Νέα “καυτή πατάτα” στα χέρια του Biden η σύλληψη του Αμερικανού στη Β. Κορέα- Προ των πυλών νέα κρίση στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ

Ανάλυση του BBC

Η Βόρεια Κορέα δεν έχει αποτελέσει μεγάλη προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής για την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν από τότε που ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2021, αλλά οι πρόσφατες κλιμακούμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο την ανεβάζουν στη λίστα.

Τώρα, με την κράτηση ενός Αμερικανού στρατιώτη που διέσχισε τα σύνορα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη (DMZ), η κατάσταση θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια πλήρη κρίση, το είδος της οποίας η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να αποφύγει.

Το περιστατικό έρχεται την ημέρα που ένα αμερικανικό πυρηνικό πυραυλικό υποβρύχιο, το USS Kentucky, έφτασε στο λιμάνι Busan της Νότιας Κορέας – μια ορατή επίδειξη της στρατιωτικής δύναμης των ΗΠΑ που είχε εξοργίσει τους Βορειοκορεάτες.

Η κίνηση ήταν μια απάντηση των ΗΠΑ σε περισσότερες από εκατό νέες δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας τα τελευταία χρόνια, οι οποίες υποδηλώνουν ότι οι τεχνολογίες πυρηνικής παράδοσης του έθνους συνεχίζουν να αναπτύσσονται- πιθανώς θέτοντας την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ εντός εμβέλειας μιας βορειοκορεατικής επίθεσης. Η Βόρεια Κορέα φέρεται επίσης να εξετάζει μια νέα δοκιμή πυρηνικών όπλων, η οποία θα είναι η πρώτη μετά το 2017.

Τα κίνητρα πίσω από την απόφαση του Αμερικανού στρατιώτη να εισέλθει στη Βόρεια Κορέα είναι άγνωστα, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αντιμετώπιζε στρατιωτικές πειθαρχικές διαδικασίες. Αυτό που είναι προφανές, ωστόσο, είναι ότι η παρουσία του δίνει στους Βορειοκορεάτες, και στον ασταθή ηγέτη τους Κιμ Γιονγκ Ουν, ένα νέο διαπραγματευτικό χαρτί για να χρησιμοποιήσουν όταν συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ.

Εάν ο στρατιώτης είναι απρόθυμος κρατούμενος, ο κ. Μπάιντεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση για να κανονίσει την απελευθέρωσή του. Και οι Βορειοκορεάτες σίγουρα θα χρησιμοποιήσουν την παρουσία του στο έδαφός τους ως εργαλείο προπαγάνδας.

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας βελτιώθηκαν κάπως μετά από ένα θερμό ξεκίνημα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πρωτοφανή ανοίγματα προς τον Κιμ.

Ο Τραμπ πραγματοποίησε σύνοδο κορυφής με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας στη Σιγκαπούρη τον Ιούνιο του 2018, την πρώτη συνάντηση μεταξύ ηγετών των δύο εθνών. Το επόμενο έτος, ο κ. Τραμπ επισκέφθηκε την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Κιμ και πέρασε στη Βόρεια Κορέα – άλλη μια πρωτιά για πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αργότερα εκείνο το έτος, οι δυο τους πραγματοποίησαν μια δεύτερη σύνοδο κορυφής, στο Βιετνάμ.

Ωστόσο, δεν υπήρχαν πολλά να επιδείξουν για αυτές τις προσπάθειες, εκτός από μια μικρή παύση της επιθετικής ρητορικής από την Πιονγκγιάνγκ.

Από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο κ. Μπάιντεν αρνήθηκε να συνεχίσει τις διπλωματικές δεσμεύσεις του κ. Τραμπ, ενώ προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς ΗΠΑ-Νότιας Κορέας στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας να δημιουργηθεί ένα περιφερειακό αντίβαρο στις κινεζικές φιλοδοξίες.

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις σιγοβράζουσες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, υπήρξε πλήθος πιο κρίσιμων αμερικανικών ανησυχιών από την φαινομενικά δυσεπίλυτη, παγωμένη στο χρόνο σύγκρουση στην κορεατική χερσόνησο.

Τώρα ο κ. Κιμ έχει ένα νέο μέσο για να αναγκάσει τις ΗΠΑ να του δώσουν προσοχή – και να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του για σεβασμό και συμβιβασμό στη διεθνή σκηνή. Ένας Αμερικανός που κρατείται στη Βόρεια Κορέα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει διεθνή πρωτοσέλιδα.

Εάν ο κ. Μπάιντεν δεν είναι σε θέση να φτάσει σε γρήγορη επίλυση της νέας αυτής κρίσης, θα θεωρηθεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους ως παράδειγμα της περιορισμένης εξουσίας που έχει ο σημερινός Πρόεδρος στη διεθνή σκηνή.

Μια πιο δυναμική αντίδραση στο περιστατικό του κ. Μπάιντεν, ωστόσο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλιμάκωση μιας ήδη τεταμένης κατάστασης σε μια εποχή που οι στρατιωτικοί πόροι των ΗΠΑ έχουν ήδη εξαντληθεί.

 

ΠΗΓΗ: BBC

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή