MiG-23: Η ιστορία του φιλόδοξου, αλλά εν τέλει αποτυχημένου ελαφρού, μαχητικού και η απόσυρσή του (Photos)

Μεταξύ των δύο μεγάλων ρωσικών -πρώην σοβιετικών- αεροπορικών βιομηχανιών, η Mikoyan Gurevich μοιάζει τα τελευταία χρόνια να έχει… υποχωρήσει έναντι της Sukhoi, η οποία και παρήγαγε το περίφημο μαχητικό 5ης γενιάς Su-57.

Το MiG-23

Βέβαια, η Ρωσία διατηρεί ακόμα κάμποσα MiG τα οποία παρήχθησαν κατά τη δεκαετία του 1970 και του 1980, τα οποία θεωρούνται, μάλιστα, από τα πιο γρήγορα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ. Ωστόσο, με την πτώση του Ανατολικού Μπλοκ, τη δημιουργία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τη σταδιακή αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας που επιχειρεί από το 2009 ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ένα αεροσκάφος της εταιρείας βρέθηκε ταχύτατα στο στόχαστρο των ειδικών και, μόλις παρουσιάστηκε η ευκαιρία, αποσύρθηκε: ο λόγος για το MiG-23.

Καλή ιδέα

Η ιδέα πίσω από το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν ήταν καθόλου κακή: ένα ελαφρύ και ταχύ μαχητικό, με φτερά μεταβλητής γεωμετρίας, το οποίο θα μπορούσε να επιτελεί τους ρόλους, τόσο του μαχητικού εναέριας υπεροχής όσο και του αεροσκάφους κρούσης και θα αντιθιστούσε το καλό αλλά γερασμένο MiG-21. Μάλιστα, ο ενθουσιασμός για το MiG-23 ήταν τόσο μεγάλος που παρήχθη σε περισσότερα από 5.000 κομμάτια και έγινε το πιο πολυκατασκευασμένο μαχητικό φτερών μεταβλητής γεωμετρίας στον κόσμο, ενώ εξήχθη στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας και άλλες οκτώ χώρες.

Μεγάλες αδυναμίες

Ωστόσο, σύντομα το MiG-23 άρχισε να αποδεικνύει τις μεγάλες αδυναμίες του: προβλήματα ευελιξίας και σταθερότητας, κινητήρας που είχε την τάση να υπερθερμαίνεται, διάφορα άλλα τεχνικά προβλήματα, υψηλό κόστος συντήρησης. Ταυτόχρονα οι επιχειρησιακές επιδόσεις του ήταν μάλλον… τραγικές, καθώς δεκάδες MiG-23 καταρρίφθηκαν στους αραβο-ισραηλινούς πολέμους, στον πόλεμο Ιράκ-Ιράν, και στον πόλεμο Λιβύης-Αιγύπτου, όπου τα αιγυπτιακά MiG-21 τα πήγαιναν καλύτερα από τα λιβυκά MiG-23.

Με χτυπητές αδυναμίες και πολλά προβλήματα, το MiG-23 αντικαταστάθηκε σύντομα από το πολύ πιο αξιόπιστο MiG-27, ή χρησιμοποιήθηκε σε λογικές «χτύπα-φύγε», αποφεύγοντας τις αερομαχίες όπου έχε τεράστιο μειονέκτημα. Πλέον, διατηρείται σε ελάχιστες χώρες και χρησιμοποιείται ως απόδειξη ότι μια καλή ιδέα μπορεί εύκολα να… καταστραφεί από λάθη στην εκτέλεση.

Πληροφορίες: National Interest

Καμία δημοσίευση για προβολή