Μητσοτάκης: Οι ίσες ευκαιρίες στην εργασία για όλους βρίσκονται στον πυρήνα μιας δίκαιης κοινωνίας. Οι έντεκα δράσεις που αλλάζουν το τοπίο

Ίσες ευκαιρίες στην εργασία : Οι έντεκα δράσεις που αλλάζουν το τοπίο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε συζήτηση στο πλαίσιο του Συνεδρίου «Ίσες Ευκαιρίες στην  Εργασία», που διοργάνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ). Στις παρεμβάσεις του ανάμεσα στ’ άλλα υπογράμμισε:

Ίσες ευκαιρίες για όλους

“Κάνουμε πραγματικά βήματα προς μία κοινωνία δικαιοσύνης που τελικά είναι μία κοινωνία ισότητας στην ευκαιρία. Θέλουμε όλοι να έχουν τις ίδιες δυνατότητες να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους και οποιαδήποτε κατάσταση, είτε κληρονομική, είτε επίκτητη, να μην είναι ένα πρόσθετο εμπόδιο για την υλοποίηση αυτών των φιλοδοξιών τους. Αυτός είναι ο στόχος μας. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμα προφανώς σε αυτήν την κατεύθυνση, αλλά είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος γιατί υπάρχει μία νέα γενιά, για την οποία όλα αυτά τα οποία συζητάμε σε επίπεδο προκαταλήψεων είναι αυτονόητα. Άρα δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ιδιαίτερα στερεότυπα.

Εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία

Οσο σημαντικές κι αν είναι οι εθνικές πολιτικές -και νομίζω ότι υπάρχει μία αναγνώριση από το αναπηρικό κίνημα ότι για πρώτη φορά έχουμε κατ’ αρχάς μία εθνική στρατηγική για τα άτομα με αναπηρία με πάρα πολλές επιμέρους δράσεις και με έναν συντονισμό που εμπλέκει πολλά Υπουργεία- άλλο τόσο σημαντική είναι και η κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αυτοοργάνωσης των  ενδιαφερόμενων.

Θα αποτελέσει μία κατάκτηση για το Παραολυμπιακό κίνημα η δημιουργία του Παραολυμπιακού κέντρου στη Ραφήνα, όπου για πρώτη φορά θα μπορέσει να έχει συγκεντρωμένες αθλητικές υποδομές. Υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 36 εκατ..

Ο Προσωπικός Βοηθός είναι μια από τις μεγάλες τομές που υιοθετήσαμε. Βοηθάει και το άτομο με αναπηρία,  αλλά και την οικογένειά του, ώστε να μην ξυπνάει και να κοιμάται σκεπτόμενη πως θα το υποστηρίξει.

Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της  στρατηγικής για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+

Η Ελλάδα αλλάζει σημαντικά στο ζήτημα των προκαταλήψεων. Οι συμβολισμοί έχουν εξαιρετικά μεγάλη σημασία, όπως και η δυνατότητα να συζητάμε δημόσια για θέματα τα οποία πριν από κάποια χρόνια εθεωρούντο τελείως ταμπού. Έχουμε πια μια εθνική στρατηγική για τα άτομα ΛΟΑΤΚΙ+. Έχουμε προχωρήσει και στην υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων, ώστε να μπορούμε αυτήν την στρατηγική να την υλοποιήσουμε στην πράξη, να μην είναι απλά ένα κείμενο αρχών και θέσεων. Μου είχε φανεί αδιανόητο όταν μου είχε επισημανθεί ότι ένας ομοφυλόφιλος δεν μπορεί να δώσει αίμα.

Να πηγαίνουν όλα τα παιδιά Ρομά στο σχολείο

Έχουμε μία εθνική στρατηγική, την υλοποιούμε με προσήλωση. Δεν είναι εύκολο ζήτημα. Πολλές άλλες χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχα προβλήματα ως προς την ένταξη των Ρομά στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή. Το πρώτο στοιχείο είναι το σχολείο και εκεί θα είμαστε πολύ αυστηροί. Πρέπει τα παιδιά να πηγαίνουν σχολείο. Αν δεν πάνε σχολείο δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε καμία επιδοματική πολιτική. Είναι η μία απαράβατη προϋπόθεση την οποία θέτουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στη νέα γενιά, περισσότερες ευκαιρίες.

Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας

Οι μισθοί στην Πατρίδα μας είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό χαμηλοί. Η οικονομική επιβάρυνση για την απόκτηση παιδιού είναι πρόβλημα. Η δική μας Κυβέρνηση ήταν αυτή που έδωσε 2.000 ευρώ στη γέννα κάθε νέου παιδιού, ώστε να υπάρχει μια μικρή οικονομική ασφάλεια για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα έξοδα γέννας. Η στήριξη συνεχίζεται με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τις «Νταντάδες της Γειτονιάς», η επέκταση του  ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30, το πρόγραμμα με το οποίο χρηματοδοτούνται  120 επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν χώρους δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών”.

Έντεκα δράσεις για ίσες ευκαιρίες στην εργασία

Όπωε είναι γνωστό, η Κυβέρνηση υλοποιεί σειρά δράσεων με στόχο τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία. Ήδη με τις δράσεις που υλοποιήθηκαν μέχρι σήμερα, η Παγκόσμια Τράπεζας έχει εντάξει την Ελλάδα στην ομάδα των 12 χωρών στον κόσμο με πλήρη νομική ισότητα ανδρών – γυναικών. Είναι ανήθικο και βαθιά άδικο κάποιοι συνάνθρωποί μας να υφίστανται διακρίσεις λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους ή αυτών που πιστεύουν, επισήμανε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης και υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για την διασφάλιση ισότητας ευκαιριών θα ενταθεί περαιτέρω με συγκεκριμένες δράσεις που περιλαμβάνουν:

1.Δημιουργία 50.000 νέων θέσεων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και 9.000 θέσεων σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης.

2.Δημιουργία δομών φροντίδας για βρέφη και νήπια σε 120 μεγάλες επιχειρήσεις.

3.Επέκταση του ολοήμερου σχολείου μέχρι τις 17:30.

4.Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς» για την πιστοποιημένη φροντίδα και φύλαξη βρεφών και νηπίων ως 2,5 ετών, σε 32 Δήμους όπου δεν υπάρχει πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών.

5.Τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 74.000 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας.

6.Τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το νέο ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους που διαχειρίζεται η ΔΥΠΑ για νέες θέσεις εργασίας για νέους, γυναίκες και άτομα με αναπηρία.

7.Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την ισότητα και τη διαφορετικότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

8. Την Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά 2021-2030.

9. Την Κάρτα Αναπηρίας που θα βοηθήσει τους ευάλωτους πολίτες στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.

10.Τον Προσωπικό Βοηθό, που αποτελεί πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος και θα εφαρμοστεί σε πρώτη φάση για 1.000 άτομα με αναπηρία.

11.Την υποστηριζόμενη απασχόληση.

Καμία δημοσίευση για προβολή