Νέα επιδόματα ή νέα μείωση φόρων το δίλημμα κυβέρνησης – Στο τραπέζι και «13η σύνταξη» – Στο 7% αναμένεται να φθάσει η ανάπτυξη

Νέα επιδόματα ή νέα μείωση φόρων το δίλημμα κυβέρνησης

Νέα επιδόματα ή μείωση φόρων; Σε αυτό το ερώτημα θα κληθεί να απαντήσει μέχρι το τέλος του έτους η κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Economico.gr στην προχθεσινή σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου αποφασίστηκαν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα ενεργειακά προϊόντα, υποστηρίχθηκαν διαφορετικές απόψεις.

Κατ’ αρχήν όλοι στη σύσκεψη συμφώνησαν ότι παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές ενέργειας, την αύξηση του πληθωρισμού και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του 2021 θα είναι μεγαλύτερη και από την αναθεωρημένη πρόβλεψη, αύξηση κατά 6,1%, που συμπεριλαμβάνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο κατατέθηκε στις αρχές της εβδομάδας στη Βουλή.

Στο 7% θα φθάσει η ανάπτυξη του 2021

Πληροφορίες του Economico.gr αναφέρουν ότι η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι με βάση τα δικά της στοιχεία, η ανάπτυξη για το σύνολο του 2021 θα φθάσει το 7%.

Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος για λελογισμένες παροχές προς συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

  • Ταυτόχρονα όμως εγείρεται το ερώτημα αν η κυβέρνηση συνεχίσει την υλοποίηση των εξαγγελιών της για μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κυρίως της μεσαίας τάξης με μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η συνολική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Στο τραπέζι και εισήγηση για “13η σύνταξη”

Στο τραπέζι κατατέθηκε πρόταση για επαναφορά της 13ης σύνταξης ή όπως αλλιώς ονομασθεί αφορά τους συνταξιούχους με συνολικές αποδοχές (από κύριες και επικουρικές συντάξεις) μέχρι 1.000 ευρώ και προτείνεται να χορηγηθεί κλιμακωτά με μεγαλύτερη ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

Ταυτόχρονα συζητείται το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσό που χορηγείται σε περίπου 300.000 νοικοκυριά τα οποία ζουν με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Η πρόταση αναφέρει ότι θα αυξηθεί το ποσό που πιστώνεται στην προπληρωμένη κάρτα για ψώνια από καταστήματα τροφίμων.

Μείωση φόρων ή επιδοτήσεις;

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προφανώς λόγω και της θέσεως του, εμφανίζεται συγκρατημένος και όπως λέει σε συνομιλητές του «όσο αναγκαζόμαστε να βοηθάμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις  τόσο περιορίζεται ο δημοσιονομικός χώρος για οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση απαιτηθεί. Οι πόροι του δημοσίου δεν είναι ανεξάντλητοι».

Θεωρείται δεδομένο ότι το υπουργείο Οικονομικών τους επόμενους μήνες θα παρακολουθεί στενά τόσο τις εξελίξεις για την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και αυτές για την πορεία των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Ήδη ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο 2021 έφθασε, σε ετήσια βάση, το 2,2% ενώ σε σχέση με τον προηγούμενο Αύγουστο η αύξηση είναι 2,4%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021 σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2020, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1% και η τιμή σε αρνί και κατσίκι κατά 17,5%.

Καμία δημοσίευση για προβολή