Μήνυμα Μητσοτάκη στους αγρότες: Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω, δώσαμε πάνω από τα αναμενόμενα

Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα του STAR παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο τις αγροτικές κινητοποιήσεις

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR και στη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με επίκεντρο τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Ενόψει της διαδήλωσης των… τρακτέρ στο Σύνταγμα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι καταλαβαίνει γιατί θέλουν να κάνουν μία συμβολική παράσταση στο κέντρο της Αθήνας: “Στο κάτω-κάτω, πολλές κοινωνικές ομάδες διαδηλώνουν στο Σύνταγμα, γιατί να μην έχουν και οι αγρότες το δικαίωμα να το κάνουν; Πιστεύω ότι αυτό θα γίνει σε συντονισμό με την αστυνομία και ζητώ από τους αγρότες οι οποίοι θα κατέβουν να είναι απολύτως, θα έλεγα, σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την αστυνομία, για να δημιουργηθεί όσο το δυνατόν λιγότερη αναταραχή. Πιστεύω ότι θα δούμε ένα μικρό αριθμό τρακτέρ στο κέντρο της πόλης, όπως το είδαμε στις Βρυξέλλες όπου ήμουν στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο“, είπε.

Περί αγροτών

Τόνισε, βέβαια, ότι “πάντα η προϋπόθεση είναι πρώτον, να μη διαταράσσεται, στο μέτρο του εφικτού, η ομαλή κυκλοφορία της πόλης, δηλαδή όπου γίνεται, όπου αυτό είναι εφικτό, να μην κλείνουν τελείως δρόμοι και φυσικά να αποφεύγεται οποιαδήποτε βία, οποιαδήποτε ακρότητα. Πρέπει να σας πω ότι μέχρι στιγμής είχα πάρα πολλές επαφές με αγρότες και θα σας έλεγα ότι οι κινητοποιήσεις, για να λέμε και τα πράγματα όπως είναι, ήταν σχετικά λελογισμένες και νομίζω ότι η διατάραξη των μεταφορών και της οικονομικής ζωής ήταν σχετικά περιορισμένη. Και το λέω αυτό γιατί; Διότι σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα“.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση ρύθμισε το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και η δέσμευσή του είναι από το 2025 να υπάρχει μόνιμη λύση σε συνεννόηση με τους αγρότες. “Σημαίνει μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος. Για το ρεύμα κάναμε μία πάρα πολύ σημαντική κίνηση. Το να έχει κάποιος αγρότης σήμερα ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα είναι μια τεράστια, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με τις τιμές του ρεύματος εκεί που βρίσκονται σήμερα. Προσθέτουμε ανταγωνιστικότητα με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγή“, συμπλήρωσε.

Και σημείωσε: “Γιατί το ζήτημά μας δεν είναι μόνο να γυρίσουν οι αγρότες πίσω. Το θέμα μας είναι πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα δομικά πιο ανταγωνιστικό. Να βοηθήσουμε τους αγρότες να μπορούν να έχουν καλύτερα εισοδήματα. Να μεγαλώσει συνολικά ο πρωτογενής τομέας, να εκσυγχρονιστεί. Να επενδύσουμε περισσότερο στην εκπαίδευση των αγροτών, στις νέες τεχνολογίες, στις υποδομές τις οποίες φυσικά πρέπει να έχουμε, με πρώτη τη δυνατότητα πρόσβασης σε νερό. Αυτά είναι τα δομικά προβλήματα. Και σε συνδυασμό με αυτά, τη συζήτηση για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική“.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως όταν πάει για διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες θα πει “ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του πρασινίσματος για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική“, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι “εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους“.

Περί ακρίβειας

Όσον αφορά στο μέτωπο της ακρίβειας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι “έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο” και αναφέρθηκε αναλυτικά στους ελέγχους από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α., στις παρεμβάσεις ως προς τον τρόπο καθορισμού των τιμών στο ράφι, στους περιορισμούς στα περιθώρια κέρδους πχ στο βρεφικό γάλα, στο “μείον 5%”, στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”.

Πιστεύω ότι είμαστε πια σε ένα σημείο όπου τα χειρότερα είναι πίσω μας, χωρίς να παραγνωρίζω, όμως, ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού“, πρόσθεσε ενώ σημείωσε ότι το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά και ευρωπαϊκό και τόνισε ότι “η δομική αντιμετώπισή του λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος. Και εκεί νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα: ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 20% από τότε που ήρθαμε στα πράγματα και θυμίζω τη δέσμευσή μας να φτάσει στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας“.

Περί μη κρατικών ΑΕΙ

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι αποτελεί μια κεντρική μεταρρύθμιση στο πρόγραμμα της ΝΔ και υποστήριξε ότι “δεν θα έχουμε πανεπιστήμια-πολυκατοικία που απλά θα δίνουν ένα πτυχίο. Αποτελεί πάγια άποψη μου ότι μόνο καλό στο δημόσιο πανεπιστήμιο μπορεί να κάνει ο ανταγωνισμός, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είναι απλά μια ευκαιριακή μπίζνα αλλά μιλάμε για σοβαρές επενδύσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που θα μπορούν να μετατρέψουν πια τη χώρα σε ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να προσελκύει φοιτητές από το εξωτερικό όχι μόνο για τα μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια, αλλά και για τα δημόσια πανεπιστήμια“, υποστηρίζοντας ότι “αν ο πολύ δυνατός φοιτητής επιλέξει την Ιατρική σχολή και καταφέρει να περάσει στην Ιατρική σχολή, γιατί αυτό υποβαθμίζει το επίπεδο της Ιατρικής σχολής; Αντίθετα, θα σας έλεγα, το μη κερδοσκοπικό, μη κρατικό πανεπιστήμιο το οποίο θα φτιάξει μία Ιατρική σχολή, αν τελικά παράγει αποφοίτους οι οποίοι δεν είναι καλοί, δεν θα βρουν δουλειά. Τελικά αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας“.

Σχετικά, δε, με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών και τις καταλήψεις σχολών, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “βλέπω τις αντιδράσεις αλλά αυτό που δεν δέχομαι είναι παράνομες πράξεις. Εκκενώσαμε την πρυτανεία του ΑΠΘ. Αν πιστεύουν κάποιοι ότι θα καταλύσουν με τη βία μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα μας βρουν απέναντι και τελικά δεν θα τους περάσει. Όσες φορές χρειάζεται και μαζί με τους πρυτάνεις να βρούμε τρόπους πιο σταθερής φύλαξης. Αλλά η παρέμβαση της αστυνομίας κατέστη εφικτή, επειδή αυτή η κυβέρνηση άλλαξε τον νόμο“.

Για το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις… διαρροές στην Κ.Ο. της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι “κάναμε αυτό που θεωρούσα ότι ήταν σωστό και είναι μια παρέμβαση που είχε έρθει πια η ώρα της. Το θέμα συζητήθηκε εξαντλητικά στο δημόσιο διάλογο και πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το ότι, εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο“. Σχετικά με το ένα τρίτο της ΝΔ που δεν στήριξε, εξήγησε ότι “από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ κομματική πειθαρχία και δεν κουνάω το δάχτυλο σε όσους είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα και την ακούω. Πετύχαμε στη ΝΔ να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις χωρίς να διχαστούμε και αυτό είναι μια κατάκτηση. Όχι μόνο για τη ΝΔ, αλλά για τη Δημοκρατία. Έγινε πολιτισμένος διάλογος, με εξαίρεση κάποιες φωνές μισαλλοδοξίας από την άκρα Δεξιά που νομίζω ότι είναι βαθιά μειοψηφικές“.

Περί ΕΣΥ

Ο Κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης για απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, λέγοντας ότι “ο υπουργός Υγείας έδωσε πολύ σαφείς απαντήσεις για το τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε με τα απογευματινά χειρουργεία, για το πόσο σημασία έχει να υπάρχει μια ενιαία λίστα χειρουργείων. Να ξέρει δηλαδή η διοίκηση των νοσοκομείων ποιος προηγείται ποιανού και να μπορεί να ελέγχει τους γιατρούς ώστε να σιγουρευτούμε ότι η λίστα αυτή τηρείται. Και βέβαια, αυτό το οποίο δεν έχει ειπωθεί επαρκώς είναι ότι το κράτος θα έρθει και θα αγοράσει το ίδιο έναν σημαντικό αριθμό απογευματινών χειρουργείων, ώστε να μπορεί να τα προσφέρει δωρεάν στους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν τις μεγαλύτερες αναμονές. Δηλαδή, ένας συμπολίτης μας ο οποίος μπορεί να περιμένει δύο χρόνια για να κάνει μια αρθροπλαστική ισχίου, αυτό δεν μπορεί να είναι αποδεκτό“.

Θεωρώ ότι είναι μια παρέμβαση η οποία έχει συζητηθεί πάρα πολλά χρόνια και τώρα την υλοποιούμε. Ξέρετε, στην Ελλάδα είμαστε, θα έλεγα, οι πρωταγωνιστές στο να συζητούμε διεξοδικά μεταρρυθμίσεις και ουραγοί τελικά στο να τις υλοποιούμε. Ε, έχει έρθει αυτή η κυβέρνηση να κάνει πράξη αυτά τα οποία λέει και να τολμάει να σπάσει και κάποια αυγά, έτσι ώστε όμως να μπορέσουμε πραγματικά να λύσουμε την ουσία του προβλήματος, που είναι εν προκειμένω -σε κάποια χειρουργεία και σε κάποιες περιοχές της Ελλάδος πολύ πιο έντονα από ό,τι σε κάποιες άλλες- οι πολύ μεγάλες αναμονές“, υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Καμία δημοσίευση για προβολή