Με NOTA σε Ελλάδα, Ισραήλ, ΕΕ αντιδρά η Άγκυρα στο μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ. «Χρειάζεστε άδεια για δραστηριότητες στην υφαλοκρηπίδα μας»

Άγκυρα νότα

Διπλωματική νότα επέδωσε η Τουρκία προς την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία απαιτεί να της ζητηθεί η άδεια για δραστηριότητες στην «υφαλοκρηπίδα της» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η νέα πρόκληση σημειώνεται ώρες μόνο πριν τον νέο γύρο των διερευνητικών επαφών, τον 62ο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Η αφορμή για την τουρκική ΝΟΤΑ

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφορμή για την τουρκική NOTA αποτέλεσε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στις 8 Μαρτίου, για τη δημιουργία δικτύου ηλεκτρικής σύνδεσης ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Σύμφωνα με αναφορές στα τουρκικά ΜΜΕ, Τούρκοι διπλωμάτες ανέφεραν ότι με βάση το διεθνές δίκαιο, «αν οι καλωδιακή ένωση απαιτεί προκαταρκτική ερευνητική μελέτη, θα πρέπει να ζητηθεί η άδεια της Τουρκίας για τη διεξαγωγή αυτών στην υφαλοκρηπίδα μας.

“Εάν δεν απαιτείται προκαταρκτική εργασία, η χώρα μας πρέπει να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες τοποθέτησης καλωδίων και το εύρος τους σε εύλογο χρονικό διάστημα”, τονίζεται σύμφωνα πάντα με τις ίδιες αναφορές.

Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν Μνημόνιο Συναντίληψης

Στην υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) για συνεργασία σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος «EuroAsia Interconnector», προχώρησαν τη Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021, οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, σε τελετή η οποία πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι τρεις υπουργοί Νατάσα Πηλείδου, Κώστας Σκρέκας και δρ Γιουβάλ Στάινιτζ (Yuval Steinitz), αναφέρουν ότι αναγνωρίζοντας τη μεγάλη σημασία της τριμερούς συνεργασίας των χωρών τους στον τομέα της ενέργειας, θεωρούν το έργο «Euroasia Interconnector», ως ένα εξαιρετικής σημασίας βήμα προόδου για την επίτευξη των απαραίτητων συνεργειών που θα διευκολύνουν την ενσωμάτωση περισσότερων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό τους μείγμα, ενισχύοντας έτσι την ικανότητά τους να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους στη βάση της Συμφωνίας του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Το έργο, επισημαίνεται, θα επιτρέψει στις χώρες να αξιοποιήσουν τις μεγάλες ευκαιρίες που διανοίγονται στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, συμβάλλοντας, παράλληλα, στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο αυτό, οι υπουργοί συμφωνούν να προωθήσουν τη μεταξύ τους συνεργασία για να εξετάσουν τον σχεδιασμό και την πιθανή ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου «EuroAsia Interconnector».

Τί συνεπάγεται η συνεργασία αυτή 

Μεταξύ άλλων, η συνεργασία αυτή συνεπάγεται τη διευκόλυνση της έγκαιρης χορήγησης των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, αλλά και των συζητήσεων και του συντονισμού μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών και των διαχειριστών συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εναρμόνιση των αντίστοιχων τεχνικών προτύπων τους και την εξέταση τρόπων και μέσων διασφάλισης της ασφάλειας, βιωσιμότητας, ανθεκτικότητας και αξιοπιστίας του καλωδίου διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πληροφορίες για το έργο «EuroAsia Interconnector»

Το ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος έχει συνολική δυναμικότητα 1.000 MW σε πρώτη φάση και 2.000 MW σε δεύτερη φάση, και δημιουργεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό διάδρομο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη.

Πέρα από τη γεωπολιτική σημασία που έχει για την Κυπριακή Δημοκρατία, τα οφέλη για τη χώρα είναι μεταξύ άλλων:

1. Διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλεια.

2. Τερματίζει την ενεργειακή απομόνωση.

3. Δημιουργεί ηλεκτρικό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, μέσω της Κύπρου.

4. Αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Κύπρο και διαδραματίζει σημαντικό έργο στην επίτευξη των δεσμευτικών ενεργειακών στόχων της Κύπρου (ΑΠΕ πέραν του 20% μέχρι το 2030), στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα 2021-2030.

5. Συμβάλλει στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού στον τομέα της ηλεκτρικής αγοράς, στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και, συνεπώς, στην οικονομική ανάπτυξη.

Στην Κύπρο η διαδικασία αδειοδότησης του «EuroAsia Interconnector» βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο και το έργο αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2025.

Καμία δημοσίευση για προβολή