Με νέο νόμο και με αυξημένη σύνθεση οι Αεροπαγίτες θα κρίνουν το κόμμα Κασιδιάρη. Ομοβροντία συνταγματολόγων κατά του αντιπροέδρου του Α.Π. Τζανερίκου

Με νέο νόμο και με αυξημένη σύνθεση οι Αεροπαγίτες θα κρίνουν το κόμμα Κασιδιάρη

Αύριο, Μεγάλη Τρίτη, θα ψηφιστεί από τη Βουλή η συμπληρωματική ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αρμοδιότητα του Αρείου Πάγου σχετικά με την ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές.

Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι η απόφαση για τον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στις προσεχείς εκλογές,  θα ληφθεί από το σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, που συνολικά είναι έντεκα μαζί με τον πρόεδρό του, αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, Χρήστο Τζανερίκο.

  • Σε ό,τι αφορά την αντίδραση/παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρηκ έγκριτοι Συνταγματολόγοι τη θεωρούν πρωτοφανή, επιθετική και απροσδόκητη. Με δηλώσεις τους μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ οι καθηγητές θέτουν και θέμα αυτοεξαίρεσης του κ. Τζανερίκου από τις διαδικασίες του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όταν θα κληθεί να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ο κ. Τζανερίκος εκτίμησε δημόσια ότι η συγκεκριμένη διάταξη που περνά αύριο στη Βουλή είναι φωτογραφική και αποτυπώνει δυσπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του. Ο αντιεισαγγελέας χαρακτήρισε “ευθεία παρέμβαση στη λειτουργία του Αρείου Πάγου την υπό ψήφιση τροπολογία” με βάση την οποία, για την ανακήρυξη του αποκαλούμενου κόμματος Κασιδιάρη θα αποφασίσει εν ολομελεία το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου και όχι μερική σύνθεσή του υπό την προεδρία του.

Αναγκαία η νομοθετική παρέμβαση

Η συμπληρωματική ρύθμιση για αυξημένη δικαστική σύνθεση κρίθηκε αναγκαία καθώς ενόψει εκλογών η δικαστική διαδικασία θα επικεντρωθεί σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στην απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές του κόμματος που έχει ιδρύσει ο καταδικασμένος σε πολυετή κάθειρξη πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

Ο αυξημένος αριθμός δικαστών που θα κρίνουν την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη προσφέρει, όπως εκτιμάται, πρόσθετα στοιχεία ώστε να μην αμφισβητηθεί η όποια απόφαση του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης, που προέβλεψε πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να αποτραπεί η είσοδος στη Βουλή καταδικασμένων στελεχών της Χ.Α. που εκτίουν πολυετείς καθείρξεις για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της οργάνωσης.

Όπως αναφέρει η Ιωάννα Μάνδρου στην Καθημερινή, κρίσιμο εκτιμάται από δικαστικές πηγές ότι θα είναι το σκέλος της απόφασης που αφορά την απαγόρευση για τον Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος έχει εκδηλώσει την πρόθεση να κατέβει ως υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές, σχετικά με την πρωτόδικη καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη, καθώς αυτή δεν έχει καταστεί ακόμη αμετάκλητη.

Το θέμα αυτό προβληματίζει ανώτατους δικαστικούς που θα κληθούν να αποφασίσουν, καθώς η μη αμετάκλητη απόφαση για καταδίκη μπορεί να προσβληθεί στο μέλλον σε ευρωπαϊκά δικαστήρια με το σκεπτικό ότι παραβιάζεται το τεκμήριο της αθωότητας. Με τη συμπληρωματική ρύθμιση που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση, δίνεται ακόμη η δυνατότητα και άλλες Αρχές να προσκομίζουν στοιχεία που διαθέτουν, με υπομνήματα, στον έλεγχο της νομιμότητας των κομμάτων.

Πάντως η κρίσιμη απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη θα ληφθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, όταν και θα ολοκληρωθεί η ανακήρυξη των κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις επικείμενες εκλογές, έλεγχος που θα ξεκινήσει στο ανώτατο δικαστήριο από τις 2 Μαΐου.

“Η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής”

Στο μεταξύ έντονη ήταν η απάντηση της κυβέρνησης, δια του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, στις αιτιάσεις του του προέδρου του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου, Χρήστου Τζανερίκου για την τροπολογία του ΥΠΕΣ που αλλάζει τη διαδικασία στον Άρειο Πάγο για τον τρόπο ελέγχου της νομιμότητας των κομμάτων που θα δηλώσουν συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή» αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών. «Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή», τονίζει ο κ. Βορίδης.

