Ρεκόρ δαπανών στη μάχη των εξοπλισμών: Ποιοι ήταν οι πρωταγωνιστές στο ράλι το 2020 – Πόσα ξόδεψαν Ελλάδα και Τουρκία

Ευρεία πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για την αμυντική θωράκιση της χώρας

Ιστορικά και νομοτελειακά, το 2020 καταγράφεται ως η χρονιά της πανδημίας και της, επακόλουθης, παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Προς έκπληξη όμως, πολλών, καταγράφεται και ως η χρονιά των μεγάλων εξοπλιστικών δαπανών παγκοσμίως: Παρά την οικονομική πίεση που προκάλεσε η κρίση, η παγκόσμια δαπάνη για όπλα αυξήθηκε το 2020 κατά 1,9 τρις δολάρια και έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1988.

Το ιστορικό αυτό ρεκόρ αποτυπώνεται στα αναλυτικά στοιχεία του SIPRI, του Διεθνούς Ιδρύματος Ειρήνης της Στοκχόλμης, τα οποία βεβαίως δείχνουν ότι η πρώτη χώρα στην παγκόσμια κατάταξη των εξοπλιστικών δαπανών παραμένουν οι ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ αύξησαν κατά 4,4% τις εξοπλιστικές δαπάνες

Κατά την τελευταία χρονιά του Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ξόδεψε 778 δισεκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, ποσό αυξημένο κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019.

Πάντως, την τελευταία δεκαετία ο συνολικός αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών έχει μειωθεί.

Την πρώτη πεντάδα την συμπληρώνουν οι:

  • Κίνα
  • Ινδία
  • Ρωσία
  • Βρετανία

Η Γερμανία βρίσκεται στην 7η θέση και το 2020 ξόδεψε 52,8 δις δολάρια για εξοπλισμούς, ποσό αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με τη προηγούμενη χρονιά. Η Γαλλία υποχώρησε κατά μία θέση και βρίσκεται όγδοη στην λίστα με εξοπλιστικές δαπάνες 52,7 δις δολαρίων.

Πού βρίσκονται η Ελλάδα και η Τουρκία

Μία θέση στην κατάταξη όμως έχει χάσει και η Τουρκία η οποία το 2020 έπεσε στον αριθμό 16 της παγκόσμιας λίστας από 15η που ήταν το 2019.

  • Η κυβέρνηση Ερντογάν μείωσε πέρσι τις αμυντικές δαπάνες της κατά 5% σε σε σχέση με το 2019, πράγμα που καταδεικνύει και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπισε η τουρκική οικονομία στο έτος που έφυγε. Το συνολικό κόστος των εξοπλισμών στην Τουρκία έφτασε στα 17,7 δις δολάρια.
  • Η Ελλάδα υποχώρησε  πέρυσι κατά τέσσερις θέσεις (38η από 34η) και η συνολική εξοπλιστική της δαπάνη της μέσα στο 2020 παρουσίασε μείωση 4,3% (ανήλθε στα 5,3 δισ δολάρια).

Στο μεγάλο κάδρο, αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ ξοδεύουν το 39% του παγκόσμιου ποσού για αμυντικές δαπάνες, η Κίνα το 13% και όλες οι υπόλοιπες χώρες μοιράζονται το 48% της συνολικής πίτας. Η Κίνα, επίσης, κατάφερε το 2020 παρά την πανδημία να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες της για 26η συνεχόμενη χρονιά.

Καμία δημοσίευση για προβολή