Με 1500 ευρώ ο υποψήφιος οδηγός είχε εξασφαλίσει την ικανότητα οδήγησης αυτοκινήτου…

Kυκλώματα χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης αποκόμιζαν τεράστια ποσά από πλαστές άδειες οδήγησης σε ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες οδηγούς.

Οι συμμορίες που εντοπίστηκαν και δρούσαν σε Φθιώτιδα, Κορινθία, Λακωνία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είχαν χορηγήσει 157 άδειες οδήγησης, για τις οποίες είχε καταβληθεί για κάθε μία, το ποσό των 1.500 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν εξοπλίσει με ηλεκτρονικές συσκευές τους εξεταστές της σχολής οδηγών που ήταν στο κόλπο. Πρόκειται για συσκευές κινητών τηλεφώνων που είχαν εγκατεστημένη εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα μέλη, η οποία βοηθούσε τους μαθητές που είχαν την στοιχειώδη γνώση και μπορούσε να λειτουργήσει ως έξτρα βοήθεια για να περάσουν τις εξετάσεις. Η εφαρμογή δούλευε εντοπίζοντας ένα σύνολο από δύσκολες ερωτήσεις με την βοήθεια φωνηέντων του ελληνικού αλφάβητου και ενός αλγόριθμου. Η εφαρμογή αυτή ενεργοποιούνταν με την κίνηση του ποδιού και σταματούσε αντίστοιχα. Για να λειτουργήσει απαιτούνταν ένα κινητό τηλέφωνο που είχε εγκατεστημένη την εφαρμογή, μία συσκευή Bluetooth και ένα ακουστικό – ψείρα.

Στους συλληφθέντες, στους οποίους εκτός από Έλληνες ήταν και ένας Κινέζος, βρέθηκαν  και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά, πλήθος κινητών τηλεφώνων αλλά και ιδιόχειρων σημειώσεων με αναγραφόμενα χρηματικά ποσά με στοιχεία οδηγών που εξυπηρετήθηκαν από το κύκλωμα.

Σε άλλη περίπτωση, κύκλωμα στην Κέρκυρα, εισέπραττε αμοιβή από 400 έως 1.300 ευρώ, βοηθώντας αλλοδαπούς που δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα να πετύχουν θεωρητικές εξετάσεις οχημάτων ή δικύκλων αλλά και εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας φορτηγών και λεωφορείων στην ελληνική γλώσσα.

Μέσω του κυκλώματος δεκάδες οδηγοί απέκτησαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν στους δρόμους εντελώς παράνομα και ενδεχομένως και χωρίς να έχουν και την ικανότητα να πιάσουν τιμόνι.

Η βοήθεια από τους εξεταστές δινόταν με την υπόδειξη των σωστών απαντήσεων στην οθόνη του υπολογιστή στην περίπτωση της χορήγησης των ερασιτεχνικών διπλωμάτων. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις των πιστοποιητικών επάρκειας, οι σωστές απαντήσεις δίνονταν γραμμένες στους υποψήφιους, οι οποίοι στην συνέχεια καλούνταν να τις γράψουν με το δικό τους γραφικό χαρακτήρα.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή