Μειώθηκε η κερδοφορία των ενεργειακών κολοσσών, αλλά μοιράζουν γενναίο μέρισμα. Στροφή στην πράσινη ενέργεια

 

Οι ενεργειακοί κολοσσοί, ExxonMobil, Chevron, Shell, TotalEnergies, Equinor, Εni και BP ανακοίνωσαν αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου, στα οποία διαπιστώνεται τεράστια συρρίκνωση κερδοφορίας -από 50% έως και 70%- σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η αποσυμπίεση της αγοράς ενέργειας άρχισε να αφήνει ξεκάθαρο αντίκτυπο στους ισολογισμούς τους.

Παρόλα αυτά, τα κέρδη στην ενέργεια εξακολουθούν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και ως εκ τούτου, η προσοχή των μεγάλων εταιρειών στρέφεται στην επιβράβευση των μετόχων, ενώ παράλληλα με πολύ βραδείς ρυθμούς επανέρχονται στο προσκήνιο τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση.

Κοινό σημείο των εταιρικών αποτελεσμάτων η επιβράβευση των μετόχων

Κοινό σημείο των εταιρικών αποτελεσμάτων ήταν η διάθεση αποζημίωσης των μετόχων. Ενδεικτικά, η βρετανική BP, η οποία ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα, αύξησε το μέρισμα κατά 10% και δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 1,5 δισ. δολαρίων, παρότι τα κέρδη της στο τρίμηνο υποχώρησαν κατά 70%, περισσότερο από το προσδοκώμενο. Βέβαια, σημειώνεται πως παρέμειναν σε υψηλότατο επίπεδο, αγγίζοντας τα 2,6 δισ. δολάρια.

Η BP πάντως ακολούθησε το ίδιο μονοπάτι με τις υπόλοιπες Big Oil, καθώς όλες συνέχισαν τα προγράμματα ανταμοιβής των μετόχων παρά την πτώση της κερδοφορίας τους.

Επανέρχονται οι σχεδιασμοί για την πράσινη μετάβαση

Επίσης, το 2022 η προσοχή των ενεργειακών κολοσσών, αλλά και των κυβερνήσεων ιδίως σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ήταν στραμμένη στην ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, μετά τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, τα σχέδια για την πράσινη μετάβαση «πάγωσαν». Τώρα, όμως, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ξανά οι ταχύτητες προς αυτή την κατεύθυνση, αν και πολύ βραδύτερα από το αναγκαίο.

Ενδεικτικά, η BP επιβράδυνε τον ρυθμό απομάκρυνσης από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου πριν από μερικούς μήνες, συνεχίζοντας όμως σε γενικές γραμμές την στρατηγική απανθρακοποίησης. Τον Φεβρουάριο ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση δαπανών στους κλάδους πράσινης μετάβασης, από 30% των δαπανών το 2022 στο 40% μέχρι το 2025 και στο 50% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Από την πλευρά της η Shell δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να διοχετεύσει υψηλότερες δαπάνες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου και να είναι πιο επιλεκτική στις επενδύσεις σε project πράσινης ενέργειας.

Στις ΗΠΑ, οι μέτοχοι της Exxon και της Chevron απέρριψαν φέτος τις προτάσεις για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, οι δύο εταιρείες φαίνεται να αποφεύγουν τη στροφή προς τις ΑΠΕ, προτείνοντας αντ’ αυτού τη σταδιακή αύξηση των δαπανών σε άλλα εγχειρήματα χαμηλών αέριων ρύπων, όπως το υδρογόνο και την αποθήκευση CO2.

Συγκεκριμένα η Exxon είχε δεσμευτεί στο παρελθόν για επενδύσεις 7 δισ. δολαρίων στη μονάδα χαμηλών ρύπων μέχρι το τέλος του 2027. Ωστόσο, ορισμένοι τονίζουν ότι πρόκειται για εξαιρετικά χαμηλές δαπάνες σε σχέση με τα ποσά που διοχετεύονται προς τα ορυκτά καύσιμα.
«Για όλους τους ομίλους Big Oil, το μονοπάτι προς τους μηδενικούς ρύπους μέχρι τα μέσα του αιώνα θα είναι περισσότερο μαραθώνιος και λιγότερο σπριντ», δήλωσε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Pavel Molchanov, αναλυτής στην επενδυτική τράπεζα Raymond James.

Καμία δημοσίευση για προβολή