Μεταναστευτικό: Η Γαλλία σκληραίνει τη στάση της, πέρασε από τη Γερουσία νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπορν

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μπορν σχετικά με το μεταναστευτικό ψηφίστηκε από τη γαλλική Γερουσία με μεγάλη πλειοψηφία, αφού οι περισσότερες από τις βασικές διατάξεις έγιναν πιο αυστηρές, η πρόσβαση σε βίζες εργασίας για τους μακροχρόνιους μετανάστες περιορίστηκε και η ιατρική βοήθεια για τους παράτυπους μετανάστες μειώθηκε εντελώς.

Το νομοσχέδιο επεδίωκε επίσης τη διευκόλυνση της απέλασης των παράτυπων μεταναστών “που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη“, ενώ παράλληλα αυξήθηκαν οι πόροι για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίας, ιδίως στη Μεσόγειο. Τέλος, μια νέα διάταξη δημιούργησε την αυτόματη χορήγηση θεώρησης εργασίας διάρκειας ενός έτους σε παράτυπους μετανάστες που εργάζονται παράνομα σε οικονομικούς τομείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού.

Καταργήσεις

Αρχικά, το νομοσχέδιο ανέβασε τον πήχη για τους παράτυπους μετανάστες προκειμένου να αποκτήσουν άδεια παραμονής στη Γαλλία – επιβάλλοντας νέες, αυστηρότερες γλωσσικές απαιτήσεις. Όλοι οι μετανάστες που υποβάλλουν αίτηση για άδεια θα πρέπει επίσης να ορκίζονται ότι θα τηρούν τις αρχές της Γαλλικής Δημοκρατίας, διαφορετικά οι αιτήσεις τους για άσυλο θα μπορούσαν να απορριφθούν.

Η Γερουσία, στην οποία υπάρχει συντηρητική πλειοψηφία, σκλήρυνε σε μεγάλο βαθμό τις διατάξεις του κειμένου, με την υποστήριξη του αρμόδιου για τον φάκελο Υπουργού Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν. Κατάργησαν την αυτόματη έγκριση βίζας εργασίας και την αντάλλαξαν με μια πιο περιοριστική, αυστηρότερη διάταξη που θα χορηγεί βίζες μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις – ισχυριζόμενοι ότι διαφορετικά θα δελεάσει δυνητικούς μετανάστες στη Γαλλία σε αναζήτηση εργασίας.

Ιατρική περίθαλψη

Από τη Γαλλία έλειπε ένα πραγματικό όραμα για τη μεταναστευτική πολιτική“, δήλωσε ο συντηρητικός γερουσιαστής και υπεύθυνος για τον φάκελο Φρανσουά Νοέλ Μπυφέ, για τον οποίο η πρόβλεψη αυτόματης θεώρησης εργασίας θα συνέβαλε σε “μαζικές μεταναστευτικές εισροές“. Αντιθέτως, ο κομμουνιστής ομόλογός του Ιάν Μπροσά υποστήριξε ότι η χορήγηση βίζας σε παράτυπους μετανάστες που είναι ήδη ενεργά μέλη της κοινωνίας δεν είναι παρά “πραγματισμός“, καθώς οι ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό είναι πολλές σε όλη τη χώρα.

Η πρόσβαση στη δωρεάν επείγουσα ιατρική περίθαλψη των παράτυπων μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις ασύλου βρίσκονται υπό επεξεργασία, που ισχύει εδώ και δεκαετίες, έχει επίσης περικοπεί για ένα πιο περιοριστικό πρόγραμμα έκτακτης ανάγκης. Για άλλη μια φορά, το γενικό επιχείρημα της συντηρητικής πλειοψηφίας είναι ότι αυτό είναι υπερβολικά ελκυστικό για τους μετανάστες, οι οποίοι επιλέγουν να “αγοράζουν στα φόρουμ” τις χώρες της ΕΕ με τις καλύτερες παροχές.

