Μέση Ανατολή: Η Αθήνα φοβάται “καθολική επιδείνωση από στιγμή σε στιγμή”. Γιατί ανησυχούν Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης

Αλλάζει η τακτική του Ισραήλ στη Γάζα. Αποσύρει δυνάμεις με το βλέμα στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά χθες το βράδι ότι σκοπεύει “να αυξήσει” τους βομβαρδισμούς του στη Γάζα, ενόψει των προετοιμασιών της επόμενης φάσης της επιχείρησής του στο παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.”Από σήμερα θα αυξήσουμε τα πλήγματα”, δήλωσε ο στρατηγός Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Η απελευθέρωση δύο Αμερικανίδων από τη Χαμάς δεν φαίνεται να οδηγεί σε κάποιου είδους αποκλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ που συνεχίζει να βομβαρδίζει χωρίς σταματημό τη Γάζα για 15η ημέρα.

Οι πιέσεις των συμμάχων του Ισραήλ και οι Άραβες

Οι συμμαχικές του Ισραήλ χώρες φαίνεται να πιέζουν στο παρασκήνιο το Τελ Αβιβ να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή ενώ χθες έγινε μία ακόμα διπλωματική προσπάθεια στη Σύνοδο του Καΐρου με τη συμμετοχή αραβικών και αφρικανικών κρατών, της ΕΕ, του ΟΗΕ και της Βρετανίας, η οποία, ωστόσο έληξε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Παράλληλα, δεν είναι εύκολο να αντιληφθεί τη στιγμή αυτή κανείς τις αντιδράσεις του “Αραβικού Κόσμου” ούτε να γενικεύσει τις πολιτικές του. Μιλάμε για ένα σύνολο 450 εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν απλωμένοι σε εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, όμως, είναι ασφαλές να ειπωθεί ότι οι περισσότεροι Άραβες εξακολουθούν να στηρίζουν τον παλαιστινιακό λαό απέναντι στην κατοχή του Ισραήλ.

Ο τωρινός πόλεμος του Ισραήλ και της Χαμάς, παρά τις πολυεπίπεδες σχέσεις των χωρών της περιοχής τόσο με το Τελ Αβίβ, όσο και με την παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση, εξακολουθεί να γέρνει την πλάστιγγα της στήριξης στη Λωρίδα της Γάζας και τους Παλαιστίνιους.

Μητσοτάκης: κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες

Και ενώ όλοι στην εύφλεκτη περιοχή μας περιμένουν με κομμένη την ανάσα την εξέλιξη των εχθροπραξιών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια γενικότερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή αλλά, επίσης,  και για τη  μεταφορά της “εκδικητικής” τρομοκρατίας ακραίων Αραβικών στοιχείων σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Σύνοδο του Καϊρου διεμήνυσε ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του (Εφημερίδα Πρώτο Θέμα), τόνισε ότι “μπορεί να υπάρξει καθολική επιδείνωση από στιγμή σε στιγμή”. Είπε επίσης ότι “η Ελλάδα επεξεργάζεται όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση νέων μαζικών μεταναστευτικών ρευμάτων”.

Οι βασικές εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου

  • Άραβες διπλωμάτες ανέφεραν το Σάββατο το βράδυ ότι η διεθνής σύνοδος κορυφής στο Κάιρο για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς διαλύθηκε χωρίς κοινή δήλωση, καθώς αραβικές και δυτικές χώρες διχάζονται ως προς το εάν και πόσο θα καταδικάσουν τη Χαμάς.Οι δυτικοί εκπρόσωποι ζήτησαν “μια ξεκάθαρη καταδίκη, με επίρριψη της ευθύνης για την κλιμάκωση στη Χαμάς”, ωστόσο οι Άραβες ηγέτες αρνήθηκαν, δήλωσε διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας.
  • Την ώρα που η Διεθνής Διάσκεψη στο Κάιρο αναζητούσε τρόπους συνεννόησης για το Παλαιστινιακό, ώστε αυτή η κρίση να περιορισθεί και να μην επεκταθεί δημιουργώντας κινδύνους για την περιφερειακή ασφάλεια, ο Τούρκος πρόεδρος Τ. Ερντογάν, ο οποίος σνόμπαρε τη Διάσκεψη και εκπροσωπήθηκε από τον ΥΠΕΞ Χ. Φιντάν, προτίμησε να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη της Χαμάς που ζει στο Κατάρ Ι. Χανίγιε.
  • Το πρώτο κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας πέρασε στη Γάζα με τον ΟΗΕ να ζητά να επιτραπεί παραπάνω ανθρωπιστική βοήθεια. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι τα πρώτα 20 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισήλθαν στη Γάζα δεν ελέγχθηκαν για όπλα ή άλλο παράνομο φορτίο, ανέφερε δημοσίευμα των New York Times.
  • Ελπίδες ότι σήμερα (Κυριακή) θα σταλεί στη Γάζα μια δεύτερη φάλαγγα φορτηγών που θα μεταφέρουν την απελπιστικά αναγκαία βοήθεια καλλιεργεί ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς.
  • Οι ΗΠΑ δεσμεύονται να διασφαλίσουν ότι οι άμαχοι στη Γάζα θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό και ιατρική περίθαλψη, δήλωσε το Σάββατο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
  • Ο ισραηλινός στρατός διαψεύδει ότι είπε πως οι πολίτες της βόρειας Γάζας θα θεωρηθούν «μέλη τρομοκρατικής ομάδας» εάν δεν υπακούσουν στις εντολές εκκένωσης.Ο ισραηλινός στρατός καλεί και πάλι τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν, λέγοντας ότι «όσοι μείνουν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών της Χαμάς σε κατοικημένες περιοχές».
  • Η κατάπαυση του πυρός, η προστασία των αμάχων, η απελευθέρωση των ομήρων και η ανάγκη να αποφευχθεί μία νέα ανθρωπιστική κρίση βρέθηκαν στο επίκεντρο της «Συνόδου για την Ειρήνη» στο Κάϊρο, σε μία πρώτη διπλωματική προσπάθεια για την επίτευξη εκεχειρίας στον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.
  • Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μία βιώσιμη πολιτική λύση», με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Χαμάς δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό.
  • Η Τζόρτζια Μελόνι έφτασε στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου και συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ.Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Μελόνι τόνισε ότι «υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει και το δικαίωμά του να υπερασπίζεται τον εαυτό του. Ειδικά μπροστά σε σκηνές που ήταν εντελώς απάνθρωπες για τον εβραϊκό λαό».
  • Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.
  • Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ την Τρίτη, σύμφωνα με τη haaretz.
  • Τηλεφωνική επικοινωνία με τον επικεφαλής της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.Συζήτησαν για την τρέχουσα κατάσταση στη Γάζα και ο Ερντογάν τόνισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να διασφαλίσει ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα.

Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Ο απολογισμός των θυμάτων της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς
  • Με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι, συνομίλησε ο Άντονι Μπλίνκεν, εκφράζοντας «την ανησυχία του για την αύξηση των εντάσεων κατά μήκος των νοτίων συνόρων του Λιβάνου».«Ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι ο λαός θα επηρεαστεί από την  εμπλοκή του Λιβάνου στη σύγκρουση «που υποκινείται από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ».
  • Πέντε οργανισμοί του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα, απευθύνουν έκκληση για ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία θα περιλαμβάνει την άμεση και απεριόριστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια σε όλη τη Λωρίδα.
  • Μία στις πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη Χαμάς και την Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ (PIJ) τα τελευταία 24ωρα έπεσαν στη Γάζα σκοτώνοντας πολίτες, ανέφεραν οι IDF. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, έκανε λόγο για περισσότερες από 500 ρουκέτες,, με περίπου 100 από αυτές να έχουν σκοτώσει Παλαιστινίους.
  • Ακόμα ένας στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στο κέντρο της Γάζας.Ο Talal al-Hindi, διοικητής των Ταξιαρχιών al-Qassam, σκοτώθηκε μαζί με τη σύζυγό του, Fadwa, την κόρη του, Isra, και την ανιψιά του, Bara’, αναφέρει το Al Jazeera.
  • Εξακολουθεί να αναζητείται ο υπεύθυνος για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα, για το οποίο οι μεν Ισραηλινές Ένοπλες δυνάμεις έχουν υποστηρίξει ότι ευθύνεται η πτώση αναχαιτισμένου πυραύλου της Παλαιστινιακής Οργάνωσης Ισλαμική Τζιχάντ, ενώ οι αρχές της Γάζας επιμένουν ότι προήλθε από Ισραηλινό βομβαρδισμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή