Με 1 δισ ευρώ επεκτείνεται τον Απρίλιο η οικονομική στήριξη στο σύνολο των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού

Σταϊκούρας δέκα δόσεις

Από τον Απρίλιο επεκτείνονται (με την ένταξη νέων ΚΑΔ) τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, όπως προανήγγειλε μέσω της τηλεόρασης του “Star Κεντρικής Ελλάδος”, ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός επισήμανε ότι, οι εταιρείες που εξακολουθούν να λειτουργούν, έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους κατά 90% και, ουσιαστικά, με την κίνηση αυτή, “το κράτος θα χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία”.

  • Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι το κυβερνητικό σχέδιο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (γιατί είναι “κρατική ενίσχυση”) και προβλέπει χρηματοδοτήσεις μέσω του προγράμματος της  “επιστρεπτέας προκαταβολής”, ύψους 1 δισ. ευρώ για την άμεση χρηματοδοτική στήριξη των πληττόμενων από τον κορονοϊό κλάδων. Εκτίμησε πως η ΕΕ θα δώσει με fast truck διαδικασίες την έγκριση της και έτσι θα καταστήσει εφικτό οι επιχειρήσεις να στηριχθούν εντός του Απριλίου.

Τι είναι η “επιστρεπτέα προκαταβολή” και ποιούς αφορά

Η επιστρεπτέα προκαταβολή είναι ένα νέο μέτρο της κυβέρνησης. Πρόκειται για χαμηλότοκη κρατική ενίσχυση και όχι δάνειο. Επινοήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν το κατάλληλο τραπεζικό προφίλ για να προσφύγουν σε δανεισμό και θα δοθεί μέσω του Taxisnet, θα πάει δηλαδή απευθείας στους λογαριασμούς των επιχειρήσεων.

“Επιστρεπτέα” σημαίνει ότι όλη ή ένα μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης, εξαρτάται από την περίπτωση, θα επιστραφεί στην πολιτεία μέσα στα επόμενα χρόνια, με χαμηλό επιτόκιο. Οι παράμετροι για να αποφασιστούν οι κλάδοι στους οποίους θα ισχύσει αυτό και οι επιχειρήσεις, είναι η πτώση του τζίρου, ο αριθμός των εργαζομένων, η δομή κόστους του κάθε κλάδου, θέμα για το οποίο συνεργαζόμαστε με τις εργοδοτικές οργανώσεις, και η καταστροφή αποθεμάτων, που μπορεί να συμβεί στη διάρκεια της κρίσης, καθώς και άλλα συμπληρωματικά κριτήρια.

Ο υπουργός Οικονομικών ερωτήθηκε για το εάν η ειδική αποζημίωση ειδικού σκοπού θα παραμείνει στο επίπεδο των 800 ευρώ και το Μάιο, ωστόσο είπε πως αυτό «θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα της οικονομίας», αλλά και από τις  αποφάσεις της Ευρώπης. «Μπορεί τις επόμενες εβδομάδες να μιλάμε για διαφορετικά εργαλεία, που ο κάθε υπουργός Οικονομικών θα έχει στη διάθεση του για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», σημείωσε.

«Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο» 

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να είναι προσεκτική και μεθοδική  στις ενέργειες της, καθώς κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει η πανδημία. «Κρατάμε πολεμοφόδια για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά  και ανέφερε πως ήδη έχουν δοθεί από την Ευρώπη μεγάλες ευελιξίες στο δημοσιονομικό σκέλος.

Στην ίδια βάση υπογράμμισε πως η κυβέρνηση τρέχει να σχηματοποιήσει και προγράμματα χρηματοδότησης με την αξιοποίηση πόρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.  «Προσπαθούμε το Ελληνικό Δημόσιο να πάρει το βάρος της διάσωσης όλης της επιχειρηματικότητας» , είπε σχετικά.

Αναφερόμενος στη δημοσιονομική ευελιξία που χορηγήθηκε από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού ανέφερε πως οι μειώσεις φόρων, οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ανεργίας και οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία και την αύξηση της απασχόλησης δεν θα προσμετρούνται στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως οι παρεμβάσεις στήριξης στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει η κυβέρνηση αντιστοιχούν στο 2,5% του ΑΕΠ. Και αποκάλυψε πως οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εσόδων που χορηγεί η κυβέρνηση στους πληττόμενους κλάδους κοστίζει 6 δισ. ευρώ το μήνα και πως η προϋπόθεση για τη χορήγηση της όποιας στήριξης είναι να μην υπάρξουν απολύσεις.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή