Μητσοτάκης στο Bloomberg: “Άφησα πίσω μου το συμβάν” με τον Σούνακ – Μακρά η παράδοση στις σχέσεις Ελλάδος – Βρετανίας

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική οικονομία, στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδος του Ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά και στο ότι εγχώρια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική και αναπτύσσεται.

Κυριάκος Μητσοτάκης

Την πρόθεσή του να μη δοθεί περαιτέρω συνέχεια στο ζήτημα που ανέκυψε με την ακύρωση από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ρίσι Σούνακ, επίσημης προγραμματισμένης συνάντησης εργασίας τους στο Λονδίνο, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ντουμπάι σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, όπου βρίσκεται για τη συμμετοχή του στην 28η Διάσκεψη το Κλίμα COP28.

Στη συνέντευξη, ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελληνική οικονομία, στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδος του Ελληνικού αξιόχρεου από τους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, αλλά και στη διαπίστωση, ότι η εγχώρια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική και αναπτύσσεται. Αναφορικά με την πορεία του τουρισμού, ο ίδιος τόνισε πως στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Στον απόηχο του “συμβάντος” με τον κ.Σούνακ

Αναφορικά με τον κ.Σούνακ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να διατηρήσει μια καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. “Άφησα πίσω μου αυτό το συμβάν”, είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει πως δεν έχει μιλήσει με τον Βρετανό πρωθυπουργό μετά το ζήτημα που ανέκυψε και πως δεν επιθυμεί να δώσει υπερβολική σημασία στο συμβάν. Όπως ανέφερε, δεν επιθυμεί να μιλήσει για ένα θέμα που αφορά στην εγχώρια πολιτική σκηνή της Βρετανίας – που διανύει προεκλογική περίοδο – ενώ υπενθύμισε πως οι σχέσεις της Ελλάδος-Βρετανίας έχουν μακρά παράδοση.

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης με κοινωνική ευαισθησία: “Έχουν εγκριθεί σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, σκοπός είναι να μην επιβαρύνουμε αυτός που έχουν ήδη επιβαρυνθεί, και γι’ αυτό φροντίζουμε να χρησιμοποιήσουμε την ανάπτυξη, για να ελαφρύνουμε τους αδύναμους”.

“Πάρα πολλά θα είναι τα ωφελήματα από την πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα, σκοπός μας είναι να αυξήσουμε τις ΑΠΕ για να μειώσουμε το κόστος στην χώρα μας“, είπε για την προσαρμογή της Ελληνικής οικονομίας στην κλιματική αλλαγή, ενώ αναφερόμενος στις γεωπολιτικές προκλήσεις των καιρών μας, ο κ.Μητσοτάκης “έδειξε” προς την κατεύθυνση της Ε.Ε.. “Η Ε.Ε. μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Εμείς είμαστε στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής, αλλά δεν μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας μόνοι μας. Στη ναυτιλία είμαστε οι ηγέτες και σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να υπονομεύσουμε την ανάπτυξη του κλάδου. Σκοπός μας αλλά και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε είναι να δώσουμε τα σωστά κίνητρα και να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία.”.

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει πώς είναι δυνατόν η Ελλάδα να διακηρύττει πως επιθυμεί να καταστεί καθαρός εξαγωγέας “πράσινης” ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή πραγματοποιεί έρευνες σε πιθανά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Όπως απήντησε, “Θέλουμε να αυξήσουμε τη δυναμικότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας, να αυξήσουμε την παραγωγή, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Βοηθάμε γειτονικές χώρες να καλύψουν τους στόχους τους. Μέσω της Βόρειας Ελλάδος επιθυμούμε να βοηθήσουμε στη διασφάλιση ενεργειακής ασφάλειας για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Σκοπός είναι να επιτύχουμε στις προκλήσεις αλλά και στους στόχους μας.”.

Καμία δημοσίευση για προβολή