Μέση Ανατολή: Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με το Ιράν

Μέση Ανατολή: Η Ουάσινγκτον ανησυχεί για τη στενότερη στρατιωτική συνεργασία τηε Ρωσίας με το Ιράν

Η προμήθεια από το Ιράν μη επανδρωμένων αεροσκαφών που μεταφέρουν βόμβες στη Ρωσία θα μπορούσε να δει τη Μόσχα να βοηθά το πρόγραμμα της Τεχεράνης να γίνει πιο θανατηφόρο, αυξάνοντας τους κινδύνους σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή, δήλωσε την Τετάρτη ο ανώτατος διοικητής της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Μέση Ανατολή.

Ο υποστράτηγος Αλέξους Γκρίνκεβιτς, επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, περιέγραψε τον κίνδυνο που δυνητικά εγκυμονεί η “συνεργασία και η συμπαιγνία” της Ρωσίας με το Ιράν, καθώς επεκτείνεται από τον εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία, ενώ η Τεχεράνη απειλεί εμπορικά πλοία στα ύδατα του Περσικού Κόλπου.

Οι Αμερικανοί πιλότοι έχουν ήδη αντιμετωπίσει αυτό που περιγράφουν ως πιο επιθετικούς ελιγμούς από Ρώσους πιλότους στη Συρία, ενώ μια νέα ανάπτυξη της αμερικανικής αεροπορικής δύναμης έχει σταλεί για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στο βασικό Στενό του Ορμούζ στον Περσικό Κόλπο, από το οποίο περνά το 20% του παγκόσμιου πετρελαίου.

“Ανησυχώ για την αυξανόμενη σχέση μεταξύ Ρωσίας και Ιράν”

Ανησυχώ για την αυξανόμενη σχέση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν και για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παρέχονται στη Ρωσία“, δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι. “Ποιος θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν να πάει στο Ιράν για στρατιωτικές δυνατότητες, και όμως είμαστε εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία στην πραγματικότητα χρωστάει κάτι στο Ιράν. Ανησυχώ για το επίπεδο της συνεργασίας που μπορεί να συμβεί“.

Η Τεχεράνη έχει δώσει αντικρουόμενες εξηγήσεις σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποίησε η Ρωσία για να στοχεύσει την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου της εναντίον της χώρας, ενώ κατά καιρούς αρνείται ότι εξόπλισε τη Μόσχα, ενώ παράλληλα λέει ότι παρείχε κάποια πριν από την έναρξη του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας. Τα δυτικά έθνη, η Ουκρανία και οι εμπειρογνώμονες που έχουν εξετάσει εγκληματολογικά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα συνδέουν με το Ιράν και λένε ότι ο τεράστιος αριθμός τους που αναπτύσσεται στο πεδίο της μάχης δείχνει έναν συνεχή ανεφοδιασμό από την Τεχεράνη.

Ανταλλαγή τεχνολογίας

Ο Γκρίνκεβιτς δήλωσε ότι ανησυχεί ότι οι ρωσικές αναβαθμίσεις στην τεχνολογία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν θα μπορούσαν να “επιστρέψουν” στην Τεχεράνη, καθιστώντας αυτές τις συσκευές που μεταφέρουν βόμβες ακόμη πιο επικίνδυνες. Και με το να χρωστάει η Ρωσία στο Ιράν για τα πυρομαχικά, θα μπορούσε να ανταποδώσει τη χάρη αυξάνοντας την πίεση στους Αμερικανούς πιλότους που εξακολουθούν να πετούν πάνω από τη Συρία και το Ιράκ στο πλαίσιο της αποστολής τους να στοχεύουν τα απομεινάρια της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Θα μπορούσε να υπάρχει κάποια συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν που διαδραματίζεται εδώ στη Συρία. Θα δούμε πού θα καταλήξει αυτό“, δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς. “Είναι κάτι που παρακολουθούμε πολύ στενά. Αυτή η εκκολαπτόμενη σχέση με ανησυχεί στρατιωτικά“. Εν τω μεταξύ, οι Ρώσοι πιλότοι τους τελευταίους μήνες ήταν επιθετικοί σε πτήσεις κοντά τόσο σε μαχητικά F-35 όσο και σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Συρία. Η Αεροπορία έδειξε δημοσίως έναν Ρώσο πιλότο να ρίχνει καύσιμα σε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και να προσπαθεί να το ανάψει με φωτοβολίδες.

