Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η ανακοίνωση της σταδιακής άρσης των μέτρων από τον πρωθυπουργό. Ποιά καταστήμα θα ανοίξουν πρώτα. Τί θα γίνει με σχολεία και τουρισμό

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πιθανότατα τη Δευτέρα, θα γίνει η ανακοίνωση του συνολικού σχεδίου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων από τον ίδιον τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως προανήγγειλε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό για να “ξεδιπλώσει” το σχέδιο μετάβασης», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. «Είτε στις 27 Απριλίου είτε μετά, πάντως στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους Έλληνες. Το σχέδιο μετάβασης στην κανονικότητα θα ξεδιπλωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα για να αποφύγουμε το πισωγύρισμα» υπογράμμισε, ο κ. Πέτσας  και πρόσθεσε πως στόχος είναι να ανακοινωθεί ένα ολικό σχέδιο.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων έχει ξεκινήσει και η κυβέρνηση βρίσκεται ενώπιον ανάλογης κρισιμότητας διλημμάτων, όπως εκείνα, τα οποία κλήθηκε να διαχειριστεί όταν έπρεπε να αποφασίσει σχεδόν καθολικό Lock Down στη χώρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία.

Το Μέγαρο Μαξίμου και η ειδική επιστημονική ομάδα με την οποία συνεργάζεται στενά εκτιμά ότι μέχρι τις 27 Απριλίου, θα υπάρχει μία σαφής εικόνα, η οποία θα παγιώνει τα μέχρι σήμερα θετικά αποτελέσματα της προσπάθειας περιορισμού του κοροναϊού. Στο ίδιο διάστημα, θα έχουν αρχίσει να φαίνονται και τα αποτελέσματα από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ήδη ξεκινήσει τη σταδιακή άρση μέτρων ( Ισπανία, Αυστρία, Δανία ).

Αυτή τη στιγμή, δύο ημερομηνίες εξετάζονται ως οι επικρατέστερες για την έναρξη της σταδιακής άρσης των μέτρων, ή με άλλα λόγια, για το Σχέδιο Μετάβασης, όπως θα ονομαστεί :H 4η Μαίου και η 11η Μαίου, με πιθανότερη, αν όλα πάνε καλά, την πρώτη.  Το Σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε διαδοχικές φάσεις, διαφορετικές για κάθε τομέα της οικονομίας και για κάθε πληθυσμιακή ομάδα.

Καθώς η χώρα μας συμπληρώνει την όγδοη εβδομάδα σε συνθήκες κοροναϊού, η επαναφορά στην “κανονικότητα” είναι ένα δύσκολο στοίχημα, με πολλές κρίσιμες παραμέτρους, διότι τα μέτρα θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά, αλλά δεν θα αφορούν ταυτόχρονα όλο τον πληθυσμό, ούτε με τον ίδιο τρόπο ούτε κατά τον ίδιο χρόνο, ενώ δεν αποκλείεται και η κατά τόπους, μερική ή ολική, άρση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας που έχουν εφαρμοστεί.

Τη δυσκολία της στρατηγικής εξόδου από τα μέτρα περιέγραψε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, την περασμένη εβδομάδα: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια μαγική συνταγή. Σε κάποιες χώρες η άρση αφορά τομείς της οικονομίας, όπως οι κατασκευές, σε άλλες, όπως η Δανία, ανοίγουν σταδιακά τα σχολεία και ειδικά αυτά που φιλοξενούν μικρότερα παιδιά, αλλά με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες. Στη Γερμανία, στις 20 Απριλίου, ανοίγουν καταστήματα μεγαλύτερα των 800 τετραγωνικών μέτρων. Πάλι με αυστηρό αριθμό εισερχομένων, αυστηρούς κανόνες υγιεινής. Παντού δυσκολίες, παντού αποστάσεις, παντού υγιεινή, αυτό θα είναι ο κοινός παρονομαστής».

Το βέβαιο είναι ότ οι άνθρωποι ηλικίας άνω των 65 χρόνων ήταν και παραμένουν ο πληθυσμός-στόχος του αόρατου εχθρού, καθώς λόγω της λοίμωξης Covid-19 οδηγούνται με ταχείς ρυθμούς στα νοσοκομεία με επιπλοκές. Τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας και Εσωτερικών εργάζονται πυρετωδώς ώστε να ολοκληρώσουν το σχέδιο προστασίας αυτού του πληθυσμού.

Προφανώς δεν θα είναι όλοι οι ηλικιωμένοι, ούτε όλοι οι χρονίως πάσχοντες. Εάν, για παράδειγμα, κάποιος είναι ηλικίας 70 χρόνων και υγιής, θα μπορούσε να μη συγκαταλέγεται σε αυτό τον πληθυσμό. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι άνω των 75 χρόνων και όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη, καρδιακή ανεπάρκεια, καθώς και οι ανοσοκατασταλμένοι θα μπουν σε κλοιό προστασίας από τις υπηρεσίες του κράτους και στην επόμενη φάση, δεδομένου ότι αυτοί αποτελούν και τον ευπαθή πληθυσμό της πρώτης φάσης που διανύουμε. Σε αυτή τη φάση θεωρείται πολύ σημαντικό να ενημερωθούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικείοι τους και να σταθμίσουν οι ίδιοι τις κινήσεις τους.

Στο πλαίσιο αυτό δρομολογείται ευρεία καμπάνια ενημέρωσης είτε μέσω της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ, μέσα δηλαδή από τη συνταγογράφηση και συνεπώς μέσα από τους γιατρούς ή τους φαρμακοποιούς, είτε και με δημόσια μηνύματα ώστε να ευαισθητοποιηθεί και ο οικογενειακός και κοινωνικός περίγυρος αυτών των ευπαθών ομάδων. Παράλληλα, προχωρά με ταχύ ρυθμό η στελέχωση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα φροντίζουν για την κάλυψη αναγκών των ηλικιωμένων και των ευπαθών ατόμων σε τρόφιμα, φάρμακα κ.ά., όπως και η συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες για την καταβολή των συντάξεων με τρόπο που να ελαχιστοποιηθεί ο συγχρωτισμός.

Είναι προφανές ότι μέσα στον Μάϊο θα αρχίσουν να αίρονται σταδιακά οι περιορισμοι στην κυκλοφορία των πολιτών. Κάθε έξοδος από το σπίτι, ωστόσο,  το επόμενο διάστημα θα γίνεται υπό την προϋπόθεση της χρήσης μάσκας. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι μάσκες βρέθηκαν στο προσκήνιο αρνητικά, για υπερβολική ή κακή χρήση από τους πολίτες. Πλέον όμως όλοι οι διεθνείς οργανισμοί δημόσιας υγείας και οι ειδικοί συμφωνούν ότι η χρήση τους επαναπροσδιορίζεται στη φάση της άρσης των μέτρων.

Με μάσκα και γάντια και αυστηρούς κανόνες υγιεινής στον χώρο δρομολογείται και η επαναλειτουργία των χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος, των εμπορικών καταστημάτων και των εταιρειών.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή που καταρτίζει το Στρατηγικό Σχέδιο Σταδιακής Μετάβασης έχει ζητήσει από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας να ολοκληρώσουν τον υγειονομικό χάρτη για τους χώρους εργασίας, ανάλογα με τον πυρήνα κάθε χώρου, για την επόμενη φάση της ζωής μας με τον κοροναϊό.

Βασικά σημεία του θα είναι η φυσική αποστασιοποίηση των 2 μέτρων, η ατομική υγιεινή σε κάθε χώρο εργασίας και ο έλεγχος για την τήρηση όλων όσα προβλέπονται. Στο πλαίσιο αυτό θα καταγραφούν αλλαγές, π.χ., στον αριθμό των εισερχομένων στα εμπορικά καταστήματα, στις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι των εργαζομένων για τα μέσα προστασίας τους, στον αριθμό των πελατών στα εστιατόρια ή στα καφέ. Τα τραπεζοκαθίσματα θα εμφανιστούν και πάλι, ωστόσο θα είναι σημαντικά μειωμένος ο αριθμός τους ώστε να τηρείται η απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους.

Σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα. Η  αρχή θα γίνει από την εστίαση και σε δεύτερη φάση θα ακολουθήσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Η συγκεκριμένη προτεραιότητα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στηρίζεται σε δύο άξονες: αφενός να ξεκινήσει και πάλι η δραστηριότητα τμημάτων της αγοράς που θα ενισχύσουν την οικονομία αλλά και τα δημόσια οικονομικά, αφετέρου να μπορούν να τηρηθούν περιοριστικοί κανόνες στο κομμάτι της ασφάλειας υγείας.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς η άρση θα αφορά σε πρώτο στάδιο καταστήματα με υπαίθριους χώρους. Επίσης, αναμένεται να προσδιοριστούν όρια στους πελάτες ανά τ.μ. κάθε καταστήματος, όπως επίσης και στα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία μάλιστα θα πρέπει να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Γι’ αυτό εξάλλου και το σκεπτικό των Αρχών είναι τα καταστήματα να λειτουργήσουν περίπου με το 1/3 των τραπεζοκαθισμάτων που είχαν.

Τα επόμενα που θα ανοίξουν, θα είναι τα εμπορικά καταστήματα λιανικής που βρίσκονται σε εμπορικούς δρόμους. Σε αυτή την περίπτωση θα ισχύσουν οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής που τηρούνται σήμερα στα καταστήματα τροφίμων. Δηλαδή, ένας πελάτης ανά 15 τ.μ. του καταστήματος, τήρηση αποστάσεων και ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Η τρίτη φάση, θα αφορά τα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα με όρους αντίστοιχους με αυτούς που τηρούν τα σούπερ μάρκετ.

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ο  μεγαλύτερος προβληματισμός για το κυβερνητικό επιτελείο εστιάζεται στα σχολεία,  και στον τουρισμό, που αποτελεί και την ατμομηχανή της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το πρώτο, το μόνο βέβαιο ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά είτε στα τέλη Ιουνίου, είτε στις αρχές Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά στον τουρισμό, αναμένεται εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση συνολικού σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης.

Για περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή