Να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων στη Λιβύη θέλει η ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών από τις Βρυξέλλες όπου και συνεδρίασαν αποφάσισαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις λιβυκές ακτές θέτοντας την προϋπόθεση αυτή η κίνηση να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο διευκρίνισε πως «Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει».

Νωρίτερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας είχε δηλώσει επίσης πως οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν σε μια νέα αποστολή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη.

Η απόφαση περιλαμβάνει μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες ότι η παρουσία ευρωπαϊκών πλοίων στη Μεσόγειο θα είναι ένας παράγοντας που θα αυξήσει τις προσπάθειες των επίδοξων μεταναστών να φθάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Λιβύη.

Όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης από τη Λιβύη προς την Ιταλία, καθώς και η υπόσχεση να ανασταλούν οι ναυτικές επιχειρήσεις, αν υπάρξει σημαντική αύξηση των αποπειρών μεταναστών να διαπλεύσουν τη Μεσόγειο.

 

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ 

Καμία δημοσίευση για προβολή