέχρι τις χρηματαγορές.

Αυτό που προβληματίζει τον επιχειρηματικό κόσμο σύμφωνα με την ΜcKinsey είναι πως θα επιστρέψει η οικονομική ζωή στις φυσιολογικές συνθήκες και ποιο το μέλλον στην αγορά εργασίας καθώς το εργατικό δυναμικό “σηκώνει” τις μεγαλύτερες επιπτώσεις, με εκατομμύρια θέσεις απασχόλησης  να έχουν χαθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Από το χάος των πρώτων μηνών  της έλευσης της πανδημίας, έχουν αναδυθεί τέσσερις  “δυνάμεις” οι οποίες θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την επόμενη εποχή στον επιχειρηματικό κόσμο.

  1. Μεταμόρφωση της Ζήτησης: Κανείς δεν έχει καταλάβει πώς η πανδημία έχει μετατοπίσει τη ζήτηση προς το διαδίκτυο σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω διαδικτύου έχει αυξηθεί κατά 40% σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ψηφιακή μετάβαση έχει προχωρήσει με ραγδαίους ρυθμούς στο εμπόριο. Από την άλλη, στον τραπεζικό κλάδο οι πρόσφατες έρευνες της McKinsey  βρίσκουν μικρότερη την προθυμία των πολιτών να μεταβούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Ειδικότερα, το 13% των πελατών λιανικής τραπεζικής επιθυμεί να πραγματοποιήσει μέσω κινητού συναλλαγές ενώ ένα 7% θέλει να περιορίσει τις συναλλαγές του μέσω του mobile banking.
  2. Γρήγορες Aλλαγές στο Eργατικό Δυναμικό: Η έρευνα δείχνει ότι το 1/3 των Αμερικανικών θέσεων εργασίας είναι ευάλωτες σε απολύσεις και περικοπές μισθών. Αυτό αφορά τους χαμηλόμισθους. Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εργοδότες είναι πότε και πόσους εργαζόμενους να προσλάβουν. Περιέργως, παρά το κύμα απολύσεων και την αύξηση της προσφοράς για εργασία, ορισμένες βιομηχανίες αντιμετωπίζουν ελλείψεις.
  1. Μεταβολές στο κανονιστικό πλαίσιο: Οι ρυθμιστικές αρχές και οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο αλλάζουν το κανονιστικό τους πλαίσιο για την προστασία της δημόσια υγείας. Την εποχή αυτή η οικονομική πραγματικότητα και οι πολιτικές προκλήσεις βασίζονται σε ένα μεγάλο φάσμα κοινωνικών πεποιθήσεων το οποίο κατ’ επέκταση ακολουθούν και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να προστατεύσουν τους υπαλλήλους τους και να διασφαλίζουν την συμμόρφωση τους με τους κανόνες.
  2. Αύξηση πληροφόρησης σχετικά με τα πρωτόκολλα ασφάλειας: Η τεράστια ιατρική και επιστημονική προσπάθεια ήδη μας έχει δώσει σημαντικές πληροφορίες που επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο που οι εταιρείες λειτουργούν όπως για παράδειγμα την οργάνωση του χώρου εργασίας ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις. Ο σχεδιασμός δεν θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμος αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί στην δομή της λειτουργίας και την φιλοσοφία της κάθε εταιρείας για να θωρακίσουμε τόσο την δημόσια υγεία όσο και την οικονομία.

Συμπερασματικά: Αυτό το οποίο καταλαβαίνουμε είναι πως για να επιτευχθεί ομαλά η μετάβαση στην κανονικότητα, πρέπει να συνεχίσουμε να υιοθετούμε τις πρακτικές που καθιερώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Σκοπός είναι η απορρόφηση των καλών συνηθειών μας για την επούλωση των οικονομικών πληγών  και η αποβολή των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας καθώς αν ενσωματωθεί το σοκ στην δομή της οικονομίας αυτόματα παύει να είναι παροδικό και  ο δρόμος προς την ανάκαμψη θα είναι αργός. Όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη στην Ελλάδα κατά την εμφάνιση της προηγούμενης κρίσης  η οποία βρισκόταν χρόνια σε παρατεταμένη ύφεση. Άρκεί να  έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος…

 

Καμία δημοσίευση για προβολή