Μητσοτάκης – Μόντι: Αναβαθμίζεται σε στρατηγική η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία. Συνεργασία στην άμυνα και διπλασιασμός του εμπορίου

Η Ελλάδα αποτελεί τη δυναμική ανατολική πύλη της Ευρώπης, και μια τεράστια ευκαιρία για την Ινδία, ως η χώρα της ηπειρωτικής Ευρώπης που είναι πιο κοντά στην μεγάλη αυτή οικονομική υπερδύναμη, ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Πρώτος στόχος – όπως είπε ο πρωθυπουργός – είναι να διπλασιάσουμε, μέσα στην επόμενη τετραετία το διμερές εμπόριο με την Ινδία, το οποίο έχει σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η σχέση της Ελλάδας με την Ινδία μετατρέπεται σε στρατηγικής σημασίας σχέση, υιοθετώντας αμφότερες οι κυβερνήσεις μια κοινή δήλωση «να πορευτούμε ως συνοδοιπόροι απέναντι στα στοιχήματα του αύριο από τη μία πλευρά, δρώντας από κοινού σε μέτωπα που έχουν να κάνουν με την διπλωματία και την ασφάλεια».

“Aσιατικός γίγαντας” η Ινδία

Ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε την πρόσκληση να επισκεφθεί την Ινδία και εξήρε το ρόλο της σημαντικής αυτής χώρας την οποία αποκάλεσε “ασιατικό γίγαντα” ενώ τόνισε ότι συζητήθηκε μια ευρεία γκάμα θεμάτων από την οικονομία και την άμυνα ως τον πολιτισμό και τον τουρισμό, από τη συνεργασία στον αγροτικό τομέα μετά την υπογραφή χθες και του σχετικού μνημονίου, μέχρι την από κοινού άμυνα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

«Συμφωνήσαμε ότι συμπλέουμε απόλυτα στο στόχο της διατήρησης της θαλάσσιας ασφάλειας, στην προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -πεδίο κρίσιμο αν λάβουμε υπόψη κοινά δεδομένα που απασχολούν τόσο την Ανατολική Μεσόγειο όσο και τον Ινδοειρηνικό Ωκεανό» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, προσέθεσε ότι εντατικοποιώντας τις διακρατικές οικονομικές επαφές, όπως αυτές μεταξύ ελληνικών και ινδικών επιχειρήσεων και φορέων, αποκτά μεγάλη σημασία η ύπαρξη μιας απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδος, ενώ τόνισε ότι παρουσιάζονται μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας σε πεδία όπως ο τουρισμός, η οικονομική συνεργασία, και σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, τα φάρμακα, και ο τομέας της τεχνολογίας.

Ν. Μόντι: Να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία

Από την πλευρά του, ο Ναρέντρα Μόντι εκ μέρους του λαού της Ινδίας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις απώλειες ανθρωπίνων ζώων στις πυρκαγιές στην Ελλάδα. «Ελλάδα και Ινδία είναι φυσιολογικό να έχουν φιλική σχέση. Έχουν πανάρχαιες σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές. Η βάση των σχέσεών μας είναι δυνατή και πανάρχαια» ανέφερε.
Ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι έχουν συνέργεια σε μία σειρά από θέματα.

«Ως φίλοι αντιλαμβανόμαστε και σεβόμαστε ο ένας τα αισθήματα του άλλου. Σήμερα αποφασίσαμε να αναβαθμίσουμε την σχέση μας σε στρατηγική. Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην άμυνα, στην ασφάλεια, στις υποδομές, στην παιδεία. Στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε και τις στρατιωτικές σχέσεις και τις αμυντικές μας βιομηχανίες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030

Ο κ. Μόντι τόνισε πως υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για το διπλασιασμό του διμερούς εμπορίου μέχρι το 2030. «Μπορούμε να ανυψώσουμε την οικονομική και βιομηχανική μας συνεργασία», συμπλήρωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας σημείωσε πως σύντομα θα υπογραφεί συμφωνία κινητικότητας και μετανάστευσης. «Θα προωθήσουμε τον πολιτισμό και τις μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα», συνέχισε ενώ είπε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις εμπορικές συμφωνίες της Ινδίες.

«Είμαι ευγνώμων προς τον πρωθυπουργό για τις ευχές του και γιατί ενθαρρύνει την προεδρία της Ινδίας στο G20», επισήμανε ο κ. Μόντι.

«Και οι δύο χώρες έχουν κάνει σημαντικές συνεισφορές στο χώρο της Δημοκρατίας. Για μία ακόμη φορά θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό και το λαό της Ελλάδας για τη θερμή φιλοξενία σε αυτή την όμορφη και ιστορική πόλη, στην Αθήνα», ανέφερε ο Ινδός Πρωθυπουργός.

Καμία δημοσίευση για προβολή