Περιορισμοί

Ένα επιχείρημα που είναι σε μεγάλο βαθμό αβάσιμο, υποστήριξε η αντιπολίτευση, με το σκεπτικό ότι οι σοβαρές παθολογίες θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπιστούν και η ιατρική βοήθεια θα είναι πιο δαπανηρή για τους φορολογούμενους.  Περίπου 3.500 μέλη του ιατρικού προσωπικού υπέγραψαν “επιστολή ανυπακοής“, στην οποία υποστηρίζουν ότι θα αρνηθούν να σταματήσουν να παρέχουν ιατρική περίθαλψη σε παράτυπους μετανάστες σε περίπτωση που ο νόμος υιοθετηθεί.

Άλλες νέες διατάξεις περιλαμβάνουν την ανάγκη οι νόμιμοι μετανάστες να έχουν διαμείνει στη χώρα για πέντε χρόνια (αντί για έξι μήνες που ισχύει σήμερα) προτού μπορέσουν να λάβουν συγκεκριμένες παροχές, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής βοήθειας. Εν τω μεταξύ, η οικογενειακή επανένωση περιορίστηκε και το όριο για τους μετανάστες που βρίσκονται ήδη στη χώρα ώστε να μπορούν να φέρουν νόμιμα τις υπόλοιπες οικογένειές τους.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Παρά τους ισχυρισμούς ότι η Γαλλία υπήρξε υπερβολικά γενναιόδωρη σε επίπεδο ΕΕ, πολλοί εμπειρογνώμονες ζητούν μια πιο διαφοροποιημένη ανάγνωση της κατάστασης. “Η Γαλλία έχει καταγράψει και έχει δεχθεί 38.000 μετανάστες [που έχουν διαφύγει από τη Συρία] τα τελευταία δέκα χρόνια […] Η Γερμανία, από την άλλη πλευρά, κατέγραψε 770.000 [την ίδια περίοδο]: αυτό είναι 25 φορές περισσότερο από τη Γαλλία“, έγραψε ο μελετητής της μετανάστευσης Φρανσουά Εράν σε δημοσίευμα της Le Monde.

Τα ίδια και για τους Αφγανούς: το 11% του συνόλου των αιτήσεων ασύλου κατατέθηκε στη Γαλλία από το καλοκαίρι του 2021, σε σύγκριση με το 34% της Γερμανίας. Όπως και να έχει, το επιχείρημα ότι η Γαλλία ρουφάει” μετανάστες και πρέπει να γίνει πιο περιοριστική “δεν αντέχει σε έλεγχο“, πρόσθεσε ο Εράν. Από την άλλη ο Νταρμανέν χαιρέτισε την απόφαση, υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει στη χώρα να είναι “σκληρή απέναντι στους παραβατικούς μετανάστες, διευκολύνοντας παράλληλα τη νομιμοποίηση των μεταναστών που επιθυμούν να εργαστούν και να ζήσουν σύμφωνα με τις δημοκρατικές αρχές“.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Τώρα το νομοσχέδιο αναμένεται να πάει στην Εθνοσυνέλευση μέχρι το τέλος του μήνα, η οποία έχει το πάνω χέρι ως προς το τι θα μπορούσε να περιέχει το τελικό κείμενο. Η κυβέρνηση επιδιώκει να εγκρίνει το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του έτους. Η γαλλική κυβέρνηση στους σχεδιασμούς της συμπεριλαμβάνει και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα εν όψει ευρωεκλογών, το καλοκαίρι του 2024, κλίμα που δείχνει… ζόρικο, τουλάχιστον με βάση τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Εκει, το ακροδεξιό Rassemblement National (RN) προηγείται με ποσοστό 29% έναντι 22% του κόμματος Αναγέννησης που υποστηρίζει τον Μακρόν, εάν ο υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μαίρ ηγείτο της προεκλογικής μάχης. Το ποσοστό πέφτει στο 20% υπό την ηγεσία του σημερινού προέδρου, Στεφάν Σεζουρνέ. Οι Πράσινοι και το αριστερό κόμμα Place Publique του Ραφαέλ Γκλικσμάν θα παλέψουν για την τρίτη θέση με 10,5% το καθένα, ακολουθούμενο από το αριστερό La France Insoumise με 8,5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή