Νέα σύγκρουση Σουηδίας και Τουρκίας: Η Στοκχόλμη δεν εκδίδει Τούρκο αντιφρονούντα δημοσιογράφο, έξαλλος ο Τσασούσογλου

Την οργή της Τουρκίας εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Σουηδίας να μην εκδώσει Τούρκο αντιφρονούντα δημοσιογράφο.

Όχι στην έκδοση δημοσιογράφου

Το ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας απέτρεψε την έκδοση του εξόριστου Τούρκου δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, λέγοντας ότι ήταν αδύνατη υπό τις συνθήκες που επικρατούν. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο είπε ότι υπήρχαν «αρκετά εμπόδια» για την έκδοση του Κένες, του πρώην αρχισυντάκτη της καθημερινής εφημερίδας Zaman, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ορισμένες από τις κατηγορίες εναντίον του δεν είναι εγκλήματα στη Σουηδία.

Πολιτική η φύση της υπόθεσης

Αυτό, μαζί με το καθεστώς του πρόσφυγα και την πολιτική φύση της υπόθεσής του, κατέστησαν αδύνατη την έκδοση, πρόσθεσε. «Υπάρχει επίσης κίνδυνος δίωξης με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις αυτού του ατόμου. Επομένως, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί έκδοση», δήλωσε ο δικαστής Πέτερ Ασπ σε δήλωσή του, ενώ ο Κένες, ο οποίος τώρα εργάζεται για το Κέντρο Ελευθερίας της Στοκχόλμης, μια οργάνωση που ιδρύθηκε από άλλους Τούρκους αντιφρονούντες στην εξορία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι ήταν «ευτυχισμένος» για την απόφαση και υποστήριξε ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν κατασκευαστεί από το καθεστώς Ερντογάν.

Οι κατηγορίες κατά του Κένες

Τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν τον Κένες ότι συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και ότι ήταν οπαδός του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ, ο οποίος η Τουρκία ισχυρίζεται ότι ήταν πίσω από το σχέδιο πραξικοπήματος. Ο Γκιουλέν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Ο Κένες είναι το μόνο πρόσωπο που ο Ερντογάν κατονόμασε ανάμεσα σε δεκάδες άτομα που η Άγκυρα θέλει να εκδοθούν από τη Σουηδία, ωστόσο, η σουηδική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα επισημάνει ότι το δικαστικό της σώμα είναι ανεξάρτητο και έχει την τελική απόφαση για τις εκδόσεις.

Νεύρα Τσαβούσογλου

Μην κρύβοντας τον εκνευρισμό του, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η απόρριψη του αιτήματός μας για την έκδοση του Μπουλέντ Κενές είναι ένα πολύ αρνητικό μέτρο. Αυτοί που συμμετείχαν στο πραξικόπημα πρέπει να σταλούν πίσω στην Τουρκία», αναφερόμενος στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016. Η Άγκυρα έχει μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και πιέζει για την έκδοση του 55χρονου δημοσιογράφου ως ένα από τα αιτήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν για να μην ασκήσει βέτο στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία.

Καμία δημοσίευση για προβολή