Η Ελλάδα βγαίνει παλι στις αγορές για να εξοφλήσει τα δάνεια του πρώτου μνημονίου. Στα 39 δις η στήριξη της οικονομίας την περίοδο 2020 – 2021

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

Η Ελλάδα προχωρεί σε νέα έξοδο στις αγορές μέχρι τα μέσα Ιουνίου. Οι αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι είναι ευκαιρία να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας μας, ώστε να γίνουν σημαντικές κινήσεις για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

Στο τραπέζι η εξόφληση δανείων από το πρώτο Μνημόνιο

Μία από τις κινήσεις αυτές θα ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, να εξοφληθούν  χρεολύσια ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, από τα διμερή δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου.

Η Ελλάδα έχει «σύμμαχο» της για την νέα έξοδο της στις αγορές την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία και το δεύτερο τρίμηνο του έτους προχωρεί σε σημαντικές αγορές ελληνικών τίτλων , στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία του κορονοϊού (PEPP). Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2021 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα ύψους 12 δισεκατομμυρίων  ευρώ.

Νέο πενταετές ή επταετές ομόλογο

Παράγοντες του ΟΔΔΗΧ εκτιμούν ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές με ένα νέο επταετές ή πενταετές ομόλογο. Η χώρα μας έχει εκδώσει επταετές ομόλογο στις 16 Ιουλίου 2019 όταν άντλησε από τις αγορές 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 1,90% και στις 15 Απριλίου 2020 όταν αντλήσαμε 2 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 2,01%.

Όπως ενημέρωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η Ελλάδα έχει αντλήσει από τις διεθνείς αγορές μέσω μεσομακροπρόθεσμης χρηματοδότησης 22 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ που αντλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2021, με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου από το οποίο το Δημόσιο πήρε 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο 0,80% και του 30ετους ομολόγου στις 17 Μαρτίου όπου με επιτόκιο 1,9% αντλήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι εξελίξεις στις οικονομία σε συνάρτηση με την πορεία του προγράμματος εμβολιασμών για την αντιμετώπιση της πανδημίας θα καθορίσουν εν πολλοίς και την πορεία των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας.

Στα 15 δις η στήριξη της οικονομίας το 2021

Μέσα στο 2021 αναμένεται ότι για τη στήριξη της οικονομίας θα διατεθούν περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έρχονται να προστεθούν στα 24 δισεκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν το 2020.

Σήμερα τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας κινούνται περίπου στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ και με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ στο τέλος τους έτους θα κινούνται στα επίπεδα των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία και αρκούν για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη διετία.

Σε κάθε περίπτωση οι κινήσεις που θα γίνουν θα είναι πολύ προσεκτικές αφού η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης απαιτεί και ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, οι οποίες συνυπολογίζουν και μια ενδεχόμενη άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να διαθέσει μέρους της ρευστότητας για να βελτιωθεί περαιτέρω το προφίλ του ελληνικού χρέους και παράλληλα να διατηρείται ή και να βελτιώνεται το επίπεδο των ελληνικών κρατικών χρεογράφων.

Καμία δημοσίευση για προβολή