Μερική συμφωνία στην Ε.Ε. για την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας – Απορρίπτει ο Ζελένσκι μια εκεχειρία

Η μερική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο της Ε.Ε. να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη "Διευκόλυνση της Ουκρανίας" (Ukraine Facility).

Σε μερική συμφωνία για την μακρο-οικονομική στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2024-2027, κατέληξαν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε..

Συγκεκριμένα το Συμβούλιο της Ε.Ε., που συνεδρίασε χθες σε επίπεδο πρέσβεων (Coreper), κατέληξε σε μερική πολιτική συμφωνία στο σχέδιο του Κανονισμού για τη “Διευκόλυνση για την Ουκρανία” (Ukraine Facility). Η μερική συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο της Ε.Ε. να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη “Διευκόλυνση της Ουκρανίας”, χωρίς ωστόσο να εξετάζεται η πρόταση χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που απορρίφθηκε από την Ουγγαρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Η Κομισιόν έχει προτείνει συνολικό προϋπολογισμό 50 δισ. Ευρώ για την Ουκρανία την περίοδο 2024-2027 (17 δισ. Ευρώ σε επιχορηγήσεις και 33 δισ. Ευρώ σε δάνεια). Τελικά, τα ποσά αυτά θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί της ενδιάμεσης αναθεώρησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου (ΠΔΠ) για την περίοδο 2021-2027.

“Η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να παρέχει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία όσο χρειαστεί… Η υποστήριξη θα βοηθήσει την Ουκρανία να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού που απαιτούνται για να προχωρήσει στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξη στην Ε.Ε.”, δήλωσε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, Βινσέν Βαν Πέντεγκεμ.

Όμως, η μερική συμφωνία διατηρεί τα κύρια δομικά στοιχεία της πρότασης της Επιτροπής. Αυτά περιλαμβάνουν τους στόχους της Διευκόλυνσης και τη δομή της σε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, η κυβέρνηση της Ουκρανίας θα προετοιμάσει ένα σχέδιο καθορίζοντας τις προθέσεις της για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να αναλάβει ως μέρος της διαδικασίας προσχώρησής της στην ΕΕ. Θα παρασχεθεί οικονομική στήριξη στη χώρα, με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων, με βάση την εφαρμογή του σχεδίου της Ουκρανίας, το οποίο θα υποστηρίζεται από ένα σύνολο όρων και ένα χρονοδιάγραμμα για τις εκταμιεύσεις.
Δεύτερον, σύμφωνα με το επενδυτικό πλαίσιο της Ουκρανίας, η Ε.Ε. θα παρέχει υποστήριξη με τη μορφή δημοσιονομικών εγγυήσεων και μείγματος επιχορηγήσεων και δανείων από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς. Μια εγγύηση της Ουκρανίας θα καλύπτει τους κινδύνους δανείων, εγγυήσεων, μέσων κεφαλαιαγοράς και άλλων μορφών χρηματοδότησης που υποστηρίζουν τους στόχους της Διευκόλυνσης.
Τρίτον, τεχνική βοήθεια και άλλα υποστηρικτικά μέτρα που βοηθούν την Ουκρανία να ευθυγραμμιστεί με τους νόμους της Ε.Ε. και να διεξάγει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην πορεία της προς τη μελλοντική ένταξή της στην Ε.Ε..

Ζελένσκι: Μια εκεχειρία θα ωφελούσε μόνο τη Μόσχα

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκτίμησε σήμερα από την πρωτεύουσα της Εσθονίας, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ότι μια εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ της χώρας του και της Ρωσίας δεν θα οδηγούσε σε πολιτικό διάλογο και θα ωφελούσε μόνον τη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την αγορά πυραύλων από το Ιράν, ενώ πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει παραλάβει περισσότερο από ένα εκατομμύριο πυρομαχικά από τη Βόρειο Κορέα. Ο κ.Ζελένσκι έφτασε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στο Ταλίν για το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής, πιστές συμμάχους του Κιέβου έναντι της Ρωσίας.

“Είναι μεγάλη τιμή να υποδέχομαι καλούς φίλους και συμμάχους”, τον κ.Ζελένσκι και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, έγραψε σήμερα το πρωί ο Μάργκους Τσάχνα, υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας, στην κοινωνική πλατφόρμα X (πρώην Twitter). “Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα και επιβεβαιώνουμε στην Ουκρανία, ότι η Εσθονία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της και ότι μαζί θα κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο”, πρόσθεσε.

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του, χθες Τετάρτη στη Λιθουανία, ο κ.Ζελένσκι επέκρινε τους δισταγμούς της Δύσης σχετικά με την παροχή στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, κάτι “που απλώς ενισχύει την τόλμη και την ισχύ της Ρωσίας”. “Πρέπει να δώσουμε προσοχή στη ρητορική του Πούτιν. Δεν θα σταματήσει. Θέλει να μας καταλάβει ολοκληρωτικά”, τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, εκτιμώντας πως σε περίπτωση ήττας της χώρας του, άλλοι γείτονες της Ρωσίας, ανάμεσά τους και οι χώρες της Βαλτικής, κινδυνεύουν να δεχθούν επίθεση.

Οι τρεις αυτές πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες είναι πλέον μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. και ένθερμες υποστηρίκτριες του Κιέβου.

Η επίσκεψη Ζελένσκι πραγματοποιείται έπειτα από πολλά κύματα σφοδρών Ρωσικών βομβαρδισμών εναντίον της Ουκρανίας από το τέλος Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Ταλίν, ο Ουκρανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Εσθονό ομόλογό του, Άλαρ Κάρις και την πρωθυπουργό, Κάγια Κάλας, ενώ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή