Νέες προκλήσεις από την Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου επαναφέρει το casus belli. «Νευρικότητα στην Τουρκία», διαβλέπει ο Δένδιας

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η τουρκική προκλητική ρητορική κατά της Ελλάδας, την οποία, πάντως, η Αθήνα αποδίδει σε νευρικότητα της Άγκυρας.

Το casus belli… δεν είναι απειλή πολέμου

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη του… παραλογισμού πήρε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος… αφιέρωσε μια ολόκληρη συνέντευξη τύπου στην Ελλάδα. Εκτός από τις αναφορές στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων, για την οποία είπε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ούτε ένα μίλι παραπάνω στην Ελλάδα, ο Τσαβούσογλου επανέλαβε πως η απόφαση της Τουρκικής Βουλής περί casus belli παραμένει σε ισχύ, αν και επιχείρησε να το «καμουφλάρει».

«Αυτή η απόφαση (σ.σ. της Τουρκικής Βουλής του 1995) δεν είναι απειλή πολέμου, αλλά η διακήρυξη της αποφασιστικότητας μας πως θα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε κόστος τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο» είπε ο Τσαβούσογλου, προσπαθώντας να συγκαλύψει την διαρκή απειλή της Τουρκίας προς την Ελλάδα, όπως, άλλωστε, έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διάφορα διεθνή φόρα.

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών

Φυσικά, από το «παραλήρημα» του Τούρκου ΥΠΕΞ, δεν θα μπορούσε να λείπει και το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, με τον Τσαβούσογλου να λέει ότι «τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου με τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων είχαν τεθεί σε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και η κυριαρχία τους δόθηκε στην Ελλάδα με τον όρο της συνέχισης αυτού του καθεστώτος. Όμως από το 1960 η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί αυτά τα νησιά. Δεκαέξι από τα 23 νησιά έχουν στρατιωτικοποηθεί. Αυτό είναι απειλή για εμάς. Εμείς ζητούμε από την Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς συνθήκες και να επιστρέψει στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς».

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι «από την κρίση των Ιμίων το 1996 λέμε το εξής στην Ελλάδα: “Δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση στα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες που δεν σου παραχωρήθηκαν ξεκάθαρα με τις συνθήκες” (σ.σ. η ρητορική για το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου). Aυτά δεν έχουν κάποιο νομικό αποτέλεσμα. Αν η Ελλάδα μαζί με τα άλλα θέματα είναι έτοιμη να λύσει κι αυτά τα θέματα κι εμείς είμαστε έτοιμοι να τα επιλύσουμε ειρηνικά. Οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι μεταξύ των νομικών επιχειρημάτων όταν έρθει η μέρα».

Δένδιας: «Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό»

Τέλος, ο Τσαβούσογλου ουσιαστικά αποκάλυψε τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας -οι οποίες, παρεμπιπτόντως, βρίσκονται εκτός κάθε λογικής και εκτός Διεθνούς Δικαίου-, λέγοντας ότι η Ελλάδα επιχειρεί να «αποκλείσει» την Τουρκία στις ακτές της, παρουσιάζοντας ως επιχείρημα ότι η Αθήνα θεωρεί πως η υφαλοκρηπίδα ορίζεται μεταξύ των νησιών και των τουρκικών ακτών, ενώ η Άγκυρα πιστεύει ότι η γραμμή πρέπει να χαραχθεί ανάμεσα στις ηπειρωτικές χώρες, ουσιαστικά «ακυρώνοντας» κάθε έννοια νησιωτικότητας και κυριαρχίας.

Μπροστά σε αυτή την επίδειξη διπλωματικού και πολιτικού παραλογισμού, ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά».

Καμία δημοσίευση για προβολή