Μητσοτάκης: Ενσωμάτωση μεταναστών στην Ελλάδα με μέτρο τις ανάγκες της οικονομίας και τις κοινωνικές ευαισθησίες

"Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση, είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το να υποδεχθούμε ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία, γιατί όχι σε βάθος χρόνου να κάνουν τη ζωή τους μόνιμα εδώ."

Ζήτημα που θα κρίνει την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισε τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εκδήλωση με θέμα “Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης” που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρουσία του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά και της επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ίλβα Γιόχανσον.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε πως απαιτείται συμπόρευση ως Ευρωπαϊκή λύση απέναντι στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, ενώ δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει την πρόοδο που επετεύχθη τα τελευταία έτη σε επίπεδο Ευρωπαϊκών θεσμών, χαρακτηρίζοντας πολύ σημαντική τομή το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Κατά τον ίδιο, πρώτη προτεραιότητα πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης πρέπει να είναι η εξάρθρωση κυκλωμάτων διακινητών λαθρομεταναστών.

Συγκρίνοντας την κατάσταση που επικρατούσε μεταναστευτικά σε Ελληνικά νησιά το 2019, με το σήμερα, ο πρωθυπουργός έκρινε πως πλέον η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, για να τονίσει πως “το 2023 διαχειριστήκαμε καλύτερα από πολλούς εταίρους μας τις μεταναστευτικές ροές”.

Όπως ανέφερε ο κ.Μητσοτάκης, “το μεταναστευτικό δεν είναι απαραίτητα ένα πεδίο διχασμού”, ενώ τόνισε πως η ορθή αντιμετώπισή του “μπορεί να συμβάλλει και στην ανάπτυξη του τόπου, αρκεί να έχουμε μια συνετή πολιτική” που να στηρίζεται στους ακόλουθους δύο βασικούς πυλώνες:

– Την καταπολέμηση παράνομης διακίνησης ανθρώπινων ζωών, προστατεύοντας τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
– Τη διαμόρφωση νόμιμων εναλλακτικών λελογισμένης μετανάστευσης που θα αντιμετωπίζουν στην πράξη και τα κενά που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, με σαφείς προϋποθέσεις, σύμφωνα με τις ανάγκες της οικονομίας και τις ευαισθησίες της κοινωνίας.

“Μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτήν την ισορροπία, μπορεί η Ελλάδα να γίνει πρωταγωνίστρια” τόνισε ο ίδιος, για να επισημάνει πως “έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε”. Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε την οργάνωση του συντονισμού της νόμιμης μετανάστευσης, κάνοντας λόγο για μια σύνθετη διαδικασία που συνδέεται τόσο με Ευρωπαϊκές ενταξιακές πολιτικές, όσο και με εθνικές λειτουργίες ενσωμάτωσης.

“Να μην φοβόμαστε τη λέξη ενσωμάτωση, είμαστε μια ανοιχτή κοινωνία που έχουμε αποδείξει στο παρελθόν, ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε από το να υποδεχθούμε ανθρώπους που θέλουν να ενταχθούν στην Ελληνική κοινωνία, γιατί όχι σε βάθος χρόνου να κάνουν τη ζωή τους μόνιμα εδώ” ανέφερε και πρόσθεσε: “Έχουμε παραδείγματα δεύτερης γενιάς οικονομικών μεταναστών με πολύ επιτυχημένη ενσωμάτωση στην κοινωνία”.

Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε πως “Είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης. Η πατρίδα μας τάχθηκε από τη συγκυρία να υπηρετήσει μια Ευρωπαϊκή αποστολή… Βαδίζοντας προς τις Ευρωεκλογές, όσοι αγαπούμε την Ευρώπη καλούμαστε να αποδείξουμε, ότι μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, κλείνοντας την πόρτα στην παρανομία και ανοίγοντας το παράθυρο στη συνεργασία με βάση τη σύγχρονη πραγματικότητα, αλλά με πυξίδα μας το μέτρο”.

Καμία δημοσίευση για προβολή