Μητσοτάκης για μεταναστευτικό: Οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης σκοπιμοτήτων

Με μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσης συνόδευση ο πρωθυπουργός την ομιλία του σε εκδήλωση για τα τρία χρόνια από την ίδρυση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφερόμενος αναλυτικά στην μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και καρφώνοντας» το ρόλο της Τουρκίας στο ζήτημα.

«Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης»

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «υπάρχουν πολλά πεδία που να δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει στο αύριο και ειδικά στο μεταναστευτικό όπου άλλαξαν όλα. Το χάος διαδέχθηκε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου», προσθέτοντας ότι «θωρακίσαμε τα σύνορα στον Έβρο και αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου ενώ τα αίσχη της Μόριας και της Ειδομένης έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» και υπογραμμίζοντας ότι «μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα».

Τα στοιχεία

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι:

  • το 2022 μπήκαν στην Ελλάδα 17.000 ενώ το 2015 πάνω από 900.000
  • το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα, πέρσι ήταν το 5%
  • ταυτόχρονα «ανέπνευσαν τα νησιά μας. 40.000 βρισκόντουσαν στα νησιά του Αιγαίου το 2019 και τώρα είναι μόλις 5.000» και ότι
  • «υποχώρησε ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές. Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000 που είναι σε κλειστές δομές που και αυτές μειώνονται καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες».

«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορα στις μεταναστευτικές ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Γι’ αυτό επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα. Κάντε σύγκριση της αθλιότητας του καταυλισμού στη Σάμο που είχε σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 1.000 και έφτασε να φιλοξενεί 7.000 με τη σύγχρονη δομή που δημιουργήθηκε με ευρωπαϊκούς πόρους» τόνισε.

Προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η αυστηρή και δίκαιη προστασία των συνόρων προστατεύει τις ανθρώπινες ζωές», σημειώνοντας με νόημα ότι «την ίδια ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία εμείς υψώσαμε το χέρι για να φιλοξενήσουμε γυναίκες από το Αφγανιστάν για να τις προστατεύσουμε από τους Ταλιμπάν. Όπως φιλοξενήσαμε και εκατοντάδες πρόσφυγες από τον πόλεμο στην Ουκρανία». Όσον αφορά δε στο θέμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας, είπε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος πρέπει να είναι πανευρωπαϊκή «αν και έχουν γίνει βήματα».

Αιχμές για την Τουρκία

Σε μια περίοδο διεθνούς αστάθειας το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε στοίχημα διαρκείας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε με ειδική αναφορά στην Τουρκία λέγοντας ότι «δυστυχώς οι εξ ανατολών γείτονές μας συχνά μετατρέπουν τον ανθρώπινο πόνο σε μοχλό εξυπηρέτησης εθνικών και πολιτικών σκοπιμοτήτων. Οι σαφείς αποφάσεις της ΕΕ αποδυναμώνονται όταν δεν εφαρμόζονται. Η Άγκυρα οφείλει να τηρεί τα συμφωνηθέντα και να συμμορφωθεί με την κοινή δήλωση με την ΕΕ του 2016. Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για το μεταναστευτικό».

Το θέμα των ΜΚΟ

«Πρέπει να δούμε τον ρόλο ΜΚΟ που δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Στο εθνικό μητρώο εγκρίθηκαν 81 ΜΚΟ αλλά απορρίφθηκαν αρκετές. Πρέπει να αποκαλύπτονται όσοι επωφελούνται με ύποπτα παιχνίδια σε τόσο λεπτά ζητήματα. Είναι κάτι που αποκαλύφθηκε πρόσφατα όταν κάποιοι έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος. Ένα ψέμα που διήρκεσε επί εβδομάδες που αποδείχθηκε προπαγάνδα με ανύπαρκτη τη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού» επισήμανε προσθέτοντας ότι «αν και διεθνή μέσα ενημέρωσης βρήκαν έστω και αργά το θάρρος να ανασκευάσουν τα ρεπορτάζ τους κάποιοι στην πατρίδα μας δεν είχαν το σθένος να ζητήσουν μια απλή συγγνώμη αφού διέσυραν τη χώρα με fake news».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή