Μέσα στο 2020 η ηλεκτρονική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου

Μετά και τις τελικές υπογραφές μεταξύ ΑΔΜΗΕ και Ιτρακατ, η ηλεκτρονική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου μπαίνει στην τελική ευθεία.

Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ υπέγραψε στις 25 Οκτωβρίου σύμβαση με την Ιντρακάτ για την κατασκευή γραμμής μεταφοράς στο τμήμα «Μολάοι – Τερματικό», καθώς και σύμβαση με την κοινοπραξία Ελεκτρομέκ- NARΙ Group για την κατασκευή του σταθμού Statcom.

Με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του 2020 και συνολικό προϋπολογισμό 365 εκατ. ευρώ, το έργο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ).

Η πρώτη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης είναι ευθυγραμμισμένη με τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, που στόχο έχει την απόσυρση όλων των ρυπογόνων μονάδων παραγωγής έως το 2028 και τη σημαντική αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας.

Το έργο αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, η οποία περιλαμβάνει την πόντιση υποβρύχιου καλωδίου 132 χιλιομέτρων, σε βάθος έως 1.000 μέτρων. Για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης έχουν δαπανηθεί πολλά χρόνια μελετών και προσπαθειών, αναφέρει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.

«Η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο αποτελεί το πρώτο σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, το οποίο θα θωρακίσει ενεργειακά την Κρήτη και θα διασφαλίσει την ενεργειακή της επάρκεια για τους χειμερινούς μήνες. Με την ολοκλήρωση και της δεύτερης διασύνδεσης, Κρήτης – Αττικής, θα αρθεί πλήρως ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κρήτης και θα τεθούν οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού ΑΠΕ του νησιού», προσθέτει.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