Μεταναστευτικό: Πολιτική «μηδενικής ανοχής» φαίνεται ότι επεξεργάζεται το Βερολίνο για το ζήτημα

Πολιτική αστάθεια και οικονομική «στενωπός» στο Βερολίνο. Ο Όλαφ Σολτς αμφισβητείται από μέλη του ίδιου του κόμματός του (SPD)

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη Γερμανία στη δημόσια συζήτηση για την μεταναστευτική πολιτική με πολλά γερμανικά μέσα και αναλυτές να διαβλέπουν μια τάση για αλλαγή πλεύσης προς μια αυστηρότερη γραμμή απέναντι στις παράτυπες εισόδους στη χώρα.

«Γερμανία-φρούριο»;

Μιλώντας σε προεκλογική εκστρατεία των Σοσιαλδημοκρατών στη Νυρεμβέργη ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έκανε λόγο για «δραματική αύξηση του αριθμού των ανθρώπων» που φτάνουν στην Ευρώπη και τη Γερμανία και τάχθηκε υπέρ της πιθανής λήψης πρόσθετων μέτρων για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Τόνισε ότι το δικαίωμα στο άσυλο είναι «θεμελιώδες» και ότι η Γερμανία δεσμεύεται βάσει του διεθνούς δικαίου, ωστόσο όσοι φτάνουν στη χώρα αλλά δεν μπορούν να θεμελιώσουν το δικαίωμα προστασίας ή έχουν διαπράξει αξιόποινες πράξεις θα πρέπει να επιστρέφονται στις χώρες από τις οποίες ξεκίνησαν.

Προμηνύουν όλα αυτά μια «Zeitenwende», μια στροφή δηλαδή στη γερμανική πολιτική μετανάστευσης και ασύλου με κλειστά σύνορα και μια «Γερμανία-φρούριο», διερωτάται η Deutsche Welle; Την ίδια ώρα και η Γερμανίδα υπ. Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ σε εκτενή συνέντευξή της στην εφημερίδα Welt am Sonntag προαναγγέλλει την εντατικοποίηση των ελέγχων της ομοσπονδιακής αστυνομίας στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία, όπου καταγράφονται πολλές νέες αφίξεις -κυρίως σε Βρανδεμβούργο και Σαξονία. Μάλιστα οι έλεγχοι αυτοί αναμένεται να διεξάγονται σε συστηματική βάση.

«Η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν λειτουργεί επαρκώς»

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνει ότι «αποφασιστικής σημασίας» παραμένει και η συνεργασία με την Τουρκία, γιατί μέσω αυτής διέρχονται οι παλιές μεταναστευτικές ροές από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ. Κάνει λόγο μάλιστα για ανάγκη «επικαιροποίησης» της κοινής δήλωσης της ΕΕ με την Τουρκία του 2016. «Για την ώρα η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία δεν λειτουργεί επαρκώς» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Επίσης υπέρ αυστηρότερης μεταναστευτικής πολιτικής τάσσονται και οι Φιλελεύθεροι με τον υπ. Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ να ζητά ακόμη και αλλαγές στο Γερμανικό Σύνταγμα, απευθύνοντας έκκληση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ενδιαφέρον έχει ότι υπέρ ενός νέου «συμβιβασμού» για την πολιτική ασύλου, φαίνεται να συναινεί και ο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ από τους Πρασίνους, το κόμμα του οποίου έχει στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής στη Γερμανία και την Ευρώπη. Σε υψηλούς τόνους μίλησε πάντως ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς από το Μόναχο, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως μέλη των Πρασίνων, που εμποδίζουν, όπως λέει, μια αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Ελάτε μαζί μας»

«Αν δεν μπορείτε να τα βρείτε με τους Πρασίνους, βγάλτε τους εκτός και κάντε το μαζί μας» ανέφερε προκαλώντας αίσθηση. Η κατάσταση είναι «εκρηκτική για τη συνοχή της κοινωνίας μας», όπως είπε κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για «ριζοσπαστικοποίηση του κομματικού φάσματος» στη Γερμανία και ζητώντας ένα «Γερμανικό Σύμφωνο» για τη μετανάστευση. Ο επικεφαλής του CDU ζητά μάλιστα εδώ και καιρό από την γερμανική κυβέρνηση αυστηρότερη γραμμή και ως προς τις απελάσεις, στο πρότυπο της Δανίας.

Η Δανία εφαρμόζει μια πολιτική απελάσεων fast track για όσους δεν λαμβάνουν άσυλο στη χώρα, ενώ οι αιτούντες άσυλο λαμβάνουν μόνο παροχές σε είδος και στεγάζονται σε μαζικά καταλύματα. Την ίδια ώρα βέβαια υπάρχουν και αντίθετες τάσεις εντός της συγκυβέρνησης, με τον συμπρόεδρο του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ να δηλώνει στην κυριακάτικη Bild ότι δεν υπάρχουν «μαγικές λύσεις» κατά της παράτυπης μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για «λαϊκιστικά συνθήματα». Ο ίδιος υποστηρίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου και ένταξης των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία στην κοινωνική ζωή της χώρας και την εργασία. Προτείνει, τέλος, τη διαπράγμευση συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης με στόχο την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακινητών.

Καμία δημοσίευση για προβολή