Η δήλωση – απάντηση του κ. Βορίδη, ο οποίος κατέθεσε την εν λόγω ρύθμιση, είναι η εξής:

«Η Κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και δεν αντιπαρατίθεται με αυτήν. Επισημαίνουμε ότι για μία μείζονος σημασίας επικείμενη κρίση που αφορά την συμμετοχή στις εκλογές κομμάτων που έχουν ως ιδρυτικά τους μέλη ή ως υποψήφιους τους ή ως πραγματικούς αρχηγούς καταδικασμένους για το κακούργημα της ηγεσίας εγκληματικής οργανώσεως, η θέση της Κυβέρνησης είναι απλή: περισσότερα μάτια, εγκυρότερη κρίση, χωρίς καμία εξαίρεση δικαστή του αρμόδιου τμήματος από τη σύνθεση.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης θωρακίζει την κρίση της Δικαιοσύνης, όποια και αν θα είναι αυτή. Τονίζεται ότι η σύνθεση του Α1 Τμήματος είναι δεδομένη και ουδόλως επηρεάζεται από την κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αυτονόητο ότι σε δημοκρατικά πολιτεύματα η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στην επιλογή του κάθε δικαστή.

Είναι δε μάλλον ανεξήγητη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ που προτιμά για ένα τέτοιο ζήτημα κατ’ επιλογήν περιορισμένη σύνθεση δικαστηρίου αντί για την ολομέλεια του δικαστικού σχηματισμού.

Σε ό,τι με αφορά, ουδέποτε προεξόφλησα την κρίση της Δικαιοσύνης, αντιθέτως κατ’ επανάληψη έχω δηλώσει ότι προφανώς δεν μπορώ να την προδικάσω αλλά εξήγησα τον λόγο που κατέστησε αναγκαία την ήδη υφιστάμενη νομοθετική ρύθμιση. Χωρίς αυτήν άλλωστε δεν θα υπήρχε δυνατότητα της σχετικής κρίσεως από το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου».

Η παρέμβαση των Συνταγματολόγων

“Πρωτοφανή, επιθετική και απροσδόκητη” χαρακτηρίζουν συνταγματολόγοι την παρέμβαση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου αναφορικά με την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη.

Με δηλώσεις τους στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ οι καθηγητές θέτουν μάλιστα και θέμα αυτοεξαίρεσης του κ. Τζανερίκου από τις διαδικασίες του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου όταν θα κληθεί να αποφασίσει για το κόμμα Κασιδιάρη.

Πιο συγκεκριμένα, ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου Χαράλαμπος Ανθόπουλος δήλωσε ότι μένει έκπληκτος με το επιθετικό ύφος και το απροσδόκητο ύφος λόγου για ανώτατο δικαστή.

«Το επιχείρημα ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν είναι εύλογο καθώς ούτε μια τέτοια υπόθεση είχε ξαναγίνει. Η ρύθμιση είναι δικαιολογημένη λόγω της κρισιμότητας του θέματος και μου φαίνεται αδικαιολόγητη η παρέμβαση του κ. Τζανερίκου» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Πάνος Λαζαράτος δήλωσε από την πλευρά του ότι «θεωρεί θεσμικά απαράδεκτο να διεξάγονται τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος δε στην πρωτοβουλία του κ. Τζανερίκου είπε ότι «η ενέργειά του τον οδηγεί σε αυτοεξαίρεση από τη διαδικασία που έρχεται σε λίγες ημέρες στο Άρειο Πάγο».

«Μίλησε για φωτογραφική αντιμετώπιση ως προς το πρόσωπό του. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση» σημείωσε επίσης ο κ. Λαζαράτος και τόνισε ότι «είναι μια γενική και αφηρημένη ρύθμιση που εξοπλίζει με πολύ περισσότερες εγγυήσεις την απόφαση που θα λάβει ο Άρειος Πάγος».

Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Αντώνης Μανιτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει εκ πρώτης όψεως ανεπίτρεπτη συνταγματικά παρέμβαση, ούτε στο έργο, ούτε στην οργάνωση, ούτε στη λειτουργία του δικαστηρίου. «Η αύξηση αυτή που αποφασίζεται πιστεύω ότι παρέχει μεγαλύτερα εχέγγυα και αντικειμενικότητας και απρόσωπης και ορθής κρίσης αφού θα αποφασίζει ένας διπλάσιος αριθμός δικαστών» τόνισε.

Ο Συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος ανέφερε: «Το ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι είναι παράνομο. Πάντως πράγματι αυτό είναι ένα ζήτημα που αποτελεί interna corporis. Δηλαδή θα μπορούσε να αφεθεί στο Δικαστήριο. Όμως ξαναλέω ότι από μόνη της αυτή η νομοθετική ρύθμιση όσο και αν έχει τα προβλήματα που είπαμε (ότι δεν είναι αναγκαία και συνιστά κακή νομοθέτηση) δεν νομίζω ότι είναι παράνομη».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή