Nέα σελίδα στο ΚΙΝΑΛ από το Δευτέρα. Τα πρόσωπα της επόμενης μέρας, η νέα ανθρωπογεωγραφία της Χαριλάου Τρικούπη και οι νέες πολιτικές ισορροπίες

Nέα σελίδα στο ΚΙΝΑΛ από το Δευτέρα. Τα πρόσωπα της επόμενης μέρας

Ολοκληρώνεται σήμερα μία απρόβλεπτη και ιδιαίτερα έντονη προεκλογική περίοδος για το ΚΙΝΑΛ.

Ο δεύτερος εκλογικός γύρος για την ηγεσία, ξεκίνησε από νωρίς το πρωί, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να στοχεύει στην εδραίωση ή και διεύρυνση του καθαρού προβαδίσματος που αποκόμισε την περασμένη Κυριακή και τον Γιώργο Παπανδρέου να «παίζει τα ρέστα του» για μια δύσκολη ανατροπή.

Παρ ότι στις εκλογές, ισχύει πάντα το γνωστό απόφθεγμα του Χαρίλαου Φλωράκη περί «γκαστρωμένης κάλπης», η «ψαλίδα» της πρώτης Κυριακής έχει δεδομένα αναδείξει σε θέση ισχυρότατου φαβορί τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Εφόσον τελικά επικρατήσει, ωστόσο, σημαντικό ρόλο για την επόμενη ημέρα θα παίξει και η διαφορά που θα καταγράψει από τον κ. Παπανδρέου.

Αντιθέτως, αν η διαφορά υπέρ Ανδρουλάκη διαμορφωθεί σε επίπεδα άνω των 20 μονάδων, ο ευρωβουλευτής σαφέστατα θα εκκινήσει αύριο την πορεία του ως νέου προέδρου με ακόμη πιο εδραιωμένη κυριαρχία.

Στοιχείο που, όπως εκτιμάται, ίσως αποδειχθεί καθοριστικό το προσεχές διάστημα, με το συνέδριο της παράταξης να ακολουθεί και τις ασκήσεις ισορροπίας και ενότητας ήδη να προμηνύονται εξισώσεις σύνθετες και πολυπαραγοντικές.

Αφετηρία άλλης εποχής το αποψινό αποτέλεσμα 

Κατά γενική εκτίμηση, το αποψινό αποτέλεσμα θα αποτελέσει  και αφετηρία μιας άλλης εποχής για το κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει τις πολιτικές ισορροπίες.

Οποιος και αν είναι ο τελικός νικητής, θα διαμορφωθεί, ύστερα από τέσσερα και πλέον χρόνια, μια καινούργια ανθρωπογεωγραφία στη Χαρ. Τρικούπη, με την οποία το ΚΙΝΑΛ θα πορευτεί στα πρώτα μέτρα της νέας αυτής εποχής.

Και παρότι τα δύο στρατόπεδα παραμένουν προσηλωμένα στη σημερινή αναμέτρηση, στο πίσω μέρος του μυαλού τους (ειδικά στην προπορευόμενη πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη) σίγουρα υπάρχουν σκέψεις και για την επόμενη ημέρα.

Αγωνία για την επόμενη μέρα στην Κ.Ο 

Η κοινοβουλευτική ομάδα έχει αναμενόμενα βρεθεί στον πυρήνα σεναρίων και συζητήσεων, μιας και για πρώτη φορά η παράταξη είναι αρκετά πιθανό να έχει τον πρόεδρό της εκτός Βουλής.

Σε περίπτωση επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη, λοιπόν, θα πρέπει να στηθεί από την αρχή η ιεραρχία της, με τρόπο τέτοιο ώστε το δεδομένο αυτό να μη μετατραπεί σε μειονέκτημα απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως επιμόνως αναδεικνύει ο κ. Παπανδρέου.

Καταλύτης, συνεπώς, και για τη διαμόρφωση της ιεραρχίας αυτής θα είναι το ποιον θα προτείνει ο κ. Ανδρουλάκης για πρόεδρο της Κ.Ο. Εάν δεν προκύψει κάποια έκπληξη, όλα δείχνουν ότι θα καταλήξει σε έναν εκ των δύο νυν εκπροσώπων, Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη ή, όπως λέγεται, θα επιλέξει «ανάμεσα στην εμπειρία και στην ανανέωση».

Ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα των αλλαγών 

Η επιλογή του νέου προέδρου εκτιμάται πως θα αποτελέσει τον πρώτο κρίκο για την αλυσίδα των επόμενων επιλογών, δηλαδή του γενικού γραμματέα της Κ.Ο. (ο οποίος, όπως και ο πρόεδρος, προτείνεται και εκλέγεται από τους βουλευτές) και των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, που ορίζονται από την ηγεσία.

Σε αυτά τα τρία πόστα, μένει να φανεί αν ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει να προβεί σε κάποιο «άνοιγμα» προς τις άλλες πλευρές και ειδικότερα προς το στρατόπεδο του Ανδρέα Λοβέρδου.

Συνεπώς, πέραν των βουλευτών που έχουν συνταχθεί μαζί του (Κωνσταντινόπουλος, Φραγγίδης, Πάνας, Μπιάγκης, Λιακούλη), ίσως στην εξίσωση ενταχθούν και τα «λοβερδικά» μέλη της Κ.Ο., δηλαδή η Νάντια Γιαννακοπούλου, ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ή η Χαρά Κεφαλίδου.

Αν εκλεγεί ο Παπανδρέου

Στην περίπτωση που ο Γ. Παπανδρέου είναι πρόεδρος, τα πράγματα είναι πιο σαφή, μιας και ο ίδιος, ως βουλευτής, θα είναι και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Από εκεί και πέρα, στο στρατόπεδο του πρώην πρωθυπουργού εντός Βουλής εντάσσεται ο νυν γραμματέας της Κ.Ο., Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, ασφαλώς δεν θα ξαναπροταθεί για τη θέση με τον Νίκο Ανδρουλάκη πρόεδρο, μιας και οι αποστάσεις μεταξύ τους είναι χαώδεις.

Στην κοινοβουλευτική δύναμη των «παπανδρεϊκών» εντάσσονται, μεταξύ άλλων, οι Γιώργος Καμίνης, Τόνια Αντωνίου και Γιώργος Αρβανιτίδης, οι οποίοι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε καίριες θέσεις.

Η περίπτωση του Χάρη Καστανίδη

Τέλος, ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Χάρη Καστανίδη. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης διαθέτει μεγάλη εμπειρία, ανήκει επίσης στο ΚΙΔΗΣΟ και έχει συνταχθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου σε αρκετές κοινοβουλευτικές μάχες (οι δυο τους έφτασαν ένα βήμα πριν από τη διαγραφή το περυσινό καλοκαίρι για το νομοσχέδιο σχετικά με τις διαδηλώσεις).

Ωστόσο, τηρεί στάση απόλυτης ουδετερότητας στον β΄ γύρο, ενώ οι μεταξύ τους σχέσεις εκτιμάται ότι δεν βρίσκονται στην καλύτερή τους περίοδο, κάτι που καθιστά θολό το τοπίο.

Καμία δημοσίευση για προβολή