οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους οτι “στοχεύουν συγκεκριμένα τα σιτηρά”- Ο ΟΗΕ ψάχνει εναλλακτικές για τις εξαγωγές

Πόλεμος Ουκρανία

Ανάλυση του Reuters

Η Ρωσία εξαπέλυσε εκτεταμένη αεροπορική επίθεση στην ουκρανική πόλη της Οδησσού για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, αλλά οι αρχές δεσμεύτηκαν την Τετάρτη να μην εκφοβιστούν από την «κολασμένη» επίθεση και να εργαστούν για να διατηρήσουν τις εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της.

Η επίθεση ήταν «πολύ ισχυρή, πραγματικά μαζική», δήλωσε ο Serhiy Bratchuk, εκπρόσωπος της στρατιωτικής διοίκησης της Οδησσού.

«Ήταν μια νύχτα κόλαση», είπε, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες για ζημιές και θύματα θα έρθουν αργότερα.

Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας δήλωσε ότι 63 πύραυλοι και μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν εκτοξευθεί σε όλη τη χώρα από τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 37 είχαν καταρριφθεί – ένα χαμηλότερο ποσοστό από ό, τι συνήθως αναφέρεται μετά από επιθέσεις τους τελευταίους μήνες.

Η πολεμική αεροπορία δήλωσε ότι ο κύριος στόχος της επίθεσης ήταν οι υποδομές και οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή της Οδησσού.

Η νότια στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι η Ρωσία είχε χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένου του Kh-22 που σχεδιάστηκε για να εξουδετερώσει αεροπλανοφόρα, για να χτυπήσει τις λιμενικές υποδομές της Οδησσού.

«(Η επίθεση) έπληξε έναν αποθηκευτικό χώρο σιτηρών και πετρελαίου, κατέστρεψε δεξαμενές και εξοπλισμό φόρτωσης, ξεκίνησε πυρκαγιά, όλες οι σχετικές υπηρεσίες εργάζονται για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες», ανέφερε ο στρατός.

Τα τρία λιμάνια της Οδησσού ήταν τα μόνα λιμάνια που λειτουργούσαν στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία από την οποία η Μόσχα αποσύρθηκε τη Δευτέρα. Έκτοτε, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει δύο μεγάλους βομβαρδισμούς της πόλης.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Mykhailo Podolyak δήλωσε ότι η Ρωσία στοχεύει σκόπιμα αποθήκες σιτηρών και λιμενικές υποδομές.

«Ο κύριος στόχος είναι να καταστραφεί η δυνατότητα μεταφοράς ουκρανικών σιτηρών», έγραψε στο Twitter.

Οι επιθέσεις στην Οδησσό αποτελούν αντίποινα από τη Ρωσία μετά από την έκρηξη στη γέφυρα που συνδέει τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας τη Δευτέρα, για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία.

Η νότια διοίκηση της Ουκρανίας δήλωσε ότι χτυπήθηκαν επίσης αποθήκες στην Οδησσό όπου αποθηκεύονταν καπνός και πυροτεχνήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας ήταν υπό συναγερμό αεροπορικής επιδρομής από λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, με τη Ρωσία να πλήττει άλλα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, που στοχοποιήθηκαν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Την Τρίτη, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι είχε πλήξει στρατιωτικούς στόχους σε δύο ουκρανικές πόλεις-λιμάνια κατά τη διάρκεια της νύχτας ως «μαζική επίθεση εκδίκησης» για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας.

 

Ο ΟΗΕ ΨΑΧΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΣΙΤΗΡΩΝ

Στα Ηνωμένα Έθνη την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι υπάρχει ένας «αριθμός ιδεών που διατυπώνονται» για να βοηθήσουν να φτάσουν ουκρανικά και ρωσικά σιτηρά και λιπάσματα στις παγκόσμιες αγορές. Η απόφαση της Μόσχας προκάλεσε ανησυχία κυρίως στην Αφρική και την Ασία για την αύξηση των τιμών των τροφίμων και την πείνα.

Η συμφωνία για τη Μαύρη Θάλασσα επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του περασμένου έτους για την καταπολέμηση μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών. Οι δύο χώρες συγκαταλέγονται στους κορυφαίους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο.

Από την πλευρά της Ουκρανίας, «αγωνιζόμαστε για την παγκόσμια ασφάλεια και για τον Ουκρανό αγρότη μας» και εργαζόμαστε για επιλογές για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις για τον εφοδιασμό τροφίμων, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νυχτερινό βιντεοσκοπημένο διάγγελμά του την Τρίτη.

Η Μόσχα απέρριψε τις εκκλήσεις της Ουκρανίας να επιτρέψει την επανέναρξη της ναυτιλίας χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να λέει ανοιχτά ότι τα πλοία που εισέρχονται στην περιοχή χωρίς τις εγγυήσεις του κινδυνεύουν.

«Μιλάμε για μια περιοχή που βρίσκεται κοντά σε εμπόλεμη ζώνη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. «Χωρίς τις κατάλληλες εγγυήσεις ασφαλείας, προκύπτουν ορισμένοι κίνδυνοι εκεί. Έτσι, αν κάτι επισημοποιηθεί χωρίς τη Ρωσία, αυτοί οι κίνδυνοι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη».

Η Ρωσία λέει ότι θα μπορούσε να επιστρέψει στη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά μόνο εάν ικανοποιηθούν τα αιτήματά της για χαλάρωση των κανόνων για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων. Οι δυτικές χώρες το αποκαλούν αυτό μια προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν μόχλευση στις προμήθειες τροφίμων για να αναγκάσουν την αποδυνάμωση των οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες ήδη επιτρέπουν στη Ρωσία να πουλάει τρόφιμα.

 

ΠΗΓΗ: Reuters

 

Καμία δημοσίευση για προβολή