Μητσοτάκης από Βρυξέλλες: Ζήτημα κράτους δικαίου η υπόθεση Μπελέρη, η Αλβανία πρέπει να δείξει πρόοδο

Το μήνυμα ότι για την Αθήνα η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά αγγίζει τον πυρήνα των ευρωπαϊκών αρχών έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μήνυμα στα Τίρανα

Έτσι, αναφερόμενος στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων και το μπλόκο της Ελλάδας στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας, ότι, δηλαδή, η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη δεν είναι διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά αφορά στις αρχές του κράτους δικαίου και, αφού ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στην αλβανική δικαιοσύνη, τόνισε ότι στο πλαίσιο της πρόθεσής της να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει η Αλβανία να αποδείξει ότι έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα. Υπογράμμισε, δε, ότι η Αθήνα περιμένει ο Φρέντι Μπελέρης να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας και ότι εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση.

Όσον αφορά στην έκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής έγινε απλώς αναφορά στο θέμα, ωστόσο, τόνισε ότι η έκθεση απηχεί τις ελληνικές θέσεις και είπε πως θεωρεί ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και η Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας που συνυπέγραψαν οι δύο ηγέτες αποτελεί ένα βήμα και έναν «οδικό χάρτη» για τα επόμενα βήματα για τις σχέσεις των δύο χωρών. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν τα πράγματα συνεχιστούν ομαλά να υπάρξει και συζήτηση για τη μοναδική διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα, δηλαδή την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Το βέτο Ορμπάν

Για τη θέμα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του Πολυτετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου ικανοποιούν την Ελλάδα, καθώς περιλαμβάνουν περισσότερα κονδύλια για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για την περίοδο 2014-2020, ωστόσο, υπενθύμισε ότι λόγω του βέτο της Ουγγαρίας δεν στάθηκε εφικτό να ληφθεί απόφαση, η οποία και παραπέμφθηκε σε νέα Σύνοδο Κορυφής, μέσα στον Ιανουάριο. Σημείωσε, δε, ότι η ΕΕ έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα μετανάστευσης, με διοχέτευση περισσότερων πόρων στις χώρες που είναι τα σύνορα της Ένωσης.

Όσον αφορά στο ζήτημα της λήψης αποφάσεων στην ΕΕ – υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρόεδρος, Βίκτορ Ορμπάν, βγήκε από την αίθουσα όταν «πέρναγε» η απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία – ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αποφάσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο λαμβάνονται και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται ομόφωνα, υπενθυμίζοντας ότι η αναθεώρηση του προϋπολογισμού της ΕΕ «κόλλησε» ακριβώς λόγω του βέτο της Ουγγαρίας και λέγοντας ότι για το ορατό μέλλον δεν βλέπει αλλαγή στον τρόπο λήψης αποφάσεων.

Περί Μέσης Ανατολής

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά και τη θετική ψήφο της Ελλάδας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ σε ψήφισμα υπέρ της κατάπαυσης του πυρός, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Αθήνα συνεχίσει να στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τάχθηκε υπέρ ανθρωπιστικών παύσεων στις πολεμικές επιχειρήσεις ώστε να φθάσει βοήθεια στους άμαχους στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ έθεσε και ζήτημα αξιοπιστίας της ΕΕ στην προσπάθεια επανεκκίνησης της διαδικασίας για την ίδρυση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, πάγια θέση της Ελλάδας.

Τέλος, για την ακρίβεια ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 700 εκατ. Ευρώ για την ενίσχυση ιδίως των πιο ευάλωτων νοικοκυριών και σημείωσε ότι τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν μειώσεις τιμών, όπως σε προϊόντα άμεσης ανάγκης ή στα καύσιμα. Όσον αφορά, δε, στα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν νομοθετεί με βάση τις δημοσκοπήσεις και ότι κρίθηκε ότι χρειάζονται πιο τολμηρές αποφάσεις στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Καμία δημοσίευση για προβολή