H Morgan Stanley δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες – Top pick η Alpha Bank

Η Morgan Stanley διατηρεί τις συστάσεις overweight για 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Βank να είναι η κορυφαία επιλογή της

Η Morgan Stanley διατηρεί τις συστάσεις overweight για τρεις από τις τέσσερις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Βank να είναι η κορυφαία επιλογή της από την Ελλάδα και μία από τις 15 κορυφαίες επιλογές της σε παγκόσμιο επίπεδο.

H μετοχή της Alpha Βank είναι στη λίστα Financials’ Finest Global Banks στα top picks μαζί με τις: Banco Bradesco, Bank of Ningbo, CaixaBank, China Minsheng, CTBC Financial, ICICI Bank, ING Groep, JPMorgan Chase, Lloyds Banking, Μ&Τ Bank, Nu Holdings, Region Financial Corp, Sumitomo Mitui και Wells Fargo.

«Η τιμή-στόχος για την Alpha Βank είναι το 1,99 ευρώ με περιθώριο ανόδου 38%, με τη μερισματική απόδοσή της να προβλέπεται στο 3% και τον πολλαπλασιαστή κερδοφορίας στις 5 φορές για το 2024. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με πολλαπλασιαστή εσωτερικής αξίας (P/TBV) στις 0,5 φορές το 2025, τόσο βάσει consensus όσο και βάσει των εκτιμήσεών μας. Ο δείκτης αποδοτικότητας ενσώματων ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται σε 10,4%. Οι διαρθρωτικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιο της τράπεζας θα πρέπει να ‘απαλύνουν’ τα χτυπήματα στα καθαρά έσοδα από τόκους στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι η τράπεζα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα περιθώρια κερδοφορίας σε ένα περιβάλλον μειώσεων των επιτοκίων και είναι η κορυφαία επιλογή μας στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ). Παραμένουμε επίσης υπερεπενδεδυμένοι (overweight) στην Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, δεδομένης της αμυντικής καταθετικής τους βάσης, ενώ για τη μετοχή της Eurobank είμαστε ουδέτεροι», επισημαίνει η τράπεζα.

Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες για την Εθνική Τράπεζα είναι τα 7,50 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή στόχος είναι στα 4,16 ευρώ και οι συστάσεις είναι overweight. Για τη μετοχή της Eurobank, όπου η σύσταση είναι ουδέτερη, η τιμή στόχος είναι τα 1,95 ευρώ.

Οι ελληνικές τράπεζες αποτέλεσαν τις προτιμώμενες επιλογές το 2023 για τη Morgan Stanley εντός των τραπεζών της περιοχής Κεντρικής, Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA). Οι λόγοι:

  • Οι εγχώριες τράπεζες ενισχύονται από τις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές, καθώς οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley εκτιμούν αύξηση του ΑΕΠ της χώρας μας κατά 2,3% το επόμενο έτος και 2,4% το 2025, υπεραποδίδοντας την επόμενη διετία έναντι της Ευρωζώνης,
  • Την ανάπτυξη των δανείων, καθώς η δυναμική θα συνεχιστεί υποστηριζόμενη από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης RRF, την ανάκαμψη των επενδύσεων και τα ισχυρά μεγέθη της οικονομίας, οδηγώντας την ετήσια μέση αύξηση των καθαρών χορηγήσεων κατά 6% κατά μέσο όρο την διετία 2023 – 2025,
  • Την άνοδο των καθαρών εσόδων από τόκους αναμένεται να είναι αργή την επόμενη χρονιά, καθώς αρχίζει ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων, αλλά η βάση είναι υψηλότερη, δεδομένου του σταθερού περιθωρίου κέρδους και την επέκταση λόγω των χαμηλών beta καταθέσεων,
  • Τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης έκθεσης στους ισολογισμούς τους που είναι πλέον σε μονοψήφια επίπεδα για όλες τις τράπεζες, με την ποιότητα του ενεργητικού να διατηρείται ανθεκτική.

Fitch: Αναβάθμισε το outlook των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών

Υπενθυνμίζεται πως την Πέμπτη (14/12), ο οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε σε θετικό το outlook της Eurobank, της Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank.

Η Fitch διατήρησε την αξιολόγηση της Eurobank σε ΒΒ, της Alpha Bank σε ΒΒ-, της Πειραιώς σε ΒΒ- και της Εθνικής Τράπεζας σε ΒΒ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η Fitch αναφέρει ότι η αναβάθμιση του outlook αντανακλά την εκτίμηση ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα θα ωφελήσει το λειτουργικό περιβάλλον των τραπεζών, βελτιώνοντας το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα και βοηθώντας τις τράπεζες να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών χωρίς να επιδεινώσουν το προφίλ κινδύνου τους.

Σε συνδυασμό με τη σταθερή βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και τις ισχυρές επιδόσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, αυτό θα οδηγήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος, τονίζει η Fitch. Ένα πιο ευνοϊκό λειτουργικό περιβάλλον στηρίζει τη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών, την ανθεκτικότητα της κερδοφορίας τους και τη δημιουργία κεφαλαίου, προσθέτει ο οίκος αξιολόγησης.

Η Fitch σημειώνει επίσης ότι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας μειώνει παράλληλα τα ρίσκα από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών κρατικών ομολόγων των τραπεζών.

Τέλος, η αναβάθμιση της αξιολόγησης του ελληνικού αξιόχρεου αναμένεται να οδηγήσει σε πιο εύκολη και λιγότερο ακριβή πρόσβαση στην αγορά χρέους για τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, υπογραμμίζει η Fitch.

Καμία δημοσίευση για προβολή