«Μπαράζ» πλειστηριασμών το 2019 – 40.000 φέτος, 100.000 έως το 2021. Οι τράπεζες χτυπούν και «πρώτες κατοικίες». Τα πάντα για τη «ρευστότητα του συστήματος»

 

Τρόπους να βγαίνουν γρηγορότερα «στο σφυρί» τα κατασχεμένα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, ψάχνουν οι Τράπεζες, με στόχο 100.000 πλειστηριασμούς στην τριετία έως το 2021 και 40.000 μόνο για φέτος.

 Οι διαδικασίες έχουν ενταθεί, οι αντιστάσεις έχουν καμφθεί και το 2019 οι τράπεζες σχεδιάζουν και πολλούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. Αυτή η δυνατότητα υπάρχει για τις τράπεζες, από τη στιγμή που ο νέος νόμος αναμένεται να αφήσει χιλιάδες πρώτες κατοικίες εκτός προστασίας.

Μέσα στα χρόνια των μνημονίων, ήταν χιλιάδες τα καταγγελμένα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, με αποτέλεσμα, με την ολοκλήρωση της νομικής διαδικασίας, οι τράπεζες να συσσωρεύσουν μεγάλο αριθμό ακινήτων.

Περιουσία, που έχει σημαντικό κόστος για τα τραπεζικά ιδρύματα, ενώ η διαχείρισή της μέσα στην υποβαθμισμένη ελληνική αγορά, δεν αποφέρει μεγάλα κέρδη. Το σύστημα, σε συνεννόηση με τους θεσμούς και την Τράπεζα της Ελλάδος, αναζήτησε  λύσεις για την γρήγορη απεμπλοκή των τραπεζών. Η λύση ήταν η ιστοσελίδα eauction.gr των συμβολαιογράφων, ώστε να ολοκληρώνονται ταχύτερα οι διαδικασίες.  Οι θεσμοί είχαν ασκήσει σημαντικές πιέσεις, να βρεθεί λύση που να αποκλείει την παρουσία των διάφορων συλλογικοτήτων που με τη βία προσπαθούσαν να «μπλοκάρουν» τη διαδικασία.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις συμβολαιογραφικές πράξεις του 2017, όπου την πρωτιά καταλαμβάνουν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Το 2017 καταγράφηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 97,6% στις καταθέσεις κατασχετηρίων εκθέσεων σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα 4.520 πράξεις το 2017 έναντι μόλις 2.288 το 2016.  Δεύτεροι ήταν οι πλειστηριασμοί με αύξηση 63,8% και άνοδο στις 1.186 πράξεις το 2017, από τις 724 πράξεις του 2016.

Παρά την αύξηση των προηγούμενων ετών, οι πιέσεις συνεχίζονται για περισσότερους και γρηγορότερους πλειστηριασμούς. Για αυτόν τον λόγο, δημιουργήθηκε η νέα πλατφόρμα πλειστηριασμών «www.landea.gr». Η ιστοσελίδα που ενεργοποιήθηκε πριν μόλις λίγες ημέρες, έχει ενσωματώσει στη λειτουργία της διδάγματα από άλλες εμπορικές ιστοσελίδες και αναμένεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην πλατφόρμα eauction, που αν και πλήρης, είναι κάπως δύσχρηστη.

 Τώρα, ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει άμεση πληροφόρηση με πλήρη στοιχεία και εικόνα των πλειστηριαζόμενων ακινήτων. Σύμφωνα με γνώστες των εξελίξεων, οι θεσμοί και περισσότερο η ΕΚΤ είχε αποφασίσει ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction.gr και να γίνει πιο πλήρης και φιλική προς τους επενδυτές. Η εντολή είναι «πουλήστε» για να μειωθούν τα έξοδα και να ενισχυθεί η ρευστότητα του συστήματος.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή