Με 116 παραβιάσεις στο Αιγαίο, μέσα σε μία εβδομάδα, η Τουρκία κινείται στον αστερισμό της έντασης

 

Με 116 παραβιάσεις στο Αιγαίο, μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά και μία υπέρπτηση της βραχονησίδας Μαυριάς  ανατολικά της Αμοργού, η Τουρκία δείχνει ότι παρά τις συζητήσεις Ερντογάν – Τσίπρα κινείται στον αστερισμό της έντασης.

Έτσι, απορία δημιουργεί η διαρροή από το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών – που μεταδίδει το ΑΠΕ- ότι “σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Διάσκεψης ΕΕ-ΟΗΕ για τη Συρία”.

Με την Άγκυρα να πιέζεται ασφυκτικά από τα προβλήματα στην οικονομία, τις κακές σχέσεις με ΗΠΑ και Ευρώπη αλλά και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Ειδικά μετά το «χαστούκι» του ευρωκοινοβουλίου που πάγωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Αγκυρα.

Η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο έχει χτυπήσει «κόκκινο» καθώς πέρα από τις συνεχείς προκλητικές Navtex για ασκήσεις, η Αγκυρα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς τις παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Είναι  χαρακτηριστικό ότι μετά τη «Γαλάζια Πατρίδα», την στρατιωτική άσκηση – μαμούθ, η Αγκυρα δεν ηρεμεί, αντιθέτως ενισχύει την παρουσία της στο Αιγαίο, μιας και στην Ανατολική Μεσόγειο «δεν την παίρνει» να κάνει πολλά λόγω των προειδοποιήσεων των ξένων χωρών που έχουν υψώσει ομπρέλα στις εταιρείες που διενεργούν έρευνες.

Ετσι, η Αγκυρα, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», επανέρχεται στη γνωστή πρακτική των παράνομων Navtex, ανακοινώνοντας πως δεσμεύει μια περιοχή στο Κεντρικό Αιγαίο ανάμεσα στην Εύβοια, τη Σκύρο και τα Ψαρά για άσκηση με πραγματικά πυρά σε ημερομηνίες που θα περιλαμβάνουν την 25η Μαρτίου, δηλαδή την εθνική μας επέτειο, αλλά και την εορταστική περίοδο του Πάσχα (24-30 Απριλίου).

Η Navtex που εξέδωσε η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία και συγκεκριμένα ο σταθμός της Σμύρνης προειδοποιεί τους ναυτιλλομένους πως στην παραπάνω περιοχή θα πραγματοποιηθεί άσκηση στις ημερομηνίες 11-12 και 13 Μαρτίου, 25-28 Μαρτίου, 15-18 Απριλίου, 22 Απριλίου και 24-30 Απριλίου. Ουσιαστικά δηλαδή η Τουρκία «κλειδώνει» αυτή την περιοχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και σε περίοδο σημαντικών εθνικών και θρησκευτικών εορτών για την Ελλάδα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα είχε δεσμεύσει ακριβώς την ίδια περιοχή και πάνω κάτω στις ίδιες ημερομηνίες και πέρυσι. Και τότε είχε ανακοινώσει ότι η άσκηση θα διεξαγόταν στις 25 Μαρτίου 2018 καθώς επίσης και μέσα στην περίοδο του Πάσχα που είχε πέσει στις 8 Απριλίου.

Σε κάποιες περιπτώσεις πάντως, όπως επισημαίνουν πηγές του «Πενταγώνου», οι τουρκικές δυνάμεις ανακοινώνουν τις ασκήσεις αλλά δεν εμφανίζονται ποτέ για τη διεξαγωγή της άσκησης. Αναγγέλλουν δηλαδή τη δέσμευση της περιοχής με προφανή στόχο να δηλώσουν ότι έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά και για να εκνευρίσουν την ελληνική πλευρά.

Κι όλα αυτά καταπατώντας κάθε παλαιότερη συμφωνία για μορατόριουμ σε εθνικές ή θρησκευτικές εορτές.

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: [home]