Μητσοτάκης στον ΣΕΒ: «Δεν θα μπορέσουμε να ευημερήσουμε ως κοινωνία αν δεν έχουμε κοινωνική συνοχή»

Μητσοτάκης

Διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αύξηση μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επέκταση των ΑΠΕ, νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας: αυτές είναι grosso modo μερικές από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, όπως τις περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συζήτηση που είχε με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στο πλαίσιο της Γ.Σ. του Συνδέσμου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μια ανάπτυξη που πρέπει να έχει ουσιαστικά και έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μη διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά αντίθετα αυτές να μικραίνουν. Το ζητούμενο είναι πώς θα μπορούμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους, χωρίς να επαναλαμβάνουμε λάθη του παρελθόντος και όντας προσαρμοσμένοι σε ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από την Ευρώπη και τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες».

Στους νικητές της πράσινης μετάβασης.

Η ανάπτυξη πρέπει να δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας και σε σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Θα δίνει έμφαση στην ανθεκτικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και δεν θα αγνοεί τις τεράστιες αλλαγές που συντελούνται στην τεχνητή νοημοσύνη». «Πρέπει να είμαστε προσαρμοσμένοι σ’ ένα νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως αυτό καθορίζεται από τους κανόνες της ΕΕ. Μια χώρα με υψηλό χρέος πρέπει να έχει στο μυαλό της τη δημοσιονομική πειθαρχία. Αυτό είναι το πλαίσιο και εκεί κατευθύνονται οι πρωτοβουλίες μας», τόνισε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θα είναι στους νικητές της πράσινης μετάβασης. «Η χώρα είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη αιολικών και φωτοβολταϊκών. Σε συνδυασμό με τα υδροηλεκτρικά καταφέρνουμε να έχουμε μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ». Εξήγησε ότι τα έργα σε ό,τι αφορά τις μπαταρίες δεν αρκούν για να λύσουν προβλήματα και γι’ αυτό η χώρα στηρίζει μεγάλα έργα αντλιοταμίευσης αλλά και έργα διασύνδεσης. Τα δίκτυα έχουν μεγάλη σημασία, τόνισε.

«Πήγαμε καλά στο σκέλος της εξοικονόμησης ενέργειας, πετύχαμε μείωση 7% έναντι 3,5% στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Παραδέχτηκε ότι ως Ευρώπη «έχουμε ένα δομικό πρόβλημα, δεν έχουμε δείξει διάθεση να κάνουμε κινήσεις όπως αυτές που κάνουν οι ΗΠΑ και η Κίνα. Υπάρχει κίνδυνος να ξεχειλώσουν οι κρατικές επιδοτήσεις και έτσι χώρες όπως η Γερμανία, που έχουν δημοσιονομικό χώρο, να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην αγορά στηρίζοντας τις εταιρείες τους».

«Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί»

Ο κ. Παπαλεξόπουλος επισήμανε ότι η Γερμανία και αρκετές χώρες στηρίζουν τις εταιρείες τους. «Κατανοώ τον περιορισμένο δημοσιονομικό χώρο που έχουμε, αλλά στα κρίσιμα αυτά χρόνια πρέπει να δει κανείς πως θα στηρίξει τις επιχειρήσεις του, δεδομένου ότι σήμερα το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη είναι 2,5 φορές υψηλότερο απ’ αυτό στις ΗΠΑ». Απαντώντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «νομίζω ότι πέρυσι καταφέραμε να στηρίξουμε με έξυπνο τρόπο και με τη φορολόγηση των υπερκερδών. […] Η χώρα δαπάνησε 7 δισ. ευρώ σε εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022. Αν καταφέρουμε ως Ευρώπη να λύσουμε το πρόβλημα των δικτύων η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας την επόμενη πενταετία».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι «οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι γνωστοί και σε μεγάλο βαθμό αδιαπραγμάτευτοι». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση έχει δώσει σημαντικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με σκοπό τη μεγέθυνσή τους», εξέφρασε τη διαπίστωση ότι «ο κλάδος της τεχνολογίας μας έχει εκπλήξει πολύ ευχάριστα» και υποστήριξε πως «η μικρή επιχειρηματικότητα μπορεί κάλλιστα να συνυπάρξει με την μεγάλη, όπως για παράδειγμα, στον τουρισμό». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε σημαντικά τις ασφαλιστικές εισφορές και κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης και ζήτησε από κοινού Πολιτεία και επιχειρήσεις «να βάλουμε πλάτη».

Εφικτά τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα της πρόσθετης επιβάρυνσης στο μη μισθολογικό κόστος και χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο αύξησης του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ σε βάθος τετραετίας. Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό νόμο, είπε ότι «έχει συγκεκριμένα όρια από την Ευρώπη ως προς το ύψος των επενδύσεων που μπορούμε να στηρίξουμε. Οι πόροι έχουν κατευθυνθεί στη μεσαία ραχοκοκαλιά της ελληνικής επιχειρηματικότητας». Εστίασε σε μια σειρά μικρών επιχειρήσεων «που θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες, όμως είναι έξω από πλαίσιο χρηματοδότησης τραπεζών. Ενθαρρύνουμε τις τράπεζες να κοιτάξουν και αυτές τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το τίμημα της επιτυχίας και της προόδου της χώρας είναι να συζητά σήμερα για ελλείψεις στο εργατικό δυναμικό. Δεν υπάρχει μαγική λύση στο πρόβλημα της αναντιστοιχίας του τι ζητά και τι προσφέρει η αγορά εργασίας». Έδωσε έμφαση στην «επιστροφή νέων ανθρώπων που έφυγαν στο εξωτερικό και για πρώτη φορά βλέπουν ότι υπάρχουν δουλειές που τους καλύπτουν». Μεγάλη σημασία, όπως είπε, δίνεται στη δυνατότητα να δουλεύουν οι συνταξιούχοι με τον πρόσφατο νόμο, ενώ για μια σειρά από εργασίες στην αγροτική παραγωγή, τις κατασκευές και την ανειδίκευτη εργασία στη βιομηχανία, τόνισε ότι γίνονται «οργανωμένες συμφωνίες με άλλες χώρες για να φέρουμε εργαζόμενους και να καλύψουμε τις ανάγκες μας».

Πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου «αυτό που αποκαλούμε επιτελικό κράτος. Είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να λύνουμε προβλήματα και να στηρίζουν την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη. Είναι τεράστια κατάκτηση στη λειτουργία του κράτους». Ειδική αναφορά έκανε στην τεχνητή νοημοσύνη και τα εργαλεία που μπορεί να προσφέρει και στο κράτος και προανήγγειλε τη δημιουργία μιας Επιτροπής που θα συμβουλεύει το πρωθυπουργικό γραφείο. «Υπάρχουν ευκαιρίες, προκλήσεις και κίνδυνοι. Απαιτείται συγκροτημένη στρατηγική», σημείωσε.

Από τους πολύ φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους του ΣΕΒ, όπως είπε, είναι τα ζητήματα των μισθών και της κοινωνικής συνοχής. «Δεν θα μπορέσουμε να ευημερήσουμε ως κοινωνία αν δεν αντιμετωπίσουμε την κοινωνική συνοχή και δεν στρέψουμε το βλέμμα μας σε αυτούς που αισθάνονται ότι δεν ωφελούνται από την ανάπτυξη της χώρας. Οι πολιτικές μας θα έχουν σαφές κοινωνικό πρόσημο». Η βούληση της κυβέρνησης, όπως υπογράμμισε, «και η δική μου προσωπικά είναι να τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα. Γνωρίζω ότι πολλές φορές ιστορικά οι δεύτερες τετραετίες κυβερνήσεων ήταν τετραετίες εφησυχασμού, όμως δεν έχω την πρόθεση να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο. Σκοπεύω να τιμήσω στο ακέραιο την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα τηρήσω τις δεσμεύσεις μας».

Καμία δημοσίευση για προβολή