Μιχάλης Τσαμάζ: Σε τρεις άξονες το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες

Μιχάλης Τσαμάζ

“Ο όμιλος ΟΤΕ είναι σήμερα enabler και επιταχυντής του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας, της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Όραμά μας για την επόμενη δεκαετία, είναι να παγιώσουμε τη θέση μας ως κορυφαίος πάροχος ψηφιακών υπηρεσιών στην Ελλάδα”. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, κατά το μήνυμά του προς τους μετόχους στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση.

Το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ

Ο κ. Τσαμάζ ανέλυσε στους μετόχους το στρατηγικό σχέδιο του ΟΤΕ “που θα  πάει τον Όμιλο στο 2030” , το οποίο στηρίζεται σε τρεις άξονες: Πελάτες, Δίκτυα και Λειτουργίες:

Πελάτες: Για τον πρώτο άξονα, ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι “τα επόμενα δέκα χρόνια, οι πελάτες μας, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Θα χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες”.

Επενδύσεις στα δίκτυα. “Χτίζουμε συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ο όμιλος ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία έχει επενδύσει περισσότερα από 5 δισ. ευρώ σε δίκτυα και δεσμεύεται για επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2024”.  Ο όμιλος έχει δεσμευτεί για πληθυσμιακή κάλυψη 5G στο 60% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, καθώς και για περαιτέρω επέκταση του δικτύου οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home-FTTH), φτάνοντας σε παραπάνω από 550 χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις έως το τέλος του 2021”.

 “Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας. Η τεχνογνωσία του ΟΤΕ σε έργα ICT και τα μεγάλα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει, όπως η άυλη συνταγoγράφηση, ισχυροποιούν τη θέση μας ως συνεργάτη επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας”, δήλωσε

Λειτουργίες:Το 2020 ήταν χρονιά – σταθμός για τη δομή της λειτουργίας του ομίλου ΟΤΕ, καθώς ολοκληρώθηκε η απόσχιση των κλάδων της πρώτης γραμμής -της εξυπηρέτησης πελατών, των τεχνικών υπηρεσιών πεδίου και των καταστημάτων- σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες.

Παράλληλα ο όμιλος υλοποίησε ένα ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που όπως είπε ο κ. Τσαμάζ “υιοθετήθηκε από περισσότερους από 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, οδηγώντας σε σημαντικές εξοικονομήσεις”.

“O μόνος τρόπος για να αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και την αιφνίδια αλλαγή, είναι να αλλάζουμε συνεχώς, με ελεγχόμενο τρόπο και πριν μας αναγκάσουν οι συνθήκες”, τόνισε ο επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, προαναγγέλλοντας νέες αλλαγές.

Δήλωσε πως “είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο oργανισμός σε 10 χρόνια”, αλλά έδωσε το στίγμα, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2030 ο ΟΤΕ θα έχει ψηφιοποιήσει και αυτοματοποιήσει πιο πολλές λειτουργίες, θα έχει αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές λειτουργείες και ότι θα έχει μειώσει τα επίπεδα διοίκησης και έχει μάθει να δουλεύει σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες.

“Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά”, τόνισε ο κ. Τσαμάζ.

ΟΤΕ: Μέρισμα 0,68 ευρώ ανά μετοχή 

Η Γενική Συνέλευση των μετοχών του ΟΤΕ υπερψήφισε την πρόταση του ΔΣ για διανομή μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή (σε απόλυτο ποσό) για τη χρήση 2020, μια αύξηση της τάξης του 20% σε σχέση με πέρσι που είχε δοθεί μέρισμα 0,55 ευρώ για τη χρήση 2019.

Με αυτό τον τρόπο συνεχίζεται η μερισματική πολιτική των τελευταίων ετών. Συνολικά, η απόδοση από μερίσματα και επαναγορά μετοχών του ΟΤΕ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, είναι της τάξης του 6-7% ετησίως. Δεν αποκλείεται και η διανομή έκτακτου μερίσματος εντός του 2021 από την ολοκλήρωση της πώληση της θυγατρικής Telekom Romania Communications (TKR) στην Orange Romania που ανακοινώθηκε πέρσι τον Δεκέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο δεύτερο μισό τους έτους.

Καμία δημοσίευση για προβολή