«Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Σε υψηλά 40ετίας ο πληθωρισμός, ο Μπάιντεν προσπαθεί να καθησυχάσει πολίτες και αγορές

«Συναγερμός» στις ΗΠΑ: Σε υψηλά 40ετίας ο πληθωρισμός

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στον Λευκό Οίκο τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Ο Μπάιντεν καθησυχάζει, αλλά ανησυχεί

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός  όσον αφορά τον πληθωρισμό, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται. «Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται», υπογράμμισε σε ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας ότι η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται «όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε».

Οι αυξήσεις στις τιμές προκαλούν μεγάλο πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Μπάιντεν, τόσο διότι πιέζουν τους καταναλωτές και η πίεση αυτή μεταφέρεται προς τους πολιτικούς, όσο και διότι ο αυξημένος πληθωρισμός θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο Μπάιντεν, ύψους ενός τρισ. δολαρίων, για υποδομές, αν και η κυβέρνηση εκτιμά ότι μόλις αρχίσει η υλοποίησή του θα παρατηρηθεί αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων.

Ο κίνδυνος του «στασιμοπληθωρισμού»

Η μεγαλύτερη ανησυχία των οικονομολόγων, πάντως, είναι ο κίνδυνος του «στασιμοπληθωρισμού», όταν οι υψηλές τιμές συνδυάζονται με αυξημένη ανεργία, φαινόμενο το οποίο είχε πλήξει τη Δύση κατά τη δεκαετία του 1970. Ωστόσο, η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική, καθώς ο πληθωρισμός αποδίδεται κυρίως στα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού.

Πάντως, η FED ως μια πρώτη κίνηση ελέγχου των τιμών, προχώρησε σε μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων, από τα 120 στα 15 δισ., αν και το πρόγραμμα που άρχισε το καλοκαίρι συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή