Νέα επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ στη NOYNOY από την FrieslandCampina Hellas

Νέα επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επέκταση του Πρότυπου εργοστασίου ΝΟΥΝΟΥ στην Πάτρα, που πλέον έχει φθάσει στο μάξιμουμ της παραγωγικής δυναμικότητας του, ανακοίνωσε η FrieslandCampina Hellas. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Κώστας Μαγγιώρος η υλοποίηση της επένδυσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα ολοκληρωθεί εντός του 2019.

«Το 2019 αποτελεί μία χρονιά – ορόσημο για την FrieslandCampina Hellas καθώς το αγαπημένο μας ΝΟΥΝΟΥ κλείνει 90 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που η σημαντική αυτή επέτειος θα επισφραγιστεί με μία νέα επένδυση της τάξεως των €5 εκατομμυρίων στο Πρότυπο Εργοστάσιό μας στην Πάτρα», σημείωσε ο κ. Μαγγιώρος κατά τη διάρκεια ξενάγησης δημοσιογράφων στις μονάδες παραγωγής.

Όπως τόνισε ο ίδιος η κίνηση αυτή είναι ακόμα μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετά τη μεγάλη επένδυση τη διετία 2011 – 2012 κατά την οποία μεταφέρθηκε η παραγωγή γάλακτος του ολλανδικού συνεταιρισμού από τη Γερμανία στην Ελλάδα.

Το Επενδυτικό Σχέδιο 2019 εντάσσεται στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πορείας και μακροχρόνιας στρατηγικής της εταιρείας αυξάνοντας την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου κατά 50%. Περιλαμβάνει επέκταση βιομηχανικών κτιρίων και εγκατάσταση νέου εξοπλισμού παραγωγής με τα αντίστοιχα συστήματα ελέγχου και αυτοματισμών, κυρίως στα στάδια επεξεργασίας και αποθήκευσης γάλακτος.

«Σε όλη μας την πορεία επενδύουμε σταθερά στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, φροντίζοντας να παρέχουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής διατροφικής αξίας στους καταναλωτές μας. Αυξάνοντας κατά 50% την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου μας εγκαινιάζουμε μία νέα εποχή για την εταιρεία μας και τα προϊόντα ΝΟΥΝΟΥ, δίνοντας την υπόσχεση να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε γενιές και γενιές Ελλήνων», τόνισε ο κ. Μαγγιώρος.

Εταιρεία leader

Η FrieslandCampina Hellas, θυγατρική του κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Royal FrieslandCampina με πάνω από 18.000 μετόχους – κτηνοτρόφους, είναι σήμερα η εταιρεία Leader στην ελληνική αγορά γαλακτοκομικών προϊόντων με μερίδιο 11,2% με βάση τις πωλήσεις, όπως καταγράφει η ετήσια έκθεση της IRI. Ακολουθεί η optima της οικογένειας Παντελιάδη με 8% και τρίτη είναι η ΔΕΛΤΑ με 7,6%.

Περισσότερα σε λέξεις

Η Frieslandcampina Hellas έχει ηγετική θέση στην αγορά του γάλακτος με 23,5%, στις κρέμες γάλακτος με 20,6%, στο κίτρινο τυρί με 16,6% και στις βρεφικές κρέμες με 39,5% παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που δέχεται απ’ τη Γιώτης. Αντίθετα στο γιαούρτι έχει την έκτη θέση με τον κ. Μαγγιώρο να σημειώνει πως θα γίνει προσπάθεια να καλυφθούν τα μεγάλα περιθώρια που σήμερα υπάρχουν.

Νέα προϊόντα και …φέτα

Στο πλαίσιο αυτό δεν έκρυψε το ενδιαφέρον για είσοδο και στην αγορά της φέτας, κάτι όμως που θα γίνει όπως είπε με εξαγορά εταιρείας. Παραδέχθηκε ότι υπήρξαν επί καιρώ συζητήσεις με τη ΔΩΔΩΝΗ, ωστόσο αυτές έχουν προς ώρας παγώσει. Παράλληλα αναμένεται να ανοίξει και άλλο η βεντάλια του χαρτοφυλακίου των προϊόντων της Frieslandcampina Hellas εντός της χρονιάς.

Σημειώνεται ότι ο τζίρος της Frieslandcampina Hellas πέρυσι ήταν στα 270 εκατ. ευρώ και έχει 467 εργαζόμενους. Οι 140 απασχολούνται στο εργοστάσιο της Πάτρας. Οι υπόλοιποι στα κεντρικά γραφεία καθώς και στα δύο μεγάλα κέντρα διανομής.

Το πρότυπο εργοστάσιο

Το εργοστάσιο της Πάτρας δημιουργήθηκε το 2004 και λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα, 365 ημέρες το χρόνο. Η συνολική ετήσια παραγωγή του ανέρχεται σήμερα στους 75.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων, που μεταφράζονται σε 76 εκατομμύρια τεμάχια προϊόντων. Μετά την υλοποίηση της επένδυσης εκτιμάται ότι η παραγωγική δυναμική θα αυξηθεί κατά 35.000 – 40.000 τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων.

Σήμερα η εταιρεία προμηθεύεται το 80% του γάλακτος μέσα από προγράμματα συμβολαιακής κτηνοτροφίας και το υπόλοιπο 20% απ’ τη spot αγορά. Το εργοστάσιο παράγει τα γάλατα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ΝΟΥΝΟΥ FAMILY, NOYNOYkid, Noulac, NOYΝOY CalciPlus, Choice, τις κρέμες γάλακτος NOYNOY και τη σειρά γιαουρτιών NOYNOY σε ποικίλες συσκευασίες και αποτελεί περιφερειακό κέντρο διανομής της εταιρείας για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που αποτελεί και το πρώτο πιστοποιημένο εργοστάσιο παραγωγής υγρών βρεφικών και παιδικών γαλάτων της FrieslandCampina παγκοσμίως, βρίσκονται σε ιδιόκτητο οικόπεδο εντός της Βιομηχανικής Περιοχής Πάτρας συνολικής έκτασης 60 στρεμμάτων.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