Νάγκελ (ΕΚΤ): Η μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο φαίνεται ολοένα και πιο πιθανή, αλλά με κάποιες επιφυλάξεις

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, Joachim Nagel, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια μείωση επιτοκίων φαίνεται όλο και πιο πιθανή για τον Ιούνιο

Ο υπεύθυνος χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Joachim Nagel, δήλωσε την Τετάρτη ότι μια μείωση επιτοκίων φαίνεται όλο και πιο πιθανή για τον Ιούνιο, αλλά πρόσθεσε ότι ορισμένα τμήματα των εισερχόμενων στοιχείων για τον πληθωρισμό εξακολουθούν να φαίνονται υψηλότερα από το επιθυμητό με αποτέλεσμα να διατηρεί ορισμένες επιφυλάξεις.

«Μιλώντας για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, νομίζω ότι αυξάνεται η πιθανότητα να δούμε μείωση επιτοκίων τότε αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις», ανέφερε ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank στην Κάρεν Τσο του CNBC από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ.

«Ο βασικός πληθωρισμός είναι ακόμα υψηλός, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών είναι υψηλός. Για τη συνάντηση του Ιουνίου θα λάβουμε τις προβλέψεις μας, επομένως θα λάβουμε τις προβλέψεις μας για τα νέα και εάν υπάρχει επιβεβαίωση ότι ο πληθωρισμός μειώνεται πραγματικά και θα επιτύχουμε τον στόχο μας το 2025, όπως είπα, η πιθανότητα γίνεται υψηλότερη από αυτόν τον ρυθμό Το cut είναι εδώ για τη συνάντηση του Ιουνίου», είπε ο Nagel.

Όταν ρωτήθηκε για τις αυξήσεις στους μισθούς στις χώρες του ευρώ, είπε ότι στη Γερμανία υπάρχει ακόμη κάποια «ορμή» στην αύξηση των μισθών αλλά σε γενικές γραμμές εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά. Όσον αφορά τις τιμές της ενέργειας, είπε ότι μια πρόσφατη άνοδος των τιμών του πετρελαίου —σε σύγκριση με πέρυσι— ήταν μια «αβεβαιότητα» σε αυτό που περιέγραψε ως ασταθές περιβάλλον.

«Νομίζω ότι πήραμε ένα μάθημα το 2022, ότι δηλαδή είμαστε εκτεθειμένοι σε όλα αυτά», είπε σχετικά με μια κρίση στην Ευρώπη που ήταν ιδιαίτερα οξεία για τον βιομηχανικό τομέα στην πατρίδα του.

«Είμαστε πιο ανθεκτικοί από ό,τι ίσως πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, εάν οι τιμές του πετρελαίου, οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, αυτό δεν είναι μόνο κάτι που αφορά μόνο τη Γερμανία, αλλά όλους μας».

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αναφερθεί στις προσδοκίες τους για τα επιτόκια τις τελευταίες ημέρες.

Την Τετάρτη, ο Μάριο Σεντένο, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, δήλωσε από πλευράς του ότι «ήταν καιρός να αλλάξει αυτός ο κύκλος νομισματικής πολιτικής». Ο Σεντένο επεσήμανε την επιβράδυνση του πληθωρισμού, αλλά επανέλαβε επίσης ότι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ ήταν υπό την καθοδήγηση των δεδομένων.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια του Ιουνίου θα ήταν «πολύ σημαντική», είπε.

«Είμαι σίγουρος ότι θα δώσουμε την απάντηση που είναι συνεπής με την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ που έχουμε στις προβλέψεις μας», είπε στην Κάρεν Τσο του CNBC, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες της αγοράς για τον Ιούνιο ήταν «πολύ σαφείς».

Οι αγορές πάντως ποντάρουν στην πρώτη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

Την περασμένη Πέμπτη, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια για πέμπτη συνεχή φορά. Η κεντρική τράπεζα άλλαξε επίσης τη γλώσσα της σχετικά με πιθανές μειώσεις επιτοκίων, σημειώνοντας ότι μια μείωση «θα ήταν κατάλληλη» εάν η τράπεζα αισθανόταν σίγουρη ότι ο πληθωρισμός υποχωρούσε προς τον στόχο του 2% «με διαρκή τρόπο».

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,4% τον Μάρτιο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι εάν δεν υπάρξουν μεγάλα σοκ, η ΕΚΤ ήταν σε καλό δρόμο να μειώσει σύντομα τα επιτόκια. Η διαδικασία του αποπληθωρισμού προχωρούσε σύμφωνα με τις προσδοκίες, είπε στη Sara Eisen του CNBC.

«Χρειάζεται απλώς να οικοδομήσουμε λίγο περισσότερη εμπιστοσύνη σε αυτήν την αποπληθωριστική διαδικασία, αλλά εάν κινηθεί σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, εάν δεν έχουμε μεγάλο σοκ στην ανάπτυξη, οδεύουμε προς μια στιγμή όπου πρέπει να μετριάζουμε την περιοριστική νομισματική πολιτική », ανέφερε.

Χόλζμαν: Η κρίση στη Μέση Ανατολή, η μεγαλύτερη απειλή για τις επιτοκιακές μειώσεις

Τέλος, σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Χόλζμαν, τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνιστούν τη μεγαλύτερη απειλή για τις επικείμενες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ.

«Σε αυτό το στάδιο, νομίζω ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η γεωπολιτική, γιατί έχουμε δει τι συνέβη στη Μέση Ανατολή», είπε ο διοικητής της αυστριακής κεντρικής τράπεζας.

«Όπως μπορείτε να φανταστείτε, μόνο όταν βυθιστεί ένα σκάφος στα Στενά του Ορμούζ και αυξηθεί η τιμή πετρελαίου, αυτό μπορεί να μας απαιτήσει να επανεξετάσουμε τη στρατηγική μας», πρόσθεσε.

Ο Χόλζμαν ξεχώρισε τις συνέπειες για τις τιμές της ενέργειας ως τον μοναδικό σημαντικότερο παράγοντα στην προσπάθεια της Ευρώπης να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Πρόσθεσε ότι μια απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, για παράδειγμα, θα αποτελούσε «μεγάλο, μεγάλο σοκ».

Τα σχόλιά του απηχούν την άποψη του Φινλανδού κεντρικού τραπεζίτη Όλι Ρεν, ο οποίος την Τρίτη είπε ότι η πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Ιούνιο εξαρτάται από την πτώση του πληθωρισμού όπως αναμενόταν, σημειώνοντας ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη νομισματική πολιτική προέρχονται από τις εντάσεις Ιράν-Ισραήλ και τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι πηγάζουν από τη γεωπολιτική, τόσο η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία όσο και η πιθανή κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, με όλες τις προεκτάσεις τους», είπε ο Ρεν, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας. «Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, μπορούμε να αρχίσουμε να μειώνουμε το επίπεδο περιορισμού στη νομισματική πολιτική, υπό την προϋπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται όπως προβλέπεται».

  • Με πληροφορίες από CNBC

Καμία δημοσίευση για προβολή