“Γραμμή αποσυγκέντρωσης”

Όμως ο Γκρίνκεβιτς σημείωσε ότι κάποια από αυτή τη συμπεριφορά περιορίστηκε τις τελευταίες εβδομάδες. “Δεν αποδίδω αιτιώδη συνάφεια στο γεγονός ότι τους καλέσαμε, αλλά δείχνοντας τον αντιεπαγγελματικό χαρακτήρα της συμπεριφοράς τους από τότε, εξακολουθούν να αναχαιτίζουν τα MQ-9 μας από καιρό σε καιρό, αλλά με πολύ πιο ασφαλή τρόπο“, είπε. “Θα εξακολουθούσα να το χαρακτηρίζω ως αντιεπαγγελματικό, επειδή δεν είναι σύμφωνο με τους καθιερωμένους κανόνες που έχουμε, σύμφωνα με τους οποίους μένουμε σε ορισμένες αποστάσεις μεταξύ μας, αλλά είναι ασφαλές αυτή τη στιγμή“.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία εξακολουθούν να λειτουργούν αυτό που η Αμερική αποκαλεί “γραμμή αποσυγκέντρωσης” για να διασφαλίζουν ότι τα αεροσκάφη τους δεν πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο ή δεν πλησιάζουν πολύ κοντά. Ο Γκρίνκεβιτς περιέγραψε το 90% των κλήσεων ως ρουτίνας, αν και το 10% μπορεί να αφορά θέματα όπου οι χώρες αμφισβητούν έντονα τις ενέργειες της άλλης για τη Συρία, η οποία εξακολουθεί να είναι βυθισμένη στον πολυετή πόλεμό της. “Γίνονται κάποιες έντονες ανταλλαγές απόψεων“, δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς. “Αυτές οι ανταλλαγές, αν και έντονες, είναι πάντα επαγγελματικές μεταξύ των δύο πλευρών“.

Ανάπτυξη δυνάμεων

Εν τω μεταξύ, στη Συρία, ο Γκρίνκεβιτς δήλωσε ότι “εκατοντάδες” μαχητές της ρωσικής μισθοφορικής ομάδας Wagner εξακολουθούν να επιχειρούν στη χώρα, ακόμη και μετά τον θάνατο του ηγέτη τους Γεβγένι Πριγκόζιν σε μια μυστηριώδη αεροπορική συντριβή μετά την πορεία του στη Μόσχα προκαλώντας τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. “Έχουμε δει, όπως είναι αναμενόμενο, κάποια ένταση μεταξύ αυτών των δυνάμεων και των ρωσικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί“, δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς. “Ως επί το πλείστον, φαίνεται ότι έχουν καταλήξει σε κάποιου είδους συμφωνία … (και) θα συνεχίσουν να επιχειρούν από κοινού για την επίτευξη των στόχων της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκεί στη Συρία“.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μια μεγάλη ανάπτυξη Αμερικανών ναυτικών και πεζοναυτών, μαζί με F-35, F-16 και άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη, βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή του Περσικού Κόλπου λόγω ανησυχιών για το Ιράν που στοχεύει τη ναυτιλία. Το Πεντάγωνο εξετάζει επίσης ένα σχέδιο για την τοποθέτηση αμερικανικών στρατευμάτων επί εμπορικών πλοίων στα Στενά του Ορμούζ. Ο Γκρίνκεβιτς δήλωσε ότι αυτή η ευέλικτη ανάπτυξη πιθανότατα θα παραμείνει για κάποιο χρονικό διάστημα, υποστηριζόμενη από το εκτεταμένο δίκτυο βάσεων που διαθέτει η Αμερική σε όλη την περιοχή.

“Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά”

Μέρος της προσέγγισής μας εδώ στη Μέση Ανατολή ήταν να είμαστε σε θέση να αυξάνουμε τις δυνάμεις μας στην περιοχή όταν το δικαιολογεί η απειλή“, είπε. “Πρόκειται για μια διαρκή δέσμευση εδώ στην περιοχή. Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά“. Αλλά υπήρξε αυξανόμενη ανησυχία, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε καθήκοντα, σχετικά με την ανάπτυξη πάρα πολλών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή μετά τους πολέμους στο Αφγανιστάν και το Ιράκ, όταν η Ουάσινγκτον βλέπει μια αυξανόμενη απειλή από την Κίνα και τη Ρωσία. Ερωτηθείς σχετικά με την αποστολή για την αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ο Γκρίνκεβιτς είπε ότι θα μπορούσε να δει ότι ενδεχομένως να τερματίζεται.

Βρισκόμαστε κατά κάποιο τρόπο στην τελευταία φάση της επιχείρησης, όπου προσπαθούμε να θέσουμε τώρα τις προϋποθέσεις για την εξομάλυνση των σχέσεων που θα επιτρέψουν να παραμείνει η πίεση στο ISIS, αλλά να μην χρειαστεί να έχουμε μια πλήρη ομάδα κρούσης“, δήλωσε ο Γκρίνκεβιτς, χρησιμοποιώντας ένα ακρωνύμιο για την εξτρεμιστική ομάδα. “Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η μετάβαση, δεν είναι πραγματικά δικό μου να πω, αλλά νομίζω ότι μέσα στα επόμενα χρόνια σίγουρα θα δούμε προσαρμογές στο πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα“.

Καμία δημοσίευση για προβολή