Με δύο σενάρια αποχώρησης έφυγε από τις Βρυξέλλες η Μέι και τους ηγέτες της ΕΕ να χάνουν την υπομονή τους...

Brexit στις 22 Μαΐου με συμφωνία ή στις 12 Απριλίου χωρίς συμφωνία, είναι το ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι Βρετανοί μετά τη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας και οι αρχηγοί των των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στη Σύνοδο Κορυφής σε συμφωνία για «δύο σενάρια» αναβολής του Brexit. Τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες απέτρεψαν μεν τον κίνδυνο άτακτης αποχώρησης στις 29 Μαρτίου. Προς το παρόν ορίστηκε η προθεσμία: το αδιέξοδο πρέπει να έχει αρθεί έως τις 12 Απριλίου.

Οι 27 αποφάσισαν έτσι να προσφέρουν στο Λονδίνο «μια αναβολή ως την 22α Μαΐου 2019, με την προϋπόθεση ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα», ανέφερε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εάν όμως η συμφωνία απορριφθεί για τρίτη φορά, γίνεται σαφές ότι η παράταση της διαδικασίας θα διαρκέσει απλά «ως τη 12η Απριλίου», και πια θα είναι στο… γήπεδο του Λονδίνου η μπάλα, με τη Βρετανία να καλείται «να υποδείξει τα επόμενα βήματα», για να τα εξετάσουν οι Βρυξέλλες.

Η Βρετανία πρέπει να αποφασίσει ως τότε εάν θα συμμετάσχει ή όχι στις ευρωεκλογές (23η-26η Μαΐου). Εάν η απάντηση στο ερώτημα είναι αρνητική, «η επιλογή της μακράς παράτασης θα γίνει αυτομάτως αδύνατη», τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής.

Η Μέι δεν έπεισε τους υπόλοιπους ηγέτες ότι θα καταφέρει να μεταπείσει τους βουλευτές. Η συζήτηση ως προς αυτό «δεν πήγε καλά», είπε ευρωπαίος αξιωματούχος. Οι 27 «συνειδητοποίησαν ότι δεν το πιστεύει ούτε η ίδια. Δεν θέλουν να φανεί σαν να αναγκάζουμε τους Βρετανούς να φύγουν τώρα αμέσως. Αλλά αναζητούμε τρόπο να τελειώσει η αγωνία».

Αν και η πολιτική των τελεσιγράφων, η νέα προθεσμία που έδωσαν οι Βρυξέλλες για το Brexit, ενδέχεται να εντάσσεται στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν τη Μέι, είναι επίσης σαφές ότι η ανυπομονησία των Ευρωπαίων μεγαλώνει, καθώς έχουν άλλες προτεραιότητες: από το να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση της οικονομίας ως το να ανακόψουν την άνοδο των εθνικισμών.

«Περάσαμε επτά δύσκολες ώρες για να εξασφαλίσουμε δύο εβδομάδες», είπε άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Αυτό «απλά μας επιτρέπει να πούμε με καθαρή συνείδηση ότι δεν πετάξαμε τους Βρετανούς μπροστά στο λεωφορείο που ερχόταν», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Reuters

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